Allahu teÂl Kur'Ân-ı kerîmde meÂlen buyurdu ki:

Onu hÂtırla ki meleklere, Âdem'e secde edin demiştik de, iblîsten başka butun melekler hemen secde etmişlerdi. Ancak iblîs yuz cevirip, kibirlendi ve kÂfirlerden oldu. (Bekara sûresi: 34)

Allahu teÂlÂ, iblîse; "Ben sana secde ile emr etmiş iken, seni secde etmekten alıkoyan neydi?" buyurdu. İblîs şoyle dedi: "Ben Âdem'den hayırlıyım, cunku beni ateşten, onu camurdan yarattın." (A'rÂf sûresi: 12)

Uc kimse iblîs ve iblîsin tÂifesinin şerrinden korunurlar. Allahu teÂlÂyı gece gunduz zikr eden (hatırlayan), seherde istigfÂr eden (gunahlarının bağışlanmasını isteyen), Allah korkusundan dolayı ağlayan kimse. (Hadîs-i şerîf-Telbîs-ul-İblîs)

İblîs ve yardımcıları insanlara hep kotulukleri yaptırmağa calışırlar. BÂzan iyi şeyleri yapmağı da hatırlatırlar. Fakat bunları yaparken nefiste ucb (kendini ve işlerini beğenme), riy (gosteriş) yaptırarak veya farzın kacırılmasına sebeb olarak insanın gunÂha girmesine sebeb olur. (Abdulgafûr-i LÂr&#238

Tekebbur yÂni kendini buyuk gormek kotu huylardandır. Vaktiyle iblîs de oyle tekebbur etti. Meleklere Âdem aleyhisselÂma karşı secde etmeleri emrolununca, toprağa karşı nicin secde edeyim? Ben ondan daha ustunum. Beni ateşten, onu camurdan yarattın diyerek Rabbine karşı geldi. İblîs ateşin alevini, latîfliğini ve ışık yaydığını gorunce onu sudan ve topraktan ustun sandı. Halbuki ustunluk, kendini ustun gormekte değil tevÂzû gostermektedir. (M. HÂdim&#238

İblisin rahat, sevincli oturduğunu, kimseyi aldatmakla uğraşmadığını goren bir zÂt; "Nicin insanları aldatmıyorsun, boş oturuyorsun?" dedikte, İblis; "Bu zamÂnın kotu din adamları, benim işimi cok guzel yapıyorlar, insanları aldatmak icin bana iş bırakmıyorlar" demiştir. (İmÂm-ı RabbÂn&#238