1. Guzel hallere ve huylara sÂhib olma ve utanılacak hareketlerden sakınma, her hususta haddini bilip, sınırı gozetme hÂli.
Edebi gozetmek, zikirden ustundur. Edebi gozetmeyen Hakk'a kavuşamaz. (İmÂm-ı RabbÂnî

Allahu teÂlÂya karşı edeb, O'nun emirlerini yerine getirmekle olur. AvÂmın, halkın edebi, dînin emirlerine uymak, havÂssın, secilmişlerin edebi, dînin emirlerine uymakla berÂber kalbi zikr (Allahu teÂlÂyı anmak) nûru ile aydınlatmak, gonulden Allahu teÂlÂdan başka her şeyi cıkarmaktır. (İmÂm-ı GazÂli)
Âdemoğlunun edebden nasîbi yok ise insan değildir. Âdemoğlu ile hayvan arasındaki fark budur. Gozunu ac ve gor ki butun Allahu teÂlÂnın kelÂmının mÂnÂsı, Âyet Âyet edebden ibÂrettir. (Şems-i Tebrîzî

İnsanlar edebe ilimden cok daha fazla muhtacdır. (Abdullah bin MenÂzil)
En buyuk edeb, ilÂhî hududu muhÂfaza etmek, gozetmek, Allahu teÂlÂnın emirlerine uymak, yasaklarından sakınmaktır. (Abdulhakîm-i ArvÂsî

Din buyuklerinin yolu baştan sona edebdir. (İmÂm-ı RabbÂnî

Bir kimsenin edebli olması, iyi kalblilik ve akıllılık alÂmetidir. (Sırrîy-i Sekatî

Kul icin guzel edebden daha iyi mertebe gormedim. Cunku aklın hayÂtı edebdir. İnsan edeb ile duny ve Âhirette yuksek derecelere kavuşur. (Ebû Osman Hîrî

(M.Sıddîk bin Saîd) İlim meclislerinde aradım, kıldım taleb, İlim geride kaldı ille edeb ille edeb. Edeb bir tÂc imiş nûr-i HudÂ'dan Giy ol tÂcı emin ol her belÂdan
(Yûnus Emre)
2. Namazda mustehab ve mendup olan şeyler.
Namazın sunnet ve edeblerinden birini gozetmek ve tenzîhi bir mekruhtan sakınmak; zikir ve tefekkurden ustundur. (İmÂm-ı RabbÂnî

İmÂm-ı A'zam Ebû Hanîfe hazretleri namaz abdestinin edeblerinden bir edebi terk ettiği icin kırk senelik namazını kaz etmiş, yeniden kılmıştır. (İmÂm-ı RabbÂnî