Zubeyde Hanım'ın sır vasiyeti
12 Ekim 2008 Pazar 21:22
Ataturk'un annesi Zubeyde Hanım olumunden 11 ay once vasiyetini yazdırmış. Bakın neler istemiş?
Araştırmacı-yazar Mustafa Erdoğan Mustafa Kemal Ataturk'un annesi Zubeyde Hanım'ın vasiyetini ortaya cıkardı.

VEFATINDAN 11 AY ONCE VASİYETİNE YAZDIRDI

Mustafa Kemal Paşa Ankara'daki yoğun mesaisi arasında annesiyle eniştesi Mecdi Bey vasıtasıyla haberleşiyor, yine anne tarafından akrabası olan Dışişleri Bakanlığı Levazım Muduru Cemal (Bolayır) Bey eliyle ona mektup ve para gonderiyordu.

Cemal Bey İstanbul'a bir gelişinde Zubeyde Hanım kendisini iyi hissetmediğini soyleyerek vasiyetini yazdırmak ister. Yakın komşulardan uc şahit cağrılır ve vefatından yaklaşık 11 ay once vasiyetname yazılır. Zubeyde Hanım kÂğıda once muhrunu basar, sonra da baş parmağını.

İŞTE O VASİYETİN OZETİ

1. Olunce yıkanıp kefenlenme ve kabir yaptırılma işiyle dedegÂn (bununla Mevlevi dervişlerinin kastedildiğini Şemseddin Sami yazıyor) ve tehlilhÂn (cenazelerde yuksek sesle "La ilahe illallah" diyen) efendilerle beraber kabrine goturulmek istiyor. Defnedildiğinin ucuncu gunu akşamı hafızlar, hocalar, akraba ve ahbapların akşam yemeğine davet edilerek yemekten sonra Kur'an-ı Kerim'den cuzler okunması ve duanın ardından hafız ve hocalara para dağıtılması icin 450 lira kÂğıt para bırakıyor.

2. Beşiktaş'taki Yahya Efendi'nin yakınına defnedilmek istiyor.

3. Yahudi iken Musluman olan Hayriye Hanım'a, onun olumu halinde oğluna 10 lira verilecektir.

4. Daima akmak uzere şehrin munasip bir yerinde bir ceşme yaptırılıp suyu akıtılmak ve ara sıra tamirine sarf olunmak uzere 475 lira tahsis edilecektir.

5. Her cuma gunu namazdan bir saat once başlayarak ezan okununcaya kadar uygun bir camide cemaate iki cuz Kur'an tilavet ettirilerek okuyanlara nemasından verilmek uzere 490 lirayı bırakıyor ve ekliyor: 4. maddenin hukumleri icin şer'i mahkemelerde vakfiyenin tescil ettirilmesi.

6. Oruc, namaz ve gunahlar icin ve Kurban Bayramı'nın ilk gunu 5 adet kurban kesilmek ve eti talebeye yedirilmek ve Kur'an hatmettirilmek uzere bir defaya mahsus olarak Cocuk Esirgeme Kurumu'na (DÂru'l-EytÂm'a) 200 lira bağışlanacaktır.

7. Paramı Selanik Başşehbenderi KÂmil Beyefendi'ye teslim ettim. Osmanlı Bankası'nda muhafaza edecektir. KÂmil ve Cemal beyler burada saydıklarımın yerine harcandığını belgelendirerek oğlum Mustafa Kemal Paşa'ya hesap vereceklerdir.

14 OCAK'TA VEFAT ETTİ

Zubeyde Hanım 14 Ocak 1923'te vefat etmiş, olum haberi Mustafa Kemal'e 15'inde verilmişti. Ataturk cenazeye katılamamıştı. İzmit mulakatının ardından Ocak'ın 27'sinde geldi İzmir'e ve sevgili annesinin kabrini ziyaret etti.

33 HAFIZ SABAHA KADAR HATİM İNDİRDİ

Peki cenazenin defin işini kim oganize etmişti? Bu kişi, mustakbel kayınvalidesi Zubeyde Hanım'ı evinde ağırlayan Latife Hanım'dan başkası değildi. Fakat işin ilginc tarafı, Latife Hanım o sırada henuz evli değildi. Calışlar'ın kitabında herhangi bir kaynak gostermeden şunlar yazılmış: "Latife mezarlıkta yuzlerce gumuş mecidiye sadaka dağıtmış, ilk gece İzmir'in tanınmış hafızlarından 33 kişi cağırarak sabaha kadar hatim duası indirtmiş, uc gun ust uste dua, kırkında da mevlit okutmuştu. Ayrıca 52. gece de fakirlere aşure dağıtılıp, hatimler indirilmişti İlk defa okuyorum cok anlamlı bir paylaşımdı teşekkurler Cemre +rep Bende ilk kez okuyorum ne kadar guzel arzuları varmış Allah rahmet eylesin... ruhu şad olsun boyle bir vasiyet olduğunu bilmiyordum heyecanla okudum bilgilendrdiğin icin teşekkur ederim İlgiyle okudum Emeğinize sağlık
Paylaşım icin teşekkurler. Ilk defa okudum guzel paylaşım teşekkurler