Buyuk divan şairi NÂbi hac kafilesiyle Medine-i Munevvere'ye girerken bir devlet buyuğunu, bineğin ustunde, ayaklarını nurlu şehir Medine'ye karşı uzatmış ve uyur vaziyette, gafilÂne bir halde gorur.
Tabii karşılaştığı bu manzara, Hakk aşığının gayretine dokunur ve o anda dilinden aşağıdaki beyitler dokulur.
Sabah vakti şehre girerken bir de ne gorsun NÂbi. Muezzin efendiler şerefede ezandan sonra bu beyitleri haykırıyorlar.
Namazdan sonra hemen muezzinin yanına koşar ve aralarında hoş bir diyalog gecer.
-Bu beytleri nicin okuduz? diye sorar. Bu arada aklından "gece kendi kendime soylemiştim.Henuz kimseye de okumadım" diye gecirmektedir.
Muezzin efendi der ki:
-Bu gece Rasûlullah efendimiz (aleyhissalÂtu vesselÂm) biz Medine muezzinlerine ruyada gorundu ve "Beni cok seven biri geliyor. Onu bu şekilde karşılamanızı istiyorum dedi ve bu guzel beytleri bizlere ta'lîm eyledi.
Nabi'nin eli ayağına dolaşmıştır ve ne yapacağını bilmez vaziyette tekrar sorar.
-Peki Peygamber Efendimiz, NÂbi ismini de soyledi mi?
-Evet soyledi der muezzin.
NÂbi daha cok dayanamaz ve aşk ile oracıkta bayılıp kalır.

Sakın terk–i edepten, kûy–i mahbûb–ı HudÂ’dır bu
NazargÂh–ı ilahîdir, MakÂm–ı MustafÂ’dır bu.
Habîb–i Kibriya’nın hÂb–gÂhıdır faziletde
Tefevvuk–kerde–i arş–i cenÂb–ı kibriyadır bu.
Bu hÂkin pertevinden oldu deycur–i Âdem zÂil.
İmÂdın acdı mevcudÂt du ceşmin tutiyÂdır bu.
Bunun mÂh–ı nev BÂb–us selÂmın sîne–i cÂkidir.
Bunun kandili cevza matlanur–i ziyÂdır bu.
Muraa–ı edeb şartıyla gir NÂbi bu dergÂha
MutÂf–ı kudsiyÂdır bûse–gÂh–ı enbiyÂdır bu.
1.beyt:“Burası CenÂb–ı Hakk’ın sevgilisinin istirahat ettikleri yerdir. Fazilet yonunden duşunulurse, Allahu TeÂla’nın arşının en ustundedir.”
2.beyt:“Edebi terketmekten sakın. Zira burası Allahu TeÂla’nın sevgilisi olan Peygamber Efendimizin (sallahu aleyhi vesselem) bulunduğu yerdir. Bu yer, Hakk TeÂla’nın nazar evi, Rasul–i Ekrem’in makamıdır.”
3.beyt.“Bu mukaddes yerin mubarek toprağının parlaklığından, yokluk karanlıkları sona erdi. Yaradılmışlar iki gozunu korlukten actı. Zira burası kor gozlere şifa veren surmedir.”
4.beyt“Gokyuzundeki yeni ay, O’nun kapısının yureği yaralı aşığıdır. Gokyuzundeki oğlak yıldızı bile o Peygamberin nurundan doğmaktaktadır.”
5.beyt:“Ey Nabi! Bu dergÂha, edebin şartlarına riÂyet ederek gir. Zîra burası, buyuk meleklerin etrafında pervÂne olduğu ve Peygamberlerin (aleyhimusselÂm) hurmetine eğilerek optuğu tavaf yeridir.”