Anka Kuşu Mars'tan İlk Goruntuleri Yolladı...
1976’daki Viking 2 uzay aracından bu yana Mars’a ilk motorlu inişi yapan Anka Kuşu, Kızıl Gezegen’in kuzey kutbundaki Yeşil Vadi adı verilen geniş duzluğe indi. Nefeslerin tutulduğu son 14 dakikada, Anka Kuşu’nun 26 kritik manevra icin roketlerini ateşlemesi ve gorevin tamamlanması icin bunların her birinin başarıyla yerine getirilmesi gerekiyordu.
Alkışlarla Kutlandı
Anka Kuşu’nun Mars’ın kuzey kutup bolgesine inmeyi başarması, surecin heyecanla izlendiği NASA ussunde buyuk sevince neden oldu. Bilimadamları ve muhendisler, uzay aracının hasarsız yere inişini haber veren sinyallerin alınmasından sonra, birbirlerine sarılarak ve alkışlayarak bu buyuk başarıyı kutladılar.
Proje Yoneticisi Barry Goldstein, “Ruyamda bile her şey bu kadar mukemmel olamazdı” diye konuştu. Goldstein, projenin en zor kısmının geride kaldığını, ancak hala cok onemli gorevler olduğunu soyledi.
İlk Goruntuler Dunyada
Uzay aracının inmesinden yaklaşık iki saat sonra, aracın kucuk kayaların arasında Mars yuzeyine basmış bacaklarından birinin goruntusu ile ufuk cizgisinin goruntuleri Dunya’ya ulaştı.
İlk goruntulerin, uzay aracının durumu ve uzerindeki bilimsel araclar hakkında uzmanlara bilgi verdiği belirtiliyor.
Aracın enerjisini sağlayacak guneş panelleri, aracın inişinin havaya savurduğu yoğun toz tabakası yatıştıktan sonra acılmak uzere programlandı.
Mars'ta Hayat Arayacak
Anka Kuşu, 10 ayda 711 milyon kilometre yol katederek Mars’a ulaştı. Uzay aracı, 1976’dan beri ilk defa Mars’a yumuşak iniş yapan arac oldu.
Mars’a ulaşmak icin 10 aydır yolcuğunu surduren ve 680 milyon kilometre kateden Anka Kuşu’nun amacı iniş yapacağı gezegenin kuzey kutup bolgesinin gecmişte mikrobik yaşam icin uygun koşullar sağlayıp sağlamadığı keşfetmek; bir başka deyişle “Mars’ta gecmişte hayat var mıydı?” sorusuna kesin bir yanıt bulmak... Mars yuzeyinde, bir zamanlar mikrobik yaşam olup olmadığını araştıracak olan uzay aracı, gezegen yuzeyinde buz halinde olduğu tahmin edilen suyu analiz edecek. alemsin jeeny emegine saglık artık uzaya seyahat başladı arkadaşlar meraklılarına duyurulur Teşekkurler jeeny.. jeeny anka kuşunda yer varmıydı acaba bende giidebilirdim marsa dinlenmek icin Jenny konuya bakmadan sadece fotoğraflara baksam dicem ahanda adaşım hakkariye gelmişşş... Aynı yaww sadece duz hali... Uzun zamandır benim de takip ettiğim bir olaydı.
Acaba yumuşak bir iniş yapabilecek mi diye merak ediyordum.
Ve sayende şu an burada oğrenmiş bulunuyorum.
Bilgi icin teşekkurler jeeny.. Bilgi icin teşekkurler Jeeny
Emeğine sağlık
Marstan İlk Goruntuler..
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●35 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Marstan İlk Goruntuler..
-
12-09-2019, 04:39:37