ur’an ve Sahih Sunnetten, Cinlerin Var Olduğunun Delilleri
Allah-u TeÂl şoyle buyuruyor:
وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ
“Ben cinleri ve insanları ancak bana ibadet etsinler diye yarattım.”
Zariyat 56
Cinler gorulmeyen varlıklardır. Bizim, onları asıl mahiyet ve huviyetleriyle gormemiz imkÂnsızdır! Bizler tarafından gorulen, onların temessul etmiş şekilleridir. “Cin” kelimesinin kokunde mana olarak bir kapalılık vardır. Dolayısıyla cinler gozle gorulemeyen latif yapılı varlıklardır. Bu husus, cinden ve şeytandan bahsedilen bir ayette Allah-u TeÂl şoyle buyuruyor:
“Cunku o ve kabilesi, sizin onları goremeyeceğiniz yerden sizi gorurler!”
A’raf 27
Bu hakikatten dolayıdır ki cin taifesi ve şeytanlar, bizim onları goremediğimiz noktalardan bizi gorurler. Hic beklemediğimiz yerden, hic beklemediğimiz bir anda ve hic ihtimal vermediğimiz oyunlarla karşımıza cıkar ve zehirli oklarını bize saplarlar!
Zira şeytan, insanın icine girip her zaman onu avlamak icin fırsat kollamaktadır. Ayrıca, cinlerin temessulunu de anlatan hadisiler vardır. Bunların temessul keyfiyetleri de ceşit ceşittir. Bazen bir insan, bazen de herhangi bir hayvan şeklinde gorulebilirler.
Cinler de bizim gibi Allah’a inanmak, namaz kılmak, oruc tutmak ve zekÂt vermekle mukelleftirler. Cinler ve şeytanlar insana zarar verebilirler. Ancak istediği her insana zarar veremezler. İbadetten uzak yaşayan, gunahlarla cok meşgul olan insanlara, cinler şeytanlar zarar verebilirler.
Cinler ve şeytanlar, insanların gunahlarıyla actıkları menfezlerden girer ve insanı cepecevre kuşatırlar. Bu menfezler kapanmalıdır ki, onlar iceriye giremesinler ve insan da, onların şerrinden korunmuş olsun.
Eğer sen, bir kale gibi isen, bu kalenin kapıları acık olursa ezeli duşmanın elbette o kapılardan girecek ve senin vucut kaleni teslim almaya calışacaktır. Eğer boyle bir akibete duşmek istemiyorsan, mutlaka gunahlardan kacınmalı, dikkatli bir hayat yaşamalı ve kalenin icten fethedileceğini de asla unutmamalısın.
Cinler ve şeytanlar, her ceşit gunahı alet olarak kullanırlar. İcki, kumar ve fuhuş, onların sıkca kullandıkları aletlerdir. Bu gunahları işleyenler, cinlerin şeytanların tuzağına duşmuş olurlar.
Abdullah ibni Mesud (Radiyallahu Anh) “Rablerine yaklaşmak icin vesile ararlar...” İsra Suresi 57. ayet hakkında şoyle demiştir:
“İnsanlardan bir topluluk, cinlerden bir topluluğa kole oluyorlardı. Nihayet o cinler, İslÂm Dini’ne girdi, o insanlar ise cinlerin dinine tutunup kaldılar.”
Allah-u TeÂl şoyle buyuruyor:
“Faiz yiyenler (kabirlerinden) tıpkı şeytanın carptığı kimsenin kalkışı gibi kalkarlar!..”
Bakara 275, Buhari
1) Selman (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“…Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) tezek veya kemikle taharetlenmekten men etti.”
Muslim 262/57, Ebu Davud 7, Nesei 41, Tirmizi 16, İbni Mace 316, Ahmed 5/415
Kemik ve tezekle taharetlenmenin yasak oluşunun sebebi kemik cinlerin, tezek de cinlerin binitlerinin yiyecek maddesi olduğu icindir, bu manada bircok hadiste gelmiştir.
Muslim 450/150, Ebu Davud 39, Begavi Şerh 180
2) Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anhuma) şoyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Yiyecek ve icecek kaplarının uzerlerini ortunuz! Su kırbalarının ağız iplerini bağlayınız! Butun kapıları arkalarından kapayınız! Yatsı vakti sırasında cocuklarınızı dışarıda hareketten men edip eve toplayınız! Cunku o zaman cinlerin yayılması ve bir şeyi suratle alıp kapmaları vardır. Uyku sırasında kandilleri sondurunuz! Cunku fasıkcık; yani fare, bazen yanan fitili ceker de ev halkını yakar!’ buyurdu.”
Buhari
3) Ali bin Ebi Talib (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şoyle buyurdu:
“Cinin gozleri ile Âdemoğullarının avret yerleri arasındaki perde, Âdemoğullarından birinin tuvalete girdiği vakit, Bismillah demesidir!”
Tirmizi 603, İbni Mace 297
4) Hişam ibni Zuhre’nin himayesinde bulunan Ebu Saib (Rahmetullahi Aleyh) şoyle dedi:
“Bir gun Ebu Said el-Hudri (Radiyallahu Anh)’ın yanına gittim ve onu namaz kılıyor buldum. Onu beklemek uzere oturdum. Derken evin bir koşesinde hurma dalları arasında bir kıpırtı gordum. Oraya bakınca bir yılan olduğunu gordum. Onu oldurmek icin yerimden sıcradım. Ebu Said el-Hudri (Radiyallahu Anh) oturmam icin bana işaret etti. Bende yerime oturdum. Ebu Said el-Hudri (Radiyallahu Anh) namazdan cıkınca bana evinin karşısında bir eve işaret etti ve:
–Bu evi goruyor musun? diye sordu.
Ben:
–Evet, deyince Ebu Said el-Hudri (Radiyallahu Anh) şoyle devam etti:
–Bu evde, bizden yeni evli bir genc vardı. Rasulu Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ile birlikte Hendek Harbine gittik. Genc, gun ortasında, ehline uğramak icin Rasulu Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’den izin istiyordu. Bir gun yine o genc, Rasulu Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’den izin istedi.
Rasulu Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ona:
–‘Silahını yanına al! Beni Kureyza Yahudilerinin sana bir zarar vermesinden korkuyorum!’ buyurdu.
Adam silahını aldı ve sonra ailesinin yanına gitti. Hanımı iki kapı arasında ayakta duruyordu. Elindeki mızrağı ile durtmek uzere kadına eğildi. Adama kıskanclık gelmişti.
Kadın ona:
–Mızrağını geri cek! Hele eve gir, beni dışarı cıkaran şeyi bir gor! dedi. Adam iceri girdi, bir de ne gorsun; yatağın uzerine buyuk bir yılan! Mızrağıyla ona yoneldi ve yılana sapladı. Sonra cıkıp, mızrağı avluya dikti. Derken yılan uzerine atıldı. Bilemiyoruz, hangisi da evvel oldu; yılan mı, genc mi?
Rasulu Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e gelip, bu durumu anlattık ve:
–Allah’a dua edin de Allah onu tekrar diriltsin! dedik.
Rasulu Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
–‘Arkadaşınız icin Allah’a istiğfar edin! Kuşkusuz ki Medine’de Musluman olmuş bir takım cinler vardır. Onlardan birini gorurseniz, kendisine uc gun muhlet verin! Eğer bundan sonra yine de gorunurse onu oldurun! Cunku o bir şeytandır!’ buyurdu.”
Muslim 2236/139, Muvatta 2/976, Ebu Davud 5257, Tirmizi
Cinin İnsan Vucuduna Girdiği Hakkındaki Hadisler
1) Ebu Said el-Hudri (Radiyallahu Anhuma) şoyle dedi:
‘Sizden herhangi biri esnediği zaman eliyle ağzını kapatsın! Kuşkusuz ki şeytan (kişinin ağzına) girer!’ buyurdu.”
Muslim 2995/57, Ebu Davud 5026
2) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
‘Sizden biri uykusundan uyanıp abdest alırken burnuna su alıp sumkursun! Cunku şeytan onun genzinde geceler!’ buyurdu.”
Buhari
3) Huseyin bin Ali (Radiyallahu Anhuma) şoyle dedi:
“Mu’minlerin annesi Safiyye binti Huyey (Radiyallahu Anha) bana şoyle dedi:
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), Ramazanın son on gununde i’tikafta iken bir gece Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in yanına girip onunla bir saat sohbet etmiş. Sonra evine donmek icin ayağa kalkmış. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’de onu evine goturmek icin kalmış. Nihayet Ummu Seleme (Radiyallahu Anha)’nın kapısının onundeki mescidin kapısına ulaştığında, Ensar’dan iki kişi oradan gecmiş ve Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e selam vermişler.
Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) o iki kişiye:
–‘Yavaş olun durun! Kuşkusuz ki bu kadın (eşim) Safiyye binti Huyey’dir!’ dedi.
O iki kişi:
–Subhanallah!!! Ya Rasulallah! dediler ve bu kendilerine cok ağır geldi.
Bunu uzerine Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) o iki kişiye:
–‘Şuphesiz ki şeytan, insan vucudunda kanın ulaştığı yere ulaşır! Ben sizin gonullerinize şeytanın bir şuphe atmasından endişe ettim!’ buyurdu.”
Buhari 4/1882
4) Osman bin Ebi’l-As (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) beni, Taif’e vali tayin ettiği donemde namazımda bana bir şey peyda olmaya başladı hatta ne kıldığımı bilemez oldum. Ben bu durumu gorunce kalkıp (Taif’ten Medine’ye) Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in yanma gittim.
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (beni gorunce):
–‘Ebu’l-As’ın oğlu?’ dedi.
Ben:
–Evet, Ya Rasulallah! dedim.
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
–‘Seni (buraya) getiren sebep nedir?’ buyurdu.
Ben:
–Ya Rasulallah! