Allahu teÂl Kur'Ân-ı kerîmde meÂlen buyurdu ki:
... Allahu teÂl Muheymindir (her şeyi gozetip koruyandır), Azîzdir (hukmunde gÂlibdir), CebbÂrdır, Mutekebbirdir (kibriy ve azamete buyukluğe ancak o mustehaktır). Allah muşriklerin koştukları ortaklardan munezzehtir (uzaktır) . (Haşr sûresi: 23)
CebbÂr (olan Allahu teÂlÂ) kıyÂmet gunu mulku olan gokleri ve yerleri eline (kudretine) alır ve buyurur ki: CebbÂr benim, Melik benim. Hani cebbÂrlar, mutekebbirler (kendilerini buyuk gorenler) nerede? (Hadîs-i şerîf-Sunen-i İbn-i MÂce)
Sabah ve akşam el-CebbÂr ismi şerîfini okumaya devÂm eden kimse zÂlimlerin zulmunden korunmuş olur. Yolculukta da olsa zarar gormez. (Yûsuf NebhÂnî

2. Kibirli, zorba, gaddÂr.
Allahu teÂl Kur'Ân-ı kerîmde meÂlen buyurdu ki:
O peygamberler duşmanları uzerine Allah'tan zafer istediler ve her inatcı cebbÂr da husrÂna uğradı. (İbrÂhim sûresi: 15)
Cennet ile Cehennem şoyle munÂkaşa ettiler. Cehennem; bende cebbÂrlar, mutekebbirler var dedi. Cennet de bende Allah'tan korkan, zaîfler ve fakirler var dedi. Bunun uzerine Allahu teÂl bunların dÂvÂlarını şu sûretle halletti: "Ey Cennet! Sen benim rahmetimsin. Seninle dilediğime rahmet ederim. Ey Cehennem, sen de benim azÂbımsın. İstediğime seninle azÂb ederim. Her ikinizi de doldurmak bana Âittir. (Hadîs-i şerîf-Muslim, RiyÂz-us-SÂlihîn)
İnsanlar kibirlene kibirlene cebbÂrlar sırasına gecer. CebbÂrın başına gelen azÂb onların da başına gelir. (Hadîs-i şerîf-Tirmizî, İbn-i MÂce)