
AhlÂk ve kalb ilmi. Kalbi kotu huylardan temizleyip, iyi huylarla doldurmak. Kalbde îmÂnın vicdÂnileşmesi, yÂni Ehl-i sunnet îtikÂdının kalbde sağlamlaşması ve şuphe getirici te'sirlerle sarsılmaması, nefs-i emmÂreden doğan tenbelliklerin ve sıkıntıl arın giderilip, ibÂdetlerde kolaylık ve lezzet hÂsıl olması. Allahu teÂl ile olmak, iyi ahlÂk edinmek ve dînin emirlerine uymak.
Tasavvuf buyuklerinin hepsi, Ehl-i sunnet îtikÂdında idi. Bid'at sÂhiplerinin hicbiri, Allahu teÂlÂnın ma'rifetine yaklaşamamıştır. EvliyÂlık nûrları bunların kalblerine girmemiştir. (Abdullah-ı Dehlevî

Tasavvuf ehlinin uc vasfı vardır. Toprak gibidir, iyiye de, kotu kimseye de verir. Bulut gibidir, her şeyi golgeler. Yağmur gibidir, sevilen kimseyi de, sevilmeyen kimseyi de sular. (Harkûşî Abdulmelîk bin Muhammed)
Tasavvuf hÂldir, soz değildir, soz ile ele gecmez. (Seyyid AbdulkÂdir-i GeylÂnî

Tasavvuf, Resûlullah efendimizin sunnet-i seniyyesine uymak, fazla konuşmayı, fazla yemeği ve fazla uykuyu terk etmektir. (AlÂuddevle SemnÂnî

Tasavvuf, insanı Allahu teÂlÂdan uzaklaştıran şeylerin hepsini terketmektir. (Ali bin Sehl)
İnsana lÂzım olan once Ehl-i sunnete uygun inanmak, sonra şerîate (dînin emir ve yasaklarına) uymak, daha sonra tasavvuf yolunda yukselmektir. (Muhammed BÂkî-billah)
Şimdiye kadar yedi yuz velî, tasavvufun tÂrifinde turlu sozler soylemişlerdir. Bu sozlerin ozu, şu noktada toplanabilir: Tasavvuf, vakti, en değerli olan şeye harcamaktır. (Ebû Saîd Ebu'l-Hayr)
__________________