Ne Ergenekon savcıları ne de bir başkası Turkiye'nin şu sıralar adından en cok soz ettiren savcısı, Behzat C. 'de 'Savcı Esra' rolunu ustlenen Canan Erguder.

'Behzat C.' dizisindeki Esra rolunde size ne cazip geldi?

- 'Binbir Gece'den sonra hep kotu karakter teklifleri geldi. Bu yuzden bir bucuk yıl bana bir şeyler ifade edecek senaryoyu bekledim. Teklif alınca ne olursa olsun bu dizide yer almak istedim. Cunku Esra kitapta olmayan bir karakter ki bu bana senaristlerle istediğimi yapma ozgurluğu verecekti. Ayrıca dizide insanların gunluk hayattaki gibi konuşması da beni cekti. İzleyiciler bu tur şeylere ac, ozgun işlerin sayısı az.

Argosu fazla olan bir dizi. Kadın olarak size rahatsızlık verdi mi?

- Yok, ben de rahat konuşan bir insanım. İnsanlar 'Cok kufur var' dediğinde 'Siz hangi dunyada yaşıyorsunuz?' diyorum, lan' kelimesini gunde kac kere duyuyoruz. Bunlar bizim icimizde var.

Dizide cok icki icildiğine dair yapılan eleştirilere ne diyeceksiniz?

- Afedersiniz ama icki icen bir toplumumuz var... Olmayan şeyleri mi, olan şeyleri mi gormek istiyorsunuz. Yeteri kadar gercek olmayan şeyleri gormedik mi zaten?

Zorunluluğu olmadığı halde gundemdeki konular ve siyaseti de işliyorsunuz...

- Gundemde olan şeyleri işliyoruz. Neden devamlı zengin insanların yaşamları izlensin. Hatta, oyle hayatlar var mı merak ediyorum. Artık biraz gerceklik gorelim.

Role hazırlarınken hukuk stajı gormuşsunuz...

- Turkiye'nin hukuk sistemini bilmiyordum. Cekimler başlamadan once hukuk danışmanımızdan ders aldım. Sonra Bakırkoy Adliyesi'ne gittim. 110 savcıdan sadece biri kadındı ve o savcıyla konuşma fırsatım oldu. Savcı, "Bu işi yaparken asla kadınlığımı unutmadım, polislerle sistem gereği emir kipiyle konuşuyorum ama evimde bir anneyim" dedi. Bu benim icin onemli bir ders oldu. Uc cinayet ve bir tecavuz davasına katıldım. Gercek stajyerle yan yana oturdum. Butun ortamı gozlemledim.

Kadınlar hep kibar erkek istediklerini soyler. Bu dizide yumruğunu masaya vuran erkeklerin beğenileceğini gosterdiniz mi?

- Gercek bir ilişkiyi gosterdik. Tabii Behzat C. ile Esra ilişkisi benim icin kabul edilemeyen bir ilişki tarzı olurdu.

Sizce Behzat'ın kadınlara cekici gelen yonu ne?

- Kaba saba bir adam olsa da savcıya hicbir erkeğin gostermediği kadar ince davranabiliyor. Kadınlara gizemli geliyor. Hicbir zaman elde edilemeyecek bir adam.

Erkek ağırlıklı bir sette kadın olarak onlarla nasıl başa cıkıyorsunuz?

- Son 10 aydır erkek dunyası icinde yaşıyorum. Bana kadın haklarını savunduğum icin "Mor Catı Canan" diyorlar. Aile gibi olduk artık.

Aynı meslekte altınızda calışan birine aşıksınız. Aynı iş ortamında iş ve aşk yurur mu?

- İş ve aşk yurur. Ama sınırları belirlemek gerekir. Ben savcıyla başkomser ilişkisinin olmayacağını duşunurdum ama araştırdım ve olduğunu gordum.

Bir de cok konuşulan bir opuşme sahneniz var. Neden sizin opuşme sahneniz bu kadar beklendi?

- O sahnede sadece oyunculuk izlediniz. Oncesinde cok calıştım. Matematiğini cozdum. Karşımda ailesini tanıyıp sevdiğim bir insan vardı. Ona bir arkadaş olarak da guvendim. Erdal'la, sevgilim Tardu da arkadaş; bunlar guveni getirdi.

Peki arada yastık var soylentileri...

