[h=2]Peki ucretsiz servislerin avantajları ve dezavantajları nelerdir?[/h]

İnternette kısa bir tur yaptığınızda sayısız VPN servisi ya da sitesi olduğunu gorebilirsiniz. Peki onca ucretli servis varken bu servisler neden ucretsiz bir şekilde kullanıcılara hizmet ediyorlar? Aslına bakarsanız bu servislerin bazı onemli sorunları bulunuyor. Bu sorunların başında da veri kullanım sınırlamaları ve gizlilik geliyor.
Veri kullanım sınırları: Ucretsiz VPN servislerinde genellikle bir veri kullanım sınırı bulunur. Bu sınır 500 MB gibi kucuk bir değerden GB’lara varan değerlere kadar değişiklik gosterebilir. Ayrıca bu servisler, sizi ucretli paketleri satın almaya teşvik etmek adına bir takım hız sınırlamaları uygulayabilirler. Bu nedenle 100 Mbps internetiniz olsa dahi ucretsiz VPN servisi uzerinden 5 Mbps hız alabilirsiniz. Gizlilik: Pek cok internet kullanıcısının VPN servisi kullanmasındaki amac, internette anonim bir şekilde rahatca dolaşabilmektir. Buna karşın ozellikle ucretsiz servis sunan pek cok mobil uygulamada kotu amaclı yazılım olduğu bilinmektedir. Bu yazılımlar sayesinde VPN servis sağlayıcısı siz internette ‘anonim’ bir şekilde dolaşırken verilerinizi toplayabilir, ucuncu parti şirketlerle paylaşabilir ya da SMS, e-posta gibi alakasız uygulamalara erişim icin izin talep edebilirler. [h=2]En iyi ucretsiz VPN servisleri[/h]

VPN servislerinin sınırlamaları beni ilgilendirmiyor, gizlilik konusunda da icim rahat diyorsanız sizin icin birkac ucretsiz VPN servisi onerimiz olabilir. Aşağıdaki kısa listede size onerebileceğimiz servisleri, maruz kalacağınız sınırlamalarla birlikte sıraladık. Ayrıca ucretli ya da ucretsiz VPN servisleri hakkında bilgi almak icin VPNBase.com web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Hangisini kullanacağınız ise tamamen sizin tercihinize kalmış durumda.
[h=3]TunnelBear[/h] TunnelBear, en populer ucretsiz VPN servislerinden bir tanesi. Mobil uygulamasının son derece basit ve kullanıcı dostu bir arayuze sahip olması, servisin populerliğini artıran unsurlardan yalnızca bir tanesi. TunnelBear’ın en buyuk eksilerinden biri, aylık yalnızca 500 MB kullanım sınırına sahip olması. Bununla birlikte TunnelBear hakkında bir tweet atarak sınırı 1.5 GB’a kadar artırabiliyorsunuz.
[h=3]Windscribe[/h] Windscribe, sunduğu ozelliklerle en iyi ucretsiz VPN servislerinden biri olmayı başarıyor. 10 GB gibi oldukca yuksek bir veri kullanım sınırına sahip olan servis, hakkında bir tweet atılması karşılığında 5GB, arkadaş tavsiyelerinde ise 1 GB limit artışı sağlıyor. Windscribe’ın dunya capında pek cok sunucusu bulunsa da servisi ucretsiz olarak kullanan kişiler bu sunucuların hepsine erişim sağlayamıyorlar. Dolayısı ile ucretsiz servisi kullanmak bir miktar hız kaybına neden oluyor. Bununla birlikte Windscribe’ın guclu bir guvenlik duvarı ve reklam engelleyicisi de bulunuyor.
[h=3]ProtonVPN[/h] Listemizin en parlak isimlerinden biri olan ProtonVPN, ucretsiz kullanıcılarına hicbir veri kullanım sınırı sunmuyor. Dolayısı ile ProtonVPN’i veri kullanımı takip etmeksizin doya doya kullanabiliyorsunuz. ProtonVPN’in eksi yanı ise internet hızını duşuk bir seviyede tutması. ProtonVPN’in ABD’nin yanı sıra Avrupa’da da sunucuları bulunuyor. Eğer servisi ucretsiz olarak kullanmak isterseniz, duşuk internet hızlarına katlanmanız gerekiyor. Aksi takdirde ise premium surumu alıp maksimum hızda veri transferi gercekleştirebiliyorsunuz.
[h=2]Sonuca gelecek olursak...[/h] Eğer kendinize ucretsiz bir VPN servisi arıyorsanız, yukarıdaki onerilerimizden birini deneyebilirsiniz. Ancak unutmamanız gereken bir konu var ki hicbir ucretsiz VPN servisi veri şifreleme hizmeti sunmaz. Ayrıca bu servislerde DNS sızıntısı koruması, otomatik kapatma anahtarı ve 256-bit şifreleme gibi gelişmiş guvenlik ozellikleri de bulunmayacaktır.
Bir sonuca varmak gerekiyorsa; ucretsiz VPN servislerini kullanırken hicbir zaman en ust seviyede guvenlik onlemine sahip olduğunuzu duşunmemeniz gerekiyor. Zira verileriniz, olası bir acığa karşı siber korsanların hedefinde bulunacaktır. Bununla birlikte VPN kullanmak, internette iz bırakmadan dolaşmanın ve normal şartlarda giriş yapamayacağınız bazı sitelere giriş yapmanın altın anahtarıdır.