Fransız profesor Meyerovitch'in, "Beni Konya'ya gomun" vasiyeti olumunden 9 yıl sonra, Mevlana'nın anıldığı 17 Aralık'taki Şebi Aruz torenlerinde yerine getirilecek..
Mevlana'dan etkilenip Musluman olan unlu Fransız araştırmacı profesor Eva de Vitray Meyerovitch'in, "Onun maneviyatının golgesinde kıyamete kadar kalabilmem icin olduğumde beni Konya'ya gomun" vasiyeti, olumunden 9 yıl sonra yerine getiriliyor.
5 yıldır Fransız profesorun ailesiyle cenazenin Konya'ya getirilmesi icin temasta bulunan Konya Buyukşehir Belediyesi'nin cabaları sonuc verdi ve Fransız aile, 2 ay once ikna oldu. Meyerovitch icin Mevlana Muzesi'ne 50 metre mesafedeki Ucler Mezarlığı'nda ozel bir mezar yaptırılacak. Musluman olduktan sonra "Havva" adını alan Fransız profesor, 17 Aralık'taki Şebi Aruz torenlerinde kılınacak cenaze namazının ardından defnedilecek.
10 YIL ONCE VASİYET ETTİ
26 Mayıs 1998'de Konya'da duzenlenen 2'nci Uluslararası Mevlana Kongresi'nde "Mevlana ve Psikoloji" konulu bildiri sunan Meyerovitch, konuşmasında kalp ameliyatı olduğu icin seyahatin kendisine yasak olmasına rağmen Konya'ya geldiğini belirterek, "Mevlana icin yorulmak hazdır. Benim icin yaşlı bunyesi ve hasta kalbi ile kilometrelerce kat etmek bile onun huzurunda yorgunluk değil mutluluk verir. Onun maneviyatının golgesinde kıyamete kadar kalabilmem icin olduğumde beni Konya'ya gomunuz" dedi.
Meyerovitch, bu konuşmadan bir yıl sonra 24 Temmuz 1999'da yaşamını yitirdi ve ailesi tarafından Paris'te toprağa verildi. Meyerovitch'in vasiyetini yerine getirmek isteyen Konya Buyukşehir Belediyesi, 5 yıldır surdurduğu cabaların sonucunu aldı ve ailesini ikna etti. Buyukşehir Belediyesi Kultur Daire Başkanlığı da Mevlana Muzesi'ne yaklaşık 50 metre mesafedeki Ucler Mezarlığı'nın girişinde bir mezar buldu. Fransız araştırmacının cenazesi Mevlana'nın olum yıldonumu olan 17 Aralık'ta duzenlenecek Şebi Aruz torenlerinde toprağa verilecek.
RUYASINDA GORMUŞ
Meyerovitch, "İslam'ın guler yuzu" kitabında şunları soyluyordu: "Cocukluğumdan bu yana 'Bana doğruyu goster, bir alamet yolla' diye dua ederdim. Bir keresinde, yine diledim. Ruyamda olmuştum, mezar taşımda, adım Arap harfleriyle yazılıydı. Uyandığımda, elimle yuzumu yokladım. 'Ruyaymış iste olmemişim' dedim! Ağzımdan, 'İste mesajı aldın, Musluman gomuleceksin' sozleri dokuldu." cok duygulandım ne mutlu ona Teşekkurler Blue Gercekten ilginc bir paylaşım olmuş Blue.
Teşekkurler. Bizimle paylaştığın icin teşekkurler canım Cok guzel bir paylaşımdı teşekkurler Blue emeğine sağlık ne guzel muslumanlık nasip olmuş son gunlerinde
Hz.Mevlana'nın bulunduğu yakın bir yere gomulmek ne mutlu
sağol blue emeğine sağlık