- Boyle şeylere girmek bana ucuz geliyor. Biz işimizi ciddiye alıyor, cıvımıyoruz.

'Behzat C.' dizisinin savcısı Esra'yı canlandıran Canan Erguder (34), ekrandan yansıdığının aksine son derece eğlenceli ve bir o kadar canayakın bir kadın. Son donemde televizyon izleyicisinin en beklediği kavuşma ve opuşme sahnesine imza attıktan sonra onunla 'Behzat C.'nin sırrını, erkek egemen bir sette yaşadıklarını konuşmak icin biraraya geldik Tardu en buyuk değerim Tardu Flordun'la ilişkimiz super gidiyor. O benim canım, hayatımın en buyuk değeri, onu cok seviyorum. İyi ki 'Binbir Gece'de tanıştık. Dışarıya pek cıkmıyoruz, ev kuşuyuz. Birlikte Playstation oynuyoruz. İstanbul'un gece hayatını dejenere buluyorum. Yılların taksi durakları bile paparazzilerle calışıyor. Dışarıya cıktığımda eğlenmeden donuyorum.

Neden arka arkaya kotu kadın karakterleri size teklif edildi? - Bu sektorde her şey aceleye geliyor. Yapımcılar oyunlara gidip yeni oyuncuları tanıyamıyor. Ya da sizi bir projede goruyor, "Kotu kadını super oynuyor. İlla bu işte kotu olacak, hemen gelsin" diye duşunuyorlar. Ama boyle olmamalı.

Gercekten kotuluğunuze inananlar cıktı mı?

- Tabii. Hatta 'Binbir Gece' doneminde "Seni oldurmek lazım" diyenler bile oldu.

Sarah Jessica Parker'a cok benziyorsunuz. Bunu başkalarından da duydunuz mu?

- Evet, benzetenler cok. New York'ta yolda donup tekrar bakan ve o zannedenler bile oluyordu. Tavrını sevdiğim bir kadın olduğu icin sorun yok ama ben Canan'ım!

'ABD'de dort yıl garsonluk yaptım'

Canan Erguder, doğma buyume İstanbullu. Babası siyasi bilimler profesoru ve Boğazici Universitesi eski rektorlerinden Ustun Erguder. Daha kucuk yaşlarda yeteneği olduğu icin ailesinin yonlendirmesiyle baleye başladı. Uzun sure balerin olacağını duşundu ama vucudu cabuk gelişince baleden vazgecti. Bu sırada lisede Don Kişot muzikalinin secmelerine katildi, muzikalleri o kadar sevdi ki konservatuvara gitmeyi kafaya koydu ama ailesi tarafından ciddiye alınmadı. Baktı ailesini ikna edemeyecek, İstanbul Universitesi İngilizce bolumunu kazandı. Bir sene sonra da ABD'ye gitti; dort yıl sosyoloji ve tiyatro eğitimi gordu. Artık hayatmı ABD'de kurmaya karar vermişti. Mezuniyetten sonra oyunculuk uzerine master yaptı ardından garsonluk işine girdi. Calışma izni olmadığı icin oyunculuk konusunda zorlanıyordu. 26 yaşında ABD'de evlendi ve calışma iznini aldıktan sonra para kazanmadığı tiyatro oyunları ve filmlerde oynadı. Bir yandan da garsonluğa devam etti. Artık kesin bir karar vermesi gerektiğini duşunurken bir muşteriyle yaşadığı problem yuzunden dort yıllık işini bıraktı. Bu arada ablası fotoğrafını Turkiye'de Omer Faruk Sorak'a vermişti. Bir yıl sonra bir telefon aldı: "Omer Faruk Sorak da bir ajansa iletmiş fotoğraflarını. Turkiye'ye geldiğim donemde 'Bıcak Sırtı' dizisi icin goruşmelere cağırıldım. Proje oyuncu kadrosu ve yonetmeniyle cok cekici geldi. Artık İstanbul'daydım. Bunu 'Binbir Gece' takip etti. Turkiye'ye gelmeyi duşunmezken birden burada da hayat olduğunu gordum. ABD'den kopmaya başladım. Evliliğimi bitirdim. Diziden sonra Berkun Oya'dan 'Bayrak' oyunu icin teklif aldım. Bu oyun bana Afife Jale odulunu kazandırdı. Ve sonra 'Behzat C.' geldi."

Hurriyet