Normal şartlarda tek bir hucrenin bolunmesi sonucunda yine aynı tip bir hucre oluşmalıdır. Bu yuzden anne karnındaki tek bir hucrenin bolunmesi sonucunda da milyonlarca benzer hucrenin oluşturduğu bir et topu meydana gelmelidir. Fakat boyle olmaz. Bolunme sırasında birden hucreler arasında farklılaşma başlar. Bazı hucreler kemik hucrelerini, bazı hucreler goz hucrelerini, bazıları beyin hucrelerini oluşturur.
Peki ama nasıl olur da aynı atadan gelen iki hucre, ustelik DNA'ları birbirlerinin aynısıyken iki farklı hucre olurlar?
Hucrenin nasıl boyle bir karar aldığı bilimsel olarak acıklanamıyor. Zaten teknik olarak acıklanabilmesine de imkan yok. Bilinen tek şey goz hucresi olmak isteyen hucrenin milyonlarca basamak bilgi arasından yalnızca goze ait olanları kullanmaya başladığı, bu sayede goz hucresi olabildiğidir. Burada ceşitli sorular akla geliyor: Bir hucre neden goz hucresi olmak ister? Goze ait bilgileri milyonlarca farklı bilgi arasından nasıl bulur?
Yukarıda, hucrelerin nasıl birbirlerinden farklılaştıklarına kısaca değindik. Bu farklılaşma sonrasında akıl almaz bir olayla daha karşılaşıyoruz. Bu da değişik hucrelerin kendi aralarında organize olup karmaşık organları meydana getirmeleridir. Peki bu organizasyon nasıl sağlanır?
MESUT BEKİR KOPDAĞI

__________________