İslÂm devleti hazînesi, mÂliye teşkîlÂtı.
BeytulmÂl, devlet gelirlerini muhÂfaza eder, gerekli yerlere sarfeder, devletin gelirleri ile giderleri arasında dengeyi sağlamaya calışır ve butcenin butun vazîfelerini gorurdu. (İsmÂil Nablus&#238
BeytulmÂlın gelirleri dort yoldan sağlanırdı: 1) ZekÂt malları, 2) Ganîmetin, cıkarılan mÂden ve defînelerin beşte biri, 3) Gayr-i muslimlerden harac ve cizye olarak alınan mallar, 4) VÂrisi olmayan zenginlerin bıraktığı mal ve yerde bulunup sÂhibi b ulunmayan mallar. (ÎmÂm-ı Serahs&#238
BeytulmÂlden, ayırım yapmadan butun fakirler, zekÂt me'murları, Âlimler, oğretmenler, vÂizler, din dersi oğrenen talebeler, borclular, seyyidlerle şerîfler yÂni Peygamber efendimizin soyundan gelenler ve askerlerin hepsi haklarını alırlardı. (Abdulganî Nablus&#238
İmÂm-ı Ebû Yûsuf bir suÂle bilmiyorum deyince; "Hem BeytulmÂlden maaş alıyorsun, hem de cevap vermiyorsun" dediler. Bunun uzerine İmÂm-ı Ebû Yûsuf; "BeytulmÂlden, bildiklerim kadar ucret alıyorum. Bilmediklerim icin alsaydım, BeytulmÂlde bulunanların hic biri yetişmezdi" dedi. (TaşkopruzÂde, İbn-i Hacer)