NÂfile olarak devamlı yapılan ibÂdet, tesbih ve duÂlar. Coğulu evrÂddır.
Kulun duÂ, zikr, Kur'Ân-ı kerîm okuma ve tefekkur (mahlûklardaki ve kendi bedenindeki ince san'atları, duzenleri birbirine bağlılıklarını duşunerek, Allahu teÂlÂnın buyukluğunu anlaması, insanın gunahlarını hatırlayıp, bunlara tovbe etmesi lÂzım geld iğini, ibÂdetlerini ve tÂatlerini duşunerek bunlara şukretmesi gerektiğini hÂtırına getirmesi), sabah namazından sonra Âhiret yolcusunun virdi olmalıdır. (İmÂm-ı GazÂl&#238
Okunmalarında fazîlet olduğu bildirilen bÂzı Âyet-i kerîmeleri vird edinip, okumak da mustehabdır. FÂtiha, Âyet-el-kursî ve Âmenerresûlu bunlardandır. Kaylûle, oğleye doğru bir miktÂr uyumak da, gunduz virdlerindendir. (İmÂm-ı GazÂl&#238
Hazret-i Omer, gece virdinden bir Âyet-i kerîme okuyamadığı zaman, gunduzleri bayılırdı. Hatt bu yuzden bir hasta ziyÂreti gibi gunlerce ziyÂret edildiği rivÂyet edilmiştir. (İmÂm-ı GazÂl&#238
Bir gece uyuya kaldım ve virdlerimi yerine getiremedim.RuyÂmda birisi karşıma cıktı ve okur-yazarlığın var mı dedi. Var dedim. Şu yazıyı okur musun dedi ve elime bir kÂğıt parcası verdi. KÂğıtta: "DunyÂnın gecici ve aldatıcı nîmetleri, olumsuz olarak yaşayacağın Cennet'in zevk ve safÂsından seni alıkoymuştur. YÂni gecici olarak zevk aldığın bu uyku, ebedî seÂdetine yarayacak ibÂdetine mÂni olmuştur. Uyan, namaz kıl ve Kur'Ân-ı kerîm oku. Zîr bunlar, uykudan hayırlıdır" yazılıydı. (MÂlik bin DînÂr)