Behzat C. sadece adli değil aynı zamanda da "hayata karsı nen suclar uzmanı" olarak. Turk polisi}elerindeki en gerceğe vakın, en oturaklı ve en yıkıcı karakter olarak hayatımıza girılı. Sakarya Caddesi, Dil-Tarih. SSK tşhanı. Dikmen. Genclern^rrgT; Ankaralı muzik grubu Pilli Bebek'in dinlerken yaralıbereli ruhlara "merhem" etkisi yaratan "Olsun" ve "Fotoğraf parcaları ve kahramanımızın olmazsa olmazı Samsun 216... Behzat C.'yi yaratan Emrah Serbes, iki kitabın ardından roman Âlemlerinde dokunulmamış bir başka meseleye el attı ve erkek cocukların huzunlu, enerjik ve alengirli dunyasını anlattığı "Erken Kaybedenler" adlı ucuncıı kitabı kaleme aldı.
Bir yazar olarak "1981 doğumluyum" demek karşı tarafta nasıl bir hissiyat yaratıyor?
Evet, dort sene once ilk romanım yayımlandığında oyle deniyordu. Coluk cocuk herkes roman yazıyor kardeşim diye şikÂyetle karışık espri yapmaya calışanlar vardı. Ama artık pek kalmadı. Zaten 30 yaşına geldim. İnsan roman yazmaya 70 yaşında başlamaz ki. Bu yaşlarda başlar sonra da devam eder. ..
Romanlarınızdan once yazı işine nerede başladınız?
Hayvan dergisi vardı, okuz'un devamı niteliğinde. 2003 yılında benim ilk yazımı yayımlayan Metin Ustundağ ve Hatice Meryem. Ankara'da oğrenciyken Hayvan dergisine yazılar, soyleşiler gonderiyordum. Sonra Birgun kurulduğunda orası icin de soyleşiler yaptım. Soyleşi yapmamın faydası insanların gercekte nasıl konuştuğunu ve onun yazı diline nasıl aktarılacağını oğrenmem oldu. Bir bakıma diyalog yazma praliği oldu benim icin. Bu da senaryo ve roman yazarken işimi kolaylaştırdı. .
Genc yazarların kurduğu Afili Filintalar sitesinde yazmaya nasıl başladınız?
Arkadaşlar boyle bir site kurunca ben de dÂhil oldum. Sonucta yakın arkadaşlarız, yazmadaydım bir tuhaf olurdu. . .
Polisiye roman yazmak icin neden Ankara'nın polisiyesini tercih ettiniz?
0 ara Ankara'daydım. Yaşadığım şehrin polisiyesini yazmak daha pratik geldi. .
Roman yazmaya polisiye olarak mı devam edeceksiniz yoksa arada bir "Erken Kaybedenler" gibi oykuler de kaleme alacak mısınız? Sadece polisiye değil tabii. başka turlu şeyler de yazacağım. Kafamda bazı taslakla: Beni yazarken en cok mutlu edecek kitap hangisiyse onu yazacağım. "Erken Kaybedenler'i yazdıktan sonra bir yukten kurtuldum. Benim icin kitap yazmak boyle bir savunma mekanizması. Hangi turde olduğu ikinci planda kalır.
"Behzat C.'yi Behzat C. yapan yaşadıkları" .
Oğrencilik yıllarında hic Behzat C., Hayalet ya da Akbaba gibi bir polisle karşılaştınız mı?
Tam olarak onlar gibi diy ama ceşit ceşit polis gordum hepsinin karışımından kendi polislerimi yarattım. Tabi sadece gorduğum polislerin karışımından değil, kendi dertleri de ekledim onlara. .
Behzat C.'nin C'sinin gercek anlamı hep sizde mi kalacak? Che Guevara'ya gonderme diyenler de var...
O bir sır. Soylersem oldurmek zorunda kalırım sizi. .
Behzat C.'nin yeni hikÂyesi var mı?
Ucuncu bir roman yazmayı duşunuyorum. Ama kısa vadede değil. .
Ankara Dil-Tarih'te okumak, polisle karşı karşıya gelmeyi normal bir hale getiriyor sanırım. 0 sıralar polisle ilişkiniz nasıldı?
Polisle ilişkimiz cok senlibenliydi. Butun gun kavga ediyorduk kavgalardan bir şeyler oğrendiğimi duşunuyorum, hayatta kalma sanatı adına.
Bir kitabı, film ya da dizi olarak izlemenin bircok riski var. Kitabı iyi aktaramama. kahramanı iyi tanılamama gibi... Behzat C. izleyicisinin ve okuyucusunun soz birliği: "Kitap da dizi de cok iyi..." Kitabın senaryolaştırılmasındaki başarının ince ayarı nedir?
Hasarının sırrı Behzat C.'yi cok seven, ona cok inanan bir ekibin bu işi sapmasıdır. Serdar Akarın, Erdal Beşikcioğlu'nun narist arkadaşım Ercan Mehmet Erdemin bundaki rolu buyuk. Ben de senaryo aşamasındayken fikir beyan ediyorum,işten kopmuyorum. bazen oturup kendim yazıyorum ve boyle yuruyup gidiyoruz. .
Hayalet, Akbaba, Behzat C... Hepsi sokakta ve hayatta bir karşılık bulan figurler. Siz bu kahramanları yaratırken kafanızda kimleri temsil ediyorlardı?
Oncelikle kendilerini temsil ediyorlar tabii ki. Karakter yaratmaya calışıyordum. Aynı zamanda hikÂyenin icinde bir anlam ifade etmelerine calışıyordum, iyi bir hikÂye anlatırsanız, hah bu adam cok gercek derler. Yani once hikÂye vardı, sonra Behzat C. oldu. Behzat C.'yi Behzat C. yapan onun yaşadıklarıdır. Gerceklik hissi de toplumsal bir uzlaşmadır sonuc itibariyle. O yuzden hayatta ve sokakta karşılığı olmuş olabilir.
Kaynak: Yeni Aktuel