Eski bisikletlerin tekerlekleri arasındaki absurd boy farkı hemen dikkat ceker. Bu bisikletlerin bu şekilde yapılmasının sebebi ise tekerin tek seferde daha fazla yol kat etmesini sağlamak ve boylece daha hızlı ulaşımı mumkun kılmaktır. Neyse ki daha sonra vitesli bisiklet konsepti uretildi de insanlar bu ilginc gorunuşlu ancak dengesiz araclardan sonsuza kadar kurtuldu. Ya da kısmen diyelim, zira bu bisikletler yeni bir aracın ilham kaynağı oldu.
Ye Jin Jung ve PDF Haus, yeni bir hoverboard tasarlarken bu aractan ilham aldı. Sistemin nasıl calıştığını acıklamadıkları icin varsayımlar uzerinden gitmek gerekirse aracın tekerlekleri, buyuk tekerin uzerindeki parcanın sağladığı hava akımı sayesinde donuyor. Buyuk tekerin iki yanındaki yer alan pedallar ise surucunun ustunde durması icin kullanılıyor.

Aracın nasıl gittiğini cozduğumuze gore geriye istediğimiz yere nasıl gittiğini cozmek kaldı. Kucuk tekerlerin donebileceği bir sistem gozukmuyor. Bu durumda yonlendirmeyi buyuk teker yapıyor olabilir ancak cok da donecek bir alana sahip gibi gozukmuyor. Mekanik sıkıntıyı aşabildiler ise bir mobil uygulama ile arac yonlendirilebilir. Ya da bisikletle gidonu tutmadan donmek icin yapıldığı gibi bir yone yatma sistemi kullanılıyor olabilir. (Bisiklete binerken gidonu iki elle tutun, kask, dizlik ve dirseklik takın.)
Aracın onu olduğunu varsaydığımız kısımda on farların olması bu aracın gece de kullanılmasının planlandığını gosteriyor. Bu durumda insan ‘niye arkada far yok’ diye soruyor tabii.