· Kişinin ne zaman nerede, ne şekilde oleceği Allah tarafından belirlenmiş mi? Eğer belirlenmişse, vurularak oldurulen bir kişiyi vuran kimsenin sucu nedir? Bir kişinin nerede, ne zaman oleceği Allah tarafından mÂlûmdur, bilinmektedir; kader olarak kendisine yazılmıştır. Allah'ın bilmemesi mumkun değil... Allah her şeyi bilir. Olmuşu da bilir, olacağı da bilir. Biz yarın ne olacağını bilmeyiz; Allah yarın ne olacağını da bilir.
Kurşunlayan katil olur, cehenneme gider, cezasını ceker. Bir muslumanı haksız yere olduren ebedî cehenneme gider. Allah biliyor diye, kurşunlayanın sucu uzerinden kalkmaz.
Sunneti inkÂr etmek ya da her zaman şupheyle bakmanın hukmu nedir?
En aşağı sapıklıktır, dalÂlettir. Sunnet inkÂr edilirse, insan kÂfir de olur. Ebû Yusuf'a gore, sunneti inkÂr kufre goturur insanı... Cunku, Kur'an-ı Kerim'de Allah-u TeÂl Hazretleri:
(Kul in kuntum tuhibbûnallàhe fettebiûnî yuhbibkumullàh) [De ki: Eğer Allah'ı seviyorsanız, bana itÂat edin ki Allah da sizi sevsin!] buyuruyor.
(Etîullàhe ve etîur rasûl) [Allah'a itÂat edin ve Rasûlune itÂat edin!] buyuruyor. Rasûlullah'a itÂat şarttır. Sunnetine tabi olmak lÂzım!.. İnkÂr eden kÂfir olur.
Yaptığımız ibadetlerde ihlÂslı olamadığımız zaman, ibadetleri terketmeli miyiz?
Hayır, ibadetler hic bir zaman terkedilmez. İbadeti ihlÂsla yapmağa calışır insan... Yapsa da yapamasa da, zevk alsa da almasa da ibadet terkedilmez. Cunku, Allah emretmiştir, yapılacak!.. Zevk icin değildir bu... Zevk duysa da, duymasa da yapılması gerekir. Ama, ihlÂsla yapmağa calışacak!..
(M l yudreku kulluhû l yutreku kulluhû

Guzel namaz kılamıyorsan, devam et, bir zaman gelir, guzel kılmaya da Allah seni muvaffak eder. Zamanla alışırsın.
· Allah kÂinatı ve insanı nicin yaratmıştır?
İmtihan etmek icin yaratmıştır. Ayet-i kerimede boyle buyruluyor:
(Liyebluvekum eyyukum ahsenu amelÂ) "Hanginiz daha guzel ameller işleyecek?" diye imtihan etmek icin yaratılmıştır.
(Ve m halaktul cinne vel inse ill liya'budûn) "Cinleri ve insanları da kendi varlığını bilsinler, bulsunlar, anlasınlar, tanısınlar ve kendisine ibadet etsinler!" diye yaratmıştır. Ayet-i kerîme ile cevap bu...
Gecen gun bir tefsir hocası, "Bir kimse Rasûlullah, bir evliy veya sevdiğin kullar hurmetine şu işim olsun..." derse kufre girer dedi. "Bir şey istendi mi, Allah'tan istenir; kimse vesîle edinilmez." dedi. Ne dersiniz?
Bu boyle değildir. MÂdem vesîle kelimesini kullandı;
(Vebteğû ileyhil vesîleh) "Onun icin vesile edininiz!" diye ayet-i kerime vardır.
Peygamber Efendimiz'in zamanında ve ashab-ı kirÂmın arasında boyle şey olmuştur. Falanca kimsenin hurmetine diye dua edilmiştir. Peygamber Efendimiz'in ailesine hurmet olmuştur, amcasına hurmet olmuştur. bunlar normal şeylerdir. Kişi kufre gitmiyor, kufur gibi bir şey gecmiyor icinden...
Allah'ın sevgili kullarının da ayet-i kerimede bildirildiğine gore;
(Menzellezî yeşfeu indehû ill biiznih) Allah'ın izniyle şefaat hakkı olduğu icin; bu soz doğru değildir. Bu hususta kavgalar, munakaşalar var da, bu aşırı uctan bir hocanın sozu demek ki...
__________________