Guzel ahlak sahibi olmak isteyen bir kimse gulmesinde de olculu olmalıdır. Cok gulmemeli, gulunce kahkaha ile gulmemelidir. Bu hususta da Sevgili Peygamberimiz rehber edinmelidir.
Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) insanların en mutebessimi idi. Hicbir zaman kahkaha ile gulmez, guldukleri zaman sadece tebessum ederek gulerlerdi. (Şemail-i Şerif, 243)
Hz. Aişe (r.a.) bu mevzuda şoyle demektedir: "Peygamber Efendimiz'in bir kez olsun tam bir bicimde gulduğune rastlamadım. O hep gulumserdi."
Hz. Abdullah b. Haris b. Cez şoyle demektedir: "Peygamber Efendimiz'den daha cok gulumseyen kimseyi gormedim. Peygamber Efendimizin gulmeleri hep gulumseme idi."
Şimdi de mevzu ile ilgili hadis-i şeriflerden iki tanesine bakalım: Hz. Ebû Hureyre (r.a.) Peygamber Efendimizin (s.a.v.) şoyle buyurduğunu naklediyor: "Haramlardan sakın ki, insanların en abidi olasın. Allah'ın taksimine razı ol ki, halkın en zengini olasın. Komşuna iyilik yap ki, (kamil) mu'min olasın.
Nefsin icin sevdiğini insanlar icin de sev ki, (halis) Musluman olasın. Bir de sakın cok gulme. Zira fazla gulme kalbi oldurur." (Ramûz, c.1/13-7)
Ebû Zer GifÂrî (r.a.) Resulullah'ın (s.a.v.) şoyle buyurduğunu anlattı: "Eğer bildiğim kadarını bilseydiniz, az guler cok ağlardınız."
"Eğer benim bildiğim kadarını bilseydiniz, dağlara cıkardınız. Eğer bildiğim kadarını bilseydiniz, durmadan Rabbinize yalvarır, ağlardınız. Eğer bildiğim kadarını bilseydiniz, kadınlarınızla yatamazdınız. Yataklarınızda duramazdınız." (Tenbihu'l-Gafilin, c.1/222)
Bu rivayetlerden anlaşılacağı uzere; tebessum edip gulumsemek mubahtır. Kahkaha ile gulmek ise caiz değildir.
Bu durumda akıllı kimse kahkaha ile gulmemelidir. Cunku bir kimse dunyada kahkaha ile gulerse ahirette cok ağlar. (a.g.e., c.1/220)
Yahya b. Muaz Raizi şoyle dedi: "Dort şey vardır ki, mu'mini gulmeye bırakmaz. Şunlardır: 1. Ahiret işleri, 2. Gecim derdi, 3. Gunahların verdiği gam keder, 4. Musibetlerden gelen elemler. Bunun bir manası da şudur: "Mu'min bu anlatılan dort şeyle meşgul olmalı. Cunku bunlar onu kahkaha ile gulmekten alıkoyar."
Uc şey kalbi karartır: Cok gulmek, acıkmadan yemek ve luzumsuz konuşmak.
Ebû'l-leys Semerkandî, "Bilhassa, kahkaha ile katıla katıla gulmekten sakın.
Cunku onda sekiz afet vardır" demekte ve bu afetleri şu şekilde sıralamaktadır:
"1- İlim sahipleri ve akıllı kimseler seni ayıplar.
2- Sefihler ve cahiller başına uşuşurler.
3- Eğer cahil bir kimse isen, cehaletin artar. Bir ilim sahibi isen, ilmin eksilir. Bu konuda şoyle bir rivaret vardır: "Bir ilim sahibi kahkaha ile gulerse ilminin bir kısmını atmış olur."
4- Gecmişte işlenen gunahlar unutulur.
5- Gelecekte gunahlara curet artar. Cunku kalbi karartır.
6- Olumu ve ahireti unutur.
7- Sana bakıp gulenlerin gunahlarını da yuklenirsin.
8- Ahirette cok ağlamaya vesile olur.
"Bu manada gelen bir ayet mealen şoyledir: "Yaptıklarının cezası olarak az gulsunler, cok ağlasınlar." (Tevbe sûresi, 82)
Bu ayetin tefsirinde, Ebû Zer (r.a.) şoyle der: "Dunya kısadır; orada istedikleri kadar gulsunler. Ancak, ahirete vardıklarında, Allah'ın huzuruna cıktıkları zaman hep ağlarlar. Ahiret sonsuzdur. Bu yuzden oranın ağlaması da sonsuz olur." (a.g.e., c.1/226)
saygilar!!!!
__________________
gulmek gunahmı!!!
Dini Bilgiler0 Mesaj
●24 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- gulmek gunahmı!!!