Evrenin Genişleme Hızındaki Mucizevi Olcu
Evrenin genişleme hızı, evrenin şu anki yapısının oluşabilmesi acısından son derece kritik bir değere sahiptir. Eğer genişleme hızı cok az daha yavaş olsaydı, butun evren, daha Guneş Sistemleri tam anlamıyla duzenlenemeden tekrar icine cokmuş olacaktı. Eğer evren biraz daha hızlı genişliyor olsaydı, madde ne galaksileri ne de yıldızları bir daha asla oluşturamayacak bicimde boşlukta dağılıp gidecekti. Her iki durum da, canlılığın ve bizlerin var olamaması anlamına geliyordu.
Ancak bunların hicbiri gercekleşmemiş ve evrenin genişleme hızının sahip olduğu son derece hassas değer sayesinde şimdiki evren ortaya cıkmıştır. Peki bu denge ne kadar hassastır?
Avustralya'daki Adelaide Universitesi'nden unlu matematiksel fizik profesoru Paul Davies, bu soruyu cevaplamak icin uzun hesaplar yapmış ve inanılmaz bir sonuca ulaşmıştır Davies'e gore, kainatın yaratıldığı buyuk patlamanın ardından gercekleşen genişleme hızı eğer milyar kere milyarda bir oranda (1/1018) bile farklı olsaydı, evren ortaya cıkamazdı. Milyar kere milyarda bir ifadesi rakamsal olarak şoyle yazılır:
"0,000000000000000001".
Yani bu derece astronomik kucuklukte bir farklılık dahi evrenin var olamaması demekti. Bu nedenle Big Bang herhangi bir patlama değil, her yonuyle cok iyi hesaplanmış ve duzenlenmiş bir oluşumdur.

MESUT BEKİR KOPDAĞI
__________________