Tasavvuf bilgilerinden maksad, kendini zorlamadan, uğraşmadan, her an Allahu teÂlÂya ikbÂldir. Her an O'nu hatırlamaktır. (Ubeydullah-ı AhrÂr)

2. Kıymet verme, iyi karşılama, hurmet gosterme.

EvlÂdım! Orhan'ım! Allahu teÂlÂnın emirlerine uymayan bir iş işlemeyesin! Bilmediğini din Âlimlerinden sorup anlayasın! İyice bilmeyince bir işe başlamayasın! Sana itÂat edenleri hoş tutasın! Askerine in'Âmı, ihsÂnı (iyiliği), eksik etmeyesin ki, insan ihsÂnın kulcağızıdır. ZÂlim olma! Âlemi adÂletle şenlendir. Ve Allah icin cihÂdı terk etmeyerek beni şÃ‚d (mutlu) et! Âlimlere riÂyet eyle (danışıp sozlerini dinleyerek saygı goster, haklarını gozet) ki, din işleri nizÂm bulsun! Nerede bir ilim ehli duyarsan, ona rağbet, ikbÂl ve hilm (yumuşaklık) goster! Askerine ve malına gurûr getirip (boburlenip), İslÂm Âlimlerinden uzaklaşma! Bizim mesleğimiz Allah yoludur ve maksÂdımız Allah'ın dînini yaymaktır. Yoksa, kuru kavga ve cihÂngirlik dÂvÂsı değildir. Sana da bunlar yaraşır. DÂim herkese ihsÂnda bulun! Memleket işlerini noksansız gor! Hepinizi Allahu teÂlÂya emÂnet ediyorum. (Osman GÂz&#238

3. Baht acıklığı.

Gercek bana oldu hayÂl

Korkutuyor beni bu hÂl

Kararmakta her gun ikbÂl

Nefs elinden kurtar Rabbim

(M. Sıddîk bin Saîd)