Usta tiyatrocu Nejat Uygur artık hasta... Zihni durmadan ona oyunlar oynuyor. Bugunle 20 yıl onceyi karıştırıyor. Bugune dek ondan tiyatro dersi alan oğulları Behzat ve Suheyl ise, artık onun sayesinde bir hastaya nasıl bakılacağını oğreniyor. Umutsuzluğa kapıldıkları anlarda, Nejat Uygur bir espri patlatıyor ve moralleri yerine geliyor.....
Nejat Uygur 81 yaşında ve yılların tiyatro sanatcısı artık hastaOğulları Ahmet, Behzat, Suheyl, Suha ve Kemal ise hasta yakını konumunda. Otoriter babaları; bir anda onların cocuğu gibi oldu. Uygur gecmişi hatırlıyor ama bugunle pek bir ilgisi yok. Yedi aydır eski dunyanın icinde yaşıyor. Sol tarafı tutmuyor, zihni gelip gidiyor ama o hala tiyatro projeleri peşinde. Bu hayalleri onun hayatta kalmasını sağlıyor. 11 torunu var; onları bazen cocukları sanıyor. Surekli eski repliklerini tekrarlıyor. Zar zor konuşuyor ama yıllarca oynadığı oyunlarını, hasta yatağında yeniden canlandırıyor.
En Zor Oyunu Bu!
Her zaman baskın olan babalarının bir anda cocuklaştığını gormek, Uygurlar icin hic de kolay olmamış. Şimdi Behzat ve Suheyl Uygur, en zor oyunlarını babalarına karşı oynuyor. Babaları her gun onların karşısına başka bir zaman diliminde cıkıyor. Bazen 10 yıl oncesine, bazen de 20 yıl oncesine donuyor. Onlar da hemen durumu kavrayıp, doğaclama yapıyor. 'Nejat Uygur artık hasta halinin gorulmesini istemez' diye duşundukleri icin bu konuda aylardır konuşmak istemiyorlar. Bir aile icin en zor durumlardan birini yaşıyorlar. Babalarının yaşarken artık eskisi kadar doğru karar veremediğini bilmek, hic de kolay olmamış onlar icin. Bu durumda pek cok aile var. Bir gun annelerinin ya da babalarının cocuk gibi olduğunu gorup, ne yapacaklarını bilemeyen bu ailelere; Suheyl Uygur'un anlattıkları yol gosterecek...
Hala Gulduruyor
* Nejat Uygur, hastalıktan once nasıl bir babaydı?
Otoriter ama eğlencelidir. Onun golgesi bile bize yeter. Hastayken bile bizi gulduruyor.
* Şimdi nasıl bir baba?
Daha cok gecmişi hatırlıyor. Bugunle ilgili fazla kayıt yapmıyor. Her şeyi kendi kendine yapan babamın, artık hep yardıma ihtiyacı var.
* Kendisi hastalandığının farkında mı?
Bazen farkında, bazen değil. Yani bazen evini otel zannediyor. Ankara'da turneden dondukten sonra hastalandığı icin hala kendini turnede sanıyor.
Ziyaretcisi Cok
* Sağlık durumu nasıl?
Sol tarafı yani sol kolu ve bacağı tutmuyor. Allah'a şukur; yemeğini kendi yiyebiliyor. Canı yanmıyor. Elimizden geldiğince ona bakmaya gayret ediyoruz. Bu durum bizim icin de cok yeni. İyiye doğru bir gidişat var. Bu, zaman gerektirecek bir hastalık olduğu icin elimizden geldiği kadar mucadele ediyoruz. O bizim babamız, birtanemiz. Annem de cocuğu gibi, evladı gibi bakıyor babama. Onu hic yalnız bırakmıyor. O bakımdan babam gercekten cok şanslı.
* Aniden gelen hastalık yuzunden, ne yapacağınızı bilemediğiniz oldu mu?
Oldu tabii. Kendinizi caresiz hissediyorsunuz. Allah kimsenin başına vermesin. Cok zor bir hastalık bu! 5 kardeş nobetleşe babamın başındayız. Ama hayatımıza aile fertleri gibi artık doktorlar, hemşireler, hasta bakıcılar da girdi. 7-8 aydır, hastanede onlarla birlikte yaşıyoruz.
* Nejat Bey'in hayranları hastaneye geldi mi?
Tabii, cok gelen oldu. Ankara'da Kızılay Meydanı'nda bir simitci kardeşimiz vardı. O, bizi cok kıskandırmıştı. Babamı ziyarete gitmiş, işini bırakıp. Onun işi cok onemli. Başında duracak, para kazanacak. Coluğuna cocuğuna ekmek goturecek. O gun simit satmadan, babamı ziyarete gitmiş. Bana, "Ağabey, ben bugun simit satamadım" dedi. O zaman babam cok daha ağır hastaydı. Dolayısıyla ziyaretine cok gelen oldu. Siyasilerimiz de geldi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, cok yakından ilgilendi babamla.
* Nejat Uygur'u yatağa bağlı gormek zor mu?
Zor ama bunu kırmaya calışıyoruz. 1 Mayıs'ta babamı aylar sonra Yıldız Parkı'na goturduk. Oralar sakindi. Tekerlekli sandalyeyle parkta oturdu. Bu, gercekten cok hoşuna gitti. Babamın kucukluk yılları Sarıyer'de gecti. Sarıyer'deki lakabı 'Pilot Nejat'tı. Surekli, "Sarıyer'e gidelim, borek yiyelim" diye tutturup, duruyor. Onumuzdeki gunlerde, Behzat'la beraber babamı Sarıyer'de borek yemeğe de gotureceğiz.
Ayağa Kalkamıyor
* Babanız yerine karar vermeniz gerektiğinde, 'Babam kızar mı?' diye duşunuyor musunuz?
Nejat Uygur kendi kararını kendi veremiyor artık. Ona kalsa turneye cıkacak, oyun oynayacak. Bizim acımızdan onun yerine duşunmek hic de kolay değil.
* Hastalık Nejat Uygur'u değiştirdi mi?
Fiziken değiştirdi. Yani yerinden kalkamıyor. Şoyle bir kalkmaya calışıyor ama tabii kalkması mumkun değil. Diğer taraftan tiyatro yapma isteği olarak hic değişmedi. Hep tiyatro yapmak istiyor. "Yeni bir oyun yapalım; yeni bir proje yapıp, sen, ben ve Behzat oynayalım" diyor. Biz de, "Tabii baba. Sen iyileş, hemen oynarız bu oyunu" diye cevap veriyoruz.
Benim tiyaroyu sevmemdeki en buyuk rolde ona ait ben onla tanıdım tiyatroyu ve bi cok arkadaşımda oyle inşallah eski sağlığına kavuşur acil şifalar..

paylaşım icin sgl jeeny...

Aallahım yardımcısı olsun inşallah Bir yerde bir soz okumuştum..
Bu dunyaya cocuk olarak geldik, cocuk olarakta gitme ihtimalimiz var.. Ruhu cocuk olanlar icin soylenmişti bu soz..
Bircok oyununu izledim ve hayran olduğum sanatcılar arasındadır.. Buyuk Ustad' a acil şifalar dileriz...