IRCICA'nın İstanbul'da duzenlediği 'Yuzuncu Yılında 2. Meşrutiyet Kongresi'ne Suriye Kultur Bakanı Agha'nın Osmanlı Padişahı 2. Abdulhamid'le ilgili sozleri damga vurdu. Agha "Abdulhamid Han, İsrail'in Filistin'e yonelik tekliflerine itibar etmedi. Ama biz bu cok buyuk şahsa gercekten cok zulmettik." dedi.

Bugun Gazetesi'nin haberine gore; İslam Konferansı Teşkilatı İslam Tarihi Sanat ve Kultur Araştırma Merkezi (IRCICA), Yuzuncu Yılında 2. Meşrutiyet Kongresi'nde Turkiye'den ve Turkiye dışından 100'un uzerinde bilim adamını bir araya getirdi.

İSRAİLİN KUDUS TEKLİFİ

Kongreye Suriye Kultur Bakanı H.E. Dr. Riad Nassan Agha'nın 2. Abdulhamid Han'la ilgili sozleri damgasını vurdu. Osmanlı Devleti'nin son doneminde Siyonistlerin Kudus'u kendilerine satması icin milyonlarca altın teklif ettiklerini hatırlatan Agha, "Abdulhamid Han hicbir zaman bu aşağılık oneriye itibar etmedi. Siyonistlerin karşısında durdu. Ama biz bu cok buyuk şahsa gercekten cok zulmettik" dedi.

FİLİSTİN NASIL KAYBEDİLDİ?

Dr. Riad Nassan Agha, 2. Abdulhamid Han'ın Siyonist lider Theodor Herzl'in tekliflerine verdiği cevabı ise şu sozlerle anlattı: "Herzl'e soyleyin, bir daha onume bu tip onerilerle gelmesin Filistin benim şahsi mulkiyetim değildir, Filistin İslam aleminin bir parcasıdır. Bundan da hic kimse tasarruf edemez' dedi.

BİN HANCER SAPLASANIZ VERMEM

Ayrıca bir konuşmasında 'Ben İslam topraklarının bir karışını vermem bin hancer saplansa bile benim vucuduma' demişti. Bu tarihi anın acıklığa kavuşturulması gerekiyor. Filistin toprakları konusundaki sorumluluğun acıklığa kavuşmasını istiyorum." Agha, Osmanlı Devleti'nin cokuşe rağmen butun etnik gruplara haklarını tanıdığını, Sultan Abdulhamid Han'ın da Yahudilerin Kudus'e gidip hacı olmalarına izin verdiğini anlattı.