Resûlullah, gunluk hayatında dilinden duayı eksik etmezdi. O (sallallahu aleyhi ve sellem), biz ummetinden de aynı şekilde davranmamızı beklerdi. Nitekim Şefkat Peygamberi'nin dualarını alışkanlık haline getirdiğimizde Yuce Allah'a olan inanc ve bağlılığımızı gosterdiğimiz gibi buyuk sevaba da nail oluyoruz.

DUALAR
Duaları, dua kartı olarak bilgisayarınıza veya cep telefonunuza kayıt edebilir, cıktı alarak istediğiniz yere asabilirsiniz.

Uyandıktan sonra okunacak dua
ElhamdulillĂ‚hillezî ahyĂ‚nĂ‚ ba‘de mĂ‚ emĂ‚tenĂ‚ ve ileyhi'n–nuşûr
Anlamı: Bizi oldukten sonra dirilten Allah'a hamdolsun. Yeniden diriltip huzurunda toplayacak olan da O'dur.
...
Elbise giyerken okunacak dua
ElhamdulillĂ‚hi'llezî kĂ‚sĂ‚nî hĂ‚zĂ‚ ve rĂ‚zekanîhi min gayri havlin minnî ve lĂ‚ kuvvetin
Anlamı: Gercekte hicbir gucum ve kuvvetim olmadığı halde bu elbiseyi bana giydiren ve bunu bana rızık olarak ihsan eden Allah'a hamd u sena olsun.
...
Tuvalete girmeden once okunacak dua
Allahumme innî eûzu bike mine'l-hubsi ve'l-habĂ‚is
Anlamı: Allah'ım şeytandan ve zararlı şeylerden Sana sığınırım.
...
Tuvaletten cıktıktan sonra okunacak dua
GufrĂ‚neke, ElhamdulillĂ‚hillezî ezhebe ani'l-ezĂ‚ ve Ă‚fĂ‚nî
Anlamı:Allah'ım Senden bağışlanmayı dilerim. Bendeki sıkıntıyı gideren ve bana afiyet veren Allah'a hamd olsun.
...
ABDEST ALIRKEN OKUNACAK DUALAR
Abdeste başlarken Eûzu Besmele'den sonra
Elhamdu lillahillezî ce'ale'l-mĂ‚'e tahûran ve ce'ale'l-İslĂ‚me nura
Anlamı: Suyu temiz, İslam'ı nur kılan Allah'a hamd olsun
...
Ağza su verirken okunacak dua
AllĂ‚humme eskınî min havzı nebiyyike ke'sen lĂ‚ azma'u ba'dehû ebedĂ‚
Anlamı: Allah'ım, bana Peygamber’inin havuzundan oyle bir kadeh icir ki, ondan sonra bir daha susamayayım.
...
Burna su verirken okunacak dua
AllĂ‚humme lĂ‚ tuharrimnî rĂ‚yihate na'imike ve cinĂ‚nike
Anlamı: Allah'ım, bana nimetinin ve cennetlerinin kokusunu haram kılma.
...
Yuzu yıkarken okunacak dua
AllĂ‚humme beyyıd vechî bi-nûrike yevme tebyeddu vucûhun ve tesveddu vucûh
Anlamı: Allah'ım, bazı yuzlerin beyazlanacağı, bazı yuzlerin kararacağı gunde yuzumu ağart.

Sağ kolu yıkarken okunacak dua
AllĂ‚humme a'tınî kitabî bi yemînî ve hĂ‚sibnî hisĂ‚ben yesîrĂ‚
Anlamı: Allah'ım kitabımı sağ tarafımdan ver ve hesabımı kolaylaştır.

Sol kolu yıkarken okunacak dua
AllĂ‚humme lĂ‚ tu’tınî kitĂ‚bî bi-şimĂ‚lî velĂ‚ min-verĂ‚'i zahrî velĂ‚ tuhĂ‚sibnî hisĂ‚ben şedîdĂ‚
Anlamı: Allah'ım, kitabımı sol tarafımdan ve arkamdan verme, beni zor bir hesaba cekme

Başı mesh ederken okunacak dua
AllĂ‚humme ğaşşinî bi-rahmetike ve enzil aleyye min berekĂ‚tike
Anlamı: Allah'ım rahmetinle ort, uzerime bereketlerini indir.

Kulakları yıkarken okunacak dua
AllĂ‚humme'c'alnî minellezîne yestemi'ûne'l-kavle fe-yettebiûne ahseneh
Anlamı: Allah'ım, beni, sozu işitip sozun en guzeline uyanlardan eyle.

Boynu mesh ederken okunacak dua
AllĂ‚humme a'tik rekabetî mine'n-nĂ‚ri vehfaznî mine's-selĂ‚sili ve'l-ağlĂ‚l
Anlamı: Allah'ım boynumu cehennemden Ă‚zĂ‚d eyle ve beni zincirlerden, bağlardan koru.

Sağ ayağı yıkarken okunacak dua
AllĂ‚humme sebbit kademeyye alas-sırĂ‚tı yevme tezillu fîhi'l-akdĂ‚m
Anlamı: Allah'ım ayakların kayacağı gunde ayaklarımı Sırat ustunde sağlam tut.

Sol ayağı yıkarken okunacak dua
AllĂ‚humme'c'al-lî sa'yen meşkûran ve zenben mağfûran ve ticĂ‚raten len tebûra
Anlamı: Allah'ım, bana beğenilecek bir calışma ver, gunahımı affedip makbul amel ve kĂ‚rlı bir ticaret ihsan eyle.

Oruclu değilse abdest alınan sudan biraz icip, kıbleye karşı durup kelime-i şehadet getirmeli
ve şu dua okunmalı
Eşhedu en lĂ‚ilĂ‚he illallĂ‚h ve eşhedu enne Muhammeden abduhû ve rasûluh
Anlamı: Ben şehadet ederim ki, Allah'tan başka ilah yoktur. Yine şehadet ederim ki, Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem), O'nun kulu ve Resûlu'dur.
Dua: AllĂ‚humme'şfinî bi-şifĂ‚ike ve dĂ‚vini bi devĂ‚ike va'sımnî mine'l-velehi ve'l-emrĂ‚dı ve'l-evca
Anlamı: Allah'ım, bana şifanla şifa ver, devanla deva ver. Beni afetlerden, hastalıklardan ve acılardan koru.
Abdestten sonra 1 veya 3 kez Kadr Sûresi okunmalı
İnnĂ‚ enzelnĂ‚hu fî-leyleti'l-kadr. VemĂ‚ edrĂ‚ke mĂ‚ leyletu'l-kadr. Leyletu'l-kadri hayrun min-elfi şehr. Tenezzelu'l-melĂ‚iketu ve'r-rûhu fîhĂ‚ bi izni rabbihim min-kulli emr. SelĂ‚mun hiye hattĂ‚ matla'il-fecr
Anlamı: Biz onu (Kur'an’ı) Kadir Gecesi’nde indirdik. Kadir Gecesi’nin ne olduğunu sen nereden bileceksin? Kadir Gecesi bin aydan hayırlıdır. Melekler ve ruh, o gece her turlu işle iner. O gece tan yeri ağarıncaya kadar bir esenliktir.

Aynaya bakarken okunacak dua
ElhamdulillĂ‚h. AllĂ‚humme kemĂ‚ hassente halkî fehassin hulukî
Anlamı: Hamdolsun AllĂ‚h'a, AllĂ‚h'ım yaradılışımı guzel kıldığın gibi ahlakımı da guzelleştir.

Evden cıkarken okunacak dua
BismillÂh tevekkeltu alellÂh. L havle vel kuvvete ill billÂh
Anlamı:Allah'ın ismiyle evimden cıkıyorum. Butun işlerimde Allah'a dayandım. Guc ve kuvvet ancak ve ancak Allah'ın yardımıyla olur.

Toplu veya diğer hususi araclara binerken okunacak dua
3 defa 'Elhamdulillah' ve 'Allahuekber' denilir. Ardından da Zuhruf Sûresi'nin 13-14. ayeti yani “SubhĂ‚nellezî sehhare lenĂ‚ hĂ‚zĂ‚ ve mĂ‚ kunnĂ‚ lehu mukrinîne ve innĂ‚ ilĂ‚ rabbinĂ‚ le munkalibûn” (Bunu bizim hizmetimize veren Allah'ın şanı ne yucedir. O'nun ihsanı olmasaydı biz buna guc yetiremezdik. Muhakkak ki biz Rabb’imize doneceğiz.)

Yolda iken okunacak dua
LĂ‚ilĂ‚he illallĂ‚hu vahdehû lĂ‚ şerîke leh. Lehu'l-mulku ve lehu'l-hamdu yuhyî ve yumît ve huve hayyun lĂ‚ yemût biyedihi'l-hayr ve huve alĂ‚ kulli şey'in kadîr
Anlamı: Allah'tan başka ilah yoktur, yalnız O vardır. O'nun ortağı yoktur. Mulk O'nundur, hamd O'na mahsustur. Hayatı ve olumu veren O' dur.

Sinirli iken okunacak dua
LĂ‚ havle ve lĂ‚ kuvvete illa billahi'l-aliyyi'l-azîm
Anlamı: Guc ve kuvvet, sadece Yuce ve Buyuk olan Allah'ın yardımıyla elde edilir.

Alışveriş yaparken okunacak dua
Allahumme innî es'eluke min hayri hĂ‚ze's-sûki ve hayri mĂ‚ fîhĂ‚. Ve eûzu bike min şerrihĂ‚ ve şerri mĂ‚ fîhĂ‚. Allahumme innî eûzu bike en usîbe fîhĂ‚ yemînen fĂ‚cireten ev safkaten hĂ‚sireten
Anlamı: Allah'ım, aziz isminle giriyorum buraya. Senden bu carşının (iş yerinin) hayırlısını diler, icindekinin hayırlısını nasip etmeni niyaz ederim. Şerrinden ve şerlisinden de Sana sığınırım. Allah'ım, burada gunah getiren yeminden, zarar veren ticaretten de Sana sığınırım.

Eve girerken okunacak dua
Allahumme innîes'eluke hayra'l-mevleci ve hayra'l-mahreci. BismillĂ‚hi haracnĂ‚ve alallahi Rabbena tevekkelnĂ‚
Anlamı: Allah'ım! Senden girilen yerin de cıkılan yerin de hayırlısını istiyorum. Allah'ın adıyla girdik, Allah'ın adıyla cıktık. Yuce Rabb’imiz Allah'a tevekkul ettik.

Yemekten sonra okunacak dua
El-hamdu lillĂ‚hillezî et'amenî hĂ‚zettaĂ‚me ve razakanihi min gayri havlin velĂ‚ kuvvetin
Anlamı:Bu yiyeceği bana yediren ve tarafımdan hicbir guc ve kuvvet olmadan bunu bana rızık kılan Allah'a hamdolsun.

Sabah namazının sunneti ile farzı arasında okunacak dua
AllĂ‚humme Rabbe Cibrîle ve İsrafîle ve MîkĂ‚île ve Muhammedini'n – Nebiyyi Sallallahu Aleyhi ve Selleme, eûzu bike minennĂ‚r.
Anlamı: Cebrail, Mikail, İsrafil ve Muhammed Mustafa'nın (sallallahu aleyhi ve sellem) Rabb’i olan Allah'ım! Cehennnem ateşinden Sana sığınırım.

İşe başlarken okunacak dua
Rabbi yessir vel tuassir Rabbi temmim bi'l-hayr
Anlamı: Rabb’im! Kolaylaştır zorlaştırma, Rabb’im hayırla sonuclandır.

Ezan okunurken okunacak dua
Muezzin ilk “Eşhedu enne Muhammede'r – Resûlullah” dediğinde okunacak dua;
Sallallahu aleyke yĂ‚ Resûlallah
Anlamı: Allah Sana rahmet etsin ey Allah'ın Resûlu
Muezzin ikinci kez “Eşhedu enne Muhammede'r – Resûlullah” dediğinde okunacak dua;
Karret aynî bike yĂ‚ Resûlallah
Anlamı: Gozum Seninle nurlansın ey Allah'ın Resûlu!
Muezzin “Hayye ale's – salĂ‚h” derken okunacak dua;
LĂ‚ lavle velĂ‚ kuvvete illĂ‚ billĂ‚hi'l- aliyyi'l-azîm.
Anlamı: Gunahlardan donmek cekinmek; taĂ‚tte guclenmek ancak Allah'ın yardımı ve fazlı iledir.
Muezzin “Hayye ale'l- felĂ‚h” derken okunacak dua;
MĂ‚şĂ‚allahu kĂ‚ne ve mĂ‚lem yeşe lem yekun
Anlamı: Allah dilerse her şey olur, dilemezse hicbir şey olmaz.
Ezan bittikten sonra muezzin ve dinleyenler salavat-ı şerife getirir ve vesile duasını okur;
Vesile duası: Allahumme Rabbe hĂ‚zihi'd-daveti't-tĂ‚mmeti ve's-salĂ‚ti'l-kĂ‚imeti, Ă‚ti seyyidenĂ‚ Muhammedenil vesîlete ve'l-fadîlete veb'ashu makĂ‚men mahmûdenillezî vaadtehu. İnneke lĂ‚ tuhlifu'l –mîĂ‚d
Anlamı: Bu eksiksiz ve mukemmel olan davetin ve kılınmakta olan namazın Rabb’i olan Allah'ım! Muhammed'e (sallallahu aleyhi ve sellem) cennette en yuksek makam olan vesileyi ve butun yaratılmışların ustunde bir mertebe olan fazileti ver. Ve O'nu vaad ettiğin en yuce şefaat makamı olan Makam-ı Mahmud'a gonder. Muhakkak ki, Sen vaadinden asla donmezsin.

Camiye girerken okunacak dua
Bismillah. VesselĂ‚mu alĂ‚ ResûlillĂ‚h. AllĂ‚hummeğfir lî zunûbî veftah lî ebvĂ‚be rahmetike
Anlamı: Allah'ın adıyla. Selam Allah'ın Resûlune olsun. Allah'ım! Gunahlarımı bağışla ve rahmetinin kapılarını acıver.

Camiden cıkarken okunacak dua
Bismillah. VesselĂ‚mu alĂ‚ ResûlillĂ‚h. AllĂ‚humme'ğfir lî zunûbî ve'ftah lî ebvĂ‚be fadlike.
Anlamı: Allah'ın adıyla. Selam Allah'ın Resûlune olsun. Allah'ım! Gunahlarımı bağışla ve bana fazl ve kereminin kapılarını ac.

Yatarken okunacak dua:
Yatakta iki el birleştirilir, İhlĂ‚s, Felak ve Nas sûreleri okunur. Sonra da baştan başlanarak, vucudun her yerine el surulur. Bu da uc defa tekrar edilir. Ayrıca 33 defa 'Allahu Ekber', 'Subhanellah' ve 'Elhamdulillah' denilebilir. Yavaşca sağ yana uzanılır, avuc yanağa koyulur ve “AllĂ‚humme bismike emûtu ve ahyĂ‚” (Allah'ım! Senin adınla olur, Senin adınla dirilirim) duası okunur.

Kotu ruya gorunce okunacak dua
AllĂ‚humme innî eûzu bike min ameli'ş-şeytĂ‚ni ve seyyiĂ‚ti'l- ahlĂ‚mi, feinnehĂ‚ lĂ‚tekûnu şey'en
Anlamı:Allah'ım! Şeytanın işlerinden ve hicbir manası olmayan kotu ruyalardan Sana sığınırım.