Kur'Ân-ı kerîmin birinci sûresi.
FÂtiha sûresi Mekke'de nÂzil oldu (indi). Yedi Âyet-i kerîmedir. Kur'Ân-ı kerîmin başında olup, okumaya onunla başlandığı icin FÂtiha, Kur'Ân-ı kerîmdeki mÂnÂların asl olduğundan, Ummu'l-Kur'Ân, hadîs-i şerîfte şif olduğu bildirildiğinden Sûretu'ş-Ş Ã‚fiye veya Sûretu'ş-Şif denilmiştir. Diğer isimleri; el-EsÂs, el-VÂfiye, el-KÂfiye, es-Seb-ul-mesÂnî ve el-Kenz'dir. Sûre, Allahu teÂlÂya hamd u senÂyı (ovgu ve şukru), O'nun sıfatlarını ve muhim bir duÂyı icerisinde bulundurmaktadır. (SenÂullah Dehlevî, Taberî

Allahu teÂl FÂtiha sûresinde meÂlen buyuruyor ki:
Hamd, Âlemlerin Rabbi, RahmÂn, Rahim ve din gunu (kıyÂmet gunu) nun sÂhibi olan Allahu teÂlÂya mahsustur. Yalnız sana ibÂdet eder, yalnız senden yardım isteriz. Bizi doğru yola, kendilerine nîmet verdiklerinin yoluna ilet. GazÂba uğrayanlarınkine (yahûdîlerinkine) , sapıklarınkine (hıristiyanlarınkine) değil. ( Âyet: 1-7)
Yatağına uzandığında FÂtiha ve İhlÂs sûrelerini okuduğun zaman, olum dışında kalan her şeyden emîn olursun. (Hadîs-i şerîf-Mecma-uz-ZevÂid)
Kim FÂtiha'yı ve İhlÂs sûresini okursa, sanki o kişi Kur'Ân-ı kerîmin ucte birini okumuş (gibi sevÂb sÂhibi) olur. (Hadîs-i şerîf-MetÂlib-ul-Aliyye)
FÂtiha (sûresi) her hastalığın şifÂsıdır. (Hadîs-i şerîf-DÂrimî

Yedi def FÂtiha sûresi okuyup dert ve ağrı olan uzva uflenirse, şif hÂsıl olur. Âyet-i kerîmenin ve duÂnın tesir etmesi icin okuyanın ve okutanın, ehl-i sunnet îtikÂdında olması, haram işlemekten, kul hakkından sakınması, haram yiyip icmemesi ve ka rşılık olarak ucret istememesi şarttır. (Ebu'l-Hasen-i ŞÃ‚zilî

__________________