[IMG]http://img266.**************/img266/10/umuttabak33wy1as3qv4.jpg[/IMG]
Oyuncuya karizmayı sesi verir
Bu sezon ekranda en yuksek reyting alan dizilerin başrol oyuncularını dublaj sanatcısı Umut Tabak seslendiriyor. Tabak, "Jon olmak icin sesin bir karizması olmalı. Oyuncunun populerliği en cok sesine bağlıdır" diyor
Kurtlar Vadisi'nde Polat'a, (Necati Şaşmaz), Aşk Oyunu'nda Sarp'a (Kerem Cem) Guz Yangını'nda Kerem'e (Tansel Ongel) ve Şohret'te Mert'e (Murat Unalmış) sesiyle hayat veren Umut Tabak, yaklaşık beş yıldır unlu isimlerin dublajını yapıyor. "Dublaj sanatcıları film sektorunun gizli oyuncularıdır" diyen Tabak ile bu işe nasıl başladığını ve iyi bir dublajın puf noktalarını konuştuk...
* İzleyiciler sizi tanımıyor. Umut Tabak kimdir?
1979 Edirne doğumluyum. Alman Lisesi'nden sonra Marmara Universitesi Guzel Sanatlar Fakultesi Sinema Televizyon bolumune girdim; fakat mutlu olmadım ve istanbul Universitesi Devlet Konservatuvarı'na gectim. Yaklaşık 5.5 yıldır da profesyonel olarak dublaj yapıyorum.
* Dublaja başlamanız nasıl oldu?
Universitedeyken dublaja başladım. Once Dormen Tiyatrosu'na girdim ve provaları izlemeye başladım. Sonra şansım nasıl olduysa yaver gitti ve kadroya girdim. Orada dublaj sanatcısı Gulen Karaman ile tanıştım. Kendisinden rica ettim, beni bir studyoya gonderdi ve boylece başladım. Arkası geldi zaten...
* Başka kimleri seslendirdiniz?
Yerlilerden bildikleriniz dışında Umut Sezgin'i, yabancılardan ise Antonio Banderas, Brad Pitt, Christian Slater, Johnny Depp, Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Tom Cruise gibi isimleri sayabilirim.
* Sinema filminde de Polat'ı siz mi seslendireceksiniz?
Filmde de seslendirmeyi ben yapacağım. Hatta bu hafta sonu buyuk bir ihtimalle studyoya gireceğiz.
* İyi bir seslendirme sanatcısı olmak icin neler yapmak gerekir?
Diksiyonunuz duzgun olmalı. Turkce'yi iyi bilmelisiniz; yabancı film dublajında cevirmenlerin hatalarını gidermek icin buna ihtiyacınız oluyor. Tabii en onemlisi studyoya girdiğiniz zaman sadece işine odaklanmanız gerekiyor.
Sesimi korumalıyım
* Bu işin bir eğitimi var mı?
Şimdiye kadar yoktu; ama Seslendirme Sanatcıları Meslek Birliği (SES-BİR) bunyesinde bu işin eğitimini verebilecek bir yapılanmanın icindeyiz. Artık SES-BİR'e uye olmayan kişiler seslendirme yapamayacak.
* Seslendirme yapmanın zorlukları nelerdir?
Oncelikle bu işi sevmelisiniz. Studyoya gecersiniz, bir referans noktanız ekran, diğer referans noktanız kulaklıktır. Uzak ve sessiz cekimlerde dudak okumak zorunda kalırsınız. Calışma saatleriniz cok esnek. Oyle ki sabah 5'te gelip ne zaman cıkacağınızı kestiremeden calışmak zorunda kalabiliyorsunuz. Tabii bir de sesinize dikkat etmeniz gerekiyor.
* Peki, sesinizi korumak icin neler yapıyorsunuz?
Aslında yaptığım ozel bir şey yok. Sigara iciyorum. En onemlisi de bu zaten. Ama sıkı bir Galatasaray taraftarı olarak maclara gittiğimde bağırmıyorum. Ilık şeyler icmeye ve hasta olmamaya calışıyorum.
* Okan Bayulgen ve Mehmet Ali Erbil gibi isimlerin dublajdan iyi paralar kazandığı biliniyor...
Bu işin medyatik olma tarafı da var. O nedenle bu isimlerin tercih edilmesini doğal karşılıyorum. Ayrıca Okan ve Mehmet Ali bu işi senelerdir yapan kişiler. Biz de bu isimlerle aynı studyolardan geciyoruz ve medyatik olmalarından dolayı tercih edilmeleri doğal.
* Size gore bu işin en iyileri kimler?
Bu işin duayenlerinden diyebileceğim isim Sungur Babacan'dır. Son donemden benim cok beğendiğim Murat Şen, Volkan Akyılmaz, Yekta Kopan. Bayanlardan ise Guler Karaman, Şenya Gurler, Tilbe Saran'ı sayabilirim.
Erotik filmleri seslendirmek daha kolay
* Hangi tur filmleri seslendirmek daha kolay?
Erotik filmler yabancı film grubuna giriyor. Ama seslendirmesi diğerlerine gore daha kolay. Sadece nida olan, konuşma olmayan sahneler daha coktur. Şoyle ki normal bir filmin teksti 50-60 sayfaysa erotik filmin 20-30 sayfayı ancak bulur.
Ve yazılara not olarak duşmek gerekirki şuanki seslendirme eki olarak;
M.M.Alakurt ( Maraz Ali ) olarak Adanalı dizisinde seslendirme yapmaktadır
Jonun Gercek Sesini Dinlemek İzlemek İcin http://www.zaplat.com/v/NzI5NzQ=
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Dizi - Film - Sanat Forumu
- Yerli Diziler
- Umut Tabak ( Seslendirme )