Elveda Rumeli elveda...
Yıl 1899... Manastır etrafında 1 Osmanlı koyu... Balkan harbinin ayak sesleri duyulmakta. Sutcu Ramiz Efendi , bu kargaşa arasında ailesinin gecimini sağlamakta zorlanmaktadır. Eylulde ekrana gelecek 'Elveda Rumeli', Osmanlı'nın son yıllarına da ayna tutacak. Dizinin başrollerinde Erdal Ozyağcılar, Şebnem Sonmez ve Hande Subaşı oynuyor. Yonetmeni ise Serdar Akar.
Elveda Rumeli"... Sutcu Ramiz Efendi ( Erdal Ozyağcılar ), Hanımı Fatma ( Şebnem Sonmez) ve 5 kızı ile uc damat adayının cevresinde gercekleşen trajikomik olayların konu alındığı enfes bir donem dizisi.
Dizinin tanıtımlarını izledim ve ağzım bir karış acık kaldı. Bizim Yabancı Damat'ın "Kahraman" ı bu kez Antep şivesinden Rumeli şivesine oyle guzel bir geciş yapmış ki, insan kulaklarına inanamıyor. Hele dizinin cekildiği etkileyici coğrafya yok mu?.. İlk kez bir diziye fon oluşturan Manastır'ın (Bitola) 100 yılı aşkın suredir ozenle korunmuş tarihi dokusu ekran başındakilerin nefeslerini kesecek.
Dizinin tum cekimleri Makedonya'da gercekleştiriliyor. Makedonya'da Turkce eğitim veren konservatuardaki tiyatro sanatcıları da oyuncu kadrosuna dahil edilmiş. Boylelikle dizinin "inandırıcılığı" kat be kat artıyor. 1899 yılında Pursıcan (Bu sevimsiz ismin nereden geldi bilinmiyor) kasabasında yaşayan bir Turk ailesinin, sonunda zorunlu goc ile sonuclanacak oykusunu anlatan "Elveda Rumeli"nin arka planında gorunecek koyluler icin de bolgedeki Turk koylerinde yuzlerce portre fotoğrafı cekilmiş ve uygun figuranlar secilmiş. Ayrıca doneme uygun 300'den fazla kostum tasarlanmış.
Olayların gectiği donem, Ataturk'un oğrencilik yıllarını ve orada tanıştığı Elena ile buyuk bir aşk yaşadığı, ve İttihat ve Terakki hareketinin filizlndiği, Jonturkler'in ilk siyasi feyizlerini aldıkları donemi de icine alıyor.Yonetmen Serdar Akar, dizinin arka planndaki siyasi manzarayı aktarırken , Mustafa Kemal ve Enver Paşa'yı da gozumuze değdirecek.
"Elveda Rumeli" 1800'lu yılların sonunda Osmanlı İmparatorluğu'nun cokuş surecini anlatıyor gibi gorunuyor.Gercekte bugunun Turkiye'sine atıfta bulunmayı da ihmal etmiyor. Etnik kokenleri farklı halkların huzur ve dostluk icinde yaşarken nasıl siyasi oyunlara alet edilip, birbirlerine duşman edildiğinin de altını ciziyor. Dizi bu yonuyle "birleştirici mesaj vermeyi amaclayan" ciddi bir misyon da ustleniyor. Bilindiği uzere, Rumeli'de Bulgar, Sırp, Ulah, Pomak, Cingene, Arnavut, Yunan ve Turk halkları bir arada dostca yaşıyordu. Ama once Bulgar Harbi ve ardından Birinci Dunya Savaşı ile bolge kan ve baruta bulandı. Milliyetciliğin tetiklenmesi ve etnik kokene bağlı ozgurlukcu akımların yukselmesiyle bolgedeki huzurun yerini savaş aldı. Yuzbinlerce insan oldu, bir o kadarı da yaşadığı topraklardan suruldu. Dizinin tanıtımlarında Sutcu Ramiz şoyle diyordu: "Benim anlayamadığım, bu hurriyet dedikleri teker teker midir, yoksa hep bir arada mıdır?" Dedim ya, "gumbur gumbur" bir donem dizisi geliyor. Hem tarih, hem coğrafya, hem de "insanlık dersi" vermek icin..
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Dizi - Film - Sanat Forumu
- Yerli Diziler
- Elveda Rumeli .. Elveda Sana..