O'na bir yol bulabilenlerin (gucu yetenlerin) Beyti (KÂbe-i muazzamayı) hac (ve ziyÂret) etmesi, Allahu teÂlÂnın insanlar uzerinde bir hakkıdır. Kim kufrederse, şuphesiz ki Allahu teÂl Âlemlerden ganîdir. (Âl-i imrÂn sûresi: 97)
Rabbin herşeyden ganîdir ve rahmet sÂhibidir. Eğer dilerse (ey muşrikler) sizi giderir (ortadan kaldırır), arkanızdan da yerinize dileyeceğini getirir. Nitekim sizi de başka başka bir kavmin neslinden peyd etmiştir. (En'Âm sûresi: 133)
Ey benim kullarım! Şuphesiz siz bana hicbir zarar veremezsiniz ve bana hicbir fayda sağlayamazsınız. Ben bunlardan munezzeh ve berîyim. Ben, ganîy-yi mutlakım siz de fakîr-i mutlaksınız, mutlak muhtacsınız. (Hadîs-i kudsî, Hilyet-ul-EvliyÂ)
Allahu teÂl ganîdir. İnsanlara acıdığı icin, onlara ihsÂnı olarak emir ve yasaklarını bildirmiştir. Emirlerin ve yasakların faydaları insanlaradır. Allahu teÂlÂya faydası yoktur. Allahu teÂlÂnın bunlara ihtiyÂcı yoktur. Allahu teÂl Ganiy-yi mutlaktır. Ne kendine, ne sıfatlarına, ne de fiillerine hicbir sûretle, hicbir şey lÂzım değildir. (Ahmed FÂrûkî