Allahu teÂlÂdan korkunuz! Sozumu iyi dinleyiniz ve itÂat ediniz. Ben oldukten sonra gelecekler, cok ayrılıklar goreceklerdir. O zaman benim ve halîfelerimin yolumuza sarılınız. Dinde yeni ortaya cıkan şeylerden kacınınız. Cunku bu yeni şeylerin hepsi bid'attir. Bid'atlerin hepsi dalÂlettir, doğru yoldan ayrılmaktır. (Hadîs-i şerîf-Ebû DÂvûd, İbn-i MÂce)
Ummetim dalÂlet uzerinde icmÂ' etmez (birleşmez). (Hadîs-i şerîf-Beyhekî

Sozlerin en iyisi, Allahu teÂlÂnın kitÂbıdır. Yolların en iyisi, Muhammed'in (aleyhisselÂm) gosterdiği yoldur. İşlerin en kotusu bu yolda yapılan değişikliklerdir. Bid'atlerin hepsi dalÂlettir, sapıklıktır. (Hadîs-i şerîf-Muslim)
EshÂb-ı kirÂm Peygamberimizden (sallallahu aleyhi ve sellem) işitip oğrendiklerini genclere bildirdiler. Zamanla insanların kalbleri karardı. Hele bÂzıları, yeni musluman olanlar, Kur'Ân-ı kerîmden kendi noksan akılları ve kısa goruşleri ile mÂn cık armağa kalkıştılar. Peygamber efendimizin bildirdiklerine uymayan şeyler anladılar. İslÂm duşmanları da bu bolunmeyi, parcalanmayı korukledi, boylece yetmiş iki turlu dalÂlet ve sapıklık yolu meydana geldi. (Kutbuddîn İznikî