Torunuma mektup
Haramlar arabayı sırat-ı mustakimden dışarı cıkarır. Bu trafik kazasıyla araba yolda kalır. Tovbeyle araba tamir edilir, yine sırat-ı mustakimde yoluna devam eder.
Bu yolun tarifnamesi, ilmihaldir. İnsan hangi ırktan hangi dinden olursa olsun, nerede yaşarsa yaşasın, sırat-ı mustakime cıkabilir. İslamiyet'in trafik işaretlerine dikkat ederek cennete gidebilir. İslamiyet evvela dunyayı cennet eder.
İslamiyet'in akılla zıtlaşması yoktur. Fakat İslamiyet'i aklın mihengine vurmak yerine aklı İslamiyet'in mihengine vurmak lazım. Cunku akıl bir alettir. Onun vazifesi İslamiyet'i anlamaktır. Her insan İslamiyet'i anlar. İslamiyet'te her sorunun ispatlı cevabı vardır. Anlamadım diyen varsa anlamadığı nokta ya kitaplarla ya da alimlerle acıklığa kavuşturulabilir. Benim en fazla istediğim şey, edebi sanatları İslamiyet'in hizmetine sokabilmek...
Onun da zamanı gelecek...
Necip Fazıl diyor ki:
Anladım, sanat Allah'ı aramakmış.
Marifet bu, gerisi celik comakmış.
Allah'ı anlamak tabirinin manası İslami hayatı aramaktır. Nasıl İslami bir hayat yaşayabilirim? Maddi organlarımızın maddi ihtiyacları vardır. Midenin gıdaya olan ihtiyacı gibi. Manevi organların da manevi gıdalara ihtiyacı vardır. Mesela akıl İslamiyet'i anlamak ister. Hafıza Kur'an'ı oğrenmek ister. Gozumuz, Alak Suresi'ne uymak ister. Bu surenin başında diyor ki: "Oku, seni yaratan Rabb'inin adına; ki O, insanı alakadan yarattı."
İnsan merak ederek alaka duyduğu her şeyle meşgul olurken manevi hayat ondan uzaklaşabilir. Ve insan maddeden ibaret kalır. Halbuki kalp iman ve ibadet ister. Gonul, sohbet ister, dost ister. Cok dikkat ettim, maddi organlar biyolojide anatomide geniş geniş anlatılırken manevi organlardan hic soz edilmiyor. Halbuki ağac maddi bir cisimdir. O ağacın cicek yaprak meyve acması maneviyatıyla ilgilidir. Cunku Allah'ın hayat sıfatı her şeyi kuşatmıştır. Hayatsız cisim yoktur. Bu noktadan vahdet-i vucut nazariyesine gitmişler. Vahdet-i vucudun gercek tarifi şoyledir: Her şey Allah'tandır. Allah'tan başka ilah yoktur.
Hucredeki hareket, maddenin maneviyatıdır. Cunku hareket hayattır, hayat Allah'ın sıfatıdır.
Su ne kadar pis olursa olsun, buhar temizdir. İslam'ın aşkıyla yanıp buhar olanlar yukselir, Esmau'l Husna'yla butunleşir, saadet-i ebediyeye ulaşır.
Allah'a emanet ol.
zaman