Rahmet kapıları dort gece acılır: O gecelerde yapılan duÂ, tovbe red olmaz. Fıtr (Ramazan) ve Kurban bayramının birinci geceleri, ŞÃ‚ban (ayının) on beşinci (Berat) gecesi ve Arefe gecesi. (Hadîs-i şerîf-Et-Tergîb vet-Terhîb)
Arabî aylardan ŞevvÂl ayının birinci gunu Ramazan (Fıtr) bayramı, Zilhicce ayının onuncu gunu Kurban bayramıdır. Ramazan bayramı uc, Kurban bayramı ise dort gundur. Bu gunlere; gunÂhlar affedildiği ve muslumanların sevincli, neş'eli gunleri tekrar geri geldiği icin (İyd) yÂni bayram denildi. (Seyyid Abdulhakîm bin MustafÂ)
2. Cum gunu.
Gunlerin en kıymetlisi CumÂdır. Cum gunu, bayram gunlerinden ve aşûre gununden daha kıymetlidir. CumÂ, dunyÂda ve Cenet'te mu'minlerin bayramıdır. (Hadîs-i şerîf-RiyÂd-un-NÂsıhîn)
CumÂ, mu'minlerin ve gok ehlinin bayramıdır, Cennet'te bayram gunudur. (Hadîs-i şerîf-Huccet-ul-İslÂm)
3. Allahu teÂlÂnın emirlerine uyup, yasaklarından sakınarak, gunÂh işlemeden, haram lokma yemeden gecirilen gunler.
Hazret-i Ali bir kalabalığı eğlence icinde gorup boyle eğlenip neş'elenmelerinin sebebini sorduğunda onlar; "Bugun bayramımızdır" dediler. Bunun uzerine hazret-i Ali de; "GunÂh işlemediğimiz gunler de bizim bayramımızdır" buyurdu. (İmÂm-ı GazÂlî

Bayram bineklere binenler icin değildir
Ancak hat ve isyÂnı bırakanlar icindir.
(Behlul DÂnÂ)
4. Muslumanın rûhunu teslim (vefÂt) edeceği zaman rahmet meleklerini ve Cennet hûrîlerini gormenin zevkiyle can verme vakti.
__________________