1. Amelde yapılacak işlerde bir muctehidin ictihÂdlarına, fetvÂlarına tÂbi olma. Mevcût dort hak mezhebden birini oğrenip, kabûllenip, onunla amel etme.
Her musluman vucut yapısına, yaşadığı iklim şartlarına, iş hayÂtına gore kendisine daha kolay gelen ve meşhûr olan dort mezhebden birini secer. YÂni bu mezhebin ilmihÂl kitÂbını okuyup, oğrenir, ibÂdetlerini ve butun işlerini bu mezhebi taklît ederek yapar. Boylece bu mezhebe girmiş olur. Dort mezhebden birini taklîd etmeyen kimse, Ehl-i sunnetten (Peygamber efendimiz ve EshÂb-ı kirÂmın yolunda olanlardan) ayrılmış olur.
(ŞernblÂli)
Mezheb taklîdi demek; kitÂp (Kur'Ân-ı kerîm) ve sunnetten ayrılmış olmak değildir. Bilakis mezheb imÂmının kitÂp ve sunnetten bildirdiklerine uymak, yÂni kitÂp ve sunnete uymak demektir.
(AbdurrahmÂn Silhetî, Nablus&#238
Bugun din bilgilerini bu dort mezhebden birinin ilmihÂl kitaplarından oğrenmekten başka cÂre yoktur. Herkes kendine kolay gelen mezhebi secer. Onun kitaplarını okur, oğrenir. Her işini bu mezhebe uygun yapar. O mezhebi taklît etmiş olur.
(Yûsuf NebhÂn&#238
2.Dort mezhebden birine uyan kimsenin bir işi yapmada ihtiyÂc veya zarûret (başka hicbir cÂre bulunmama) veya meşakkat (gucluk) bulunduğunda, diğer mezheblerden birinin bu mes'eleyle ilgili şartlarına uyarak faydalanma.
Bir kimse bağlı olduğu mezhebde, kendi anlayışına gore değil, dinde bildirilen olculer cercevesinde bir hususta mecbur kalınca, diğer uc mezhebden birini taklît edebilir. Fakat o mezhebin o hususla ilgili bildirdiği şartların hepsini de yapması lÂzımdır. Mesel Hanefî mezhebinde olan bir kimsenin ŞÃ‚fiî mezhebini taklît ederek necÂset (pislik) bulaşmış kulleteyn (kucuk havuz) miktÂrı sudan abdest alırsa, yuzu yıkarken niyet etmesi ve tertibe riÂyet etmesi ve imÂm arkasında FÂtih okuması ve namazda tÂdil-i erkÂnı muhakkak yapması lÂzımdır. Bunları yapmazsa namazın bozulacağı soz birliği ile bildirilmiştir.
(AbdurrahmÂn İmÂdî, Abdulganî Nablus&#238
Bir kimse bir mezhebe tÂbi olunca, ihtiyÂc olmadıkca başka mezhebi taklît etmez. Fakat bir işi yapmakta kendi mezhebine uymak guc olursa, o işi başka mezhebi taklît ederek yapması cÂiz olur.
(Muhammed HÂdim&#238

__________________