Allahu teÂlÂya ve O'nun peygamberlerine itÂat edenler, Âhirette Peygamberlere ve sıddıklara ve şehîdlere ve sÂlihlere verilen nîmetlere ortak olacaklardır. (Nis sûresi: 69)
Allahu teÂlÂya ve O'nun Resûlune ve siz muslumanlardan olan Âmirlere itÂ'at ediniz. (Nis sûresi 59)
Kim bana itÂat ederse Allahu teÂlÂya itÂat etmiş ve her kim bana isyÂn ederse (karşı gelirse) Allahu teÂlÂya isyÂn etmiş olur. Bir de kim Âmire itÂat ederse bana itÂat etmiş, kim Âmire isyÂn ederse bana isyÂn etmiş olur. (Hadîs-i şerîf-Muslim)
Ey insanlar! Allahu teÂlÂnın beğendiği şeyleri yapmak kolaydır. Bunun icin O'na itÂat ediniz. Cehennem ateşine duşmeyiniz. Cunku dayanamazsınız. (KÂ'b-ul-AhbÂr)
Bir insanın itÂatkÂr kul olmasının aslı dort şeydir: Birincisi, uzun emelli olmamak. İkincisi, cenÂb-ı Hakk'ın va'dinden emin olmak. Ucuncusu, cenÂb-ı Hakk'ın taksîmine, verdiğine rÂzı olmak. Dorduncusu haram yememek. Kim bu dort şeyi yerine getirirse, butun mucÂhedeleri yerine getirmiş olur. Nefsini itÂat altına almış olur. (Ahmed NÂmıkî CÂmî

Allahu teÂlÂya itÂat etmek bir hazîneye benzer. Bu hazînenin anahtarı duÂ, anahtarın dişleri de helÂl lokmadır. (Yahy bin Main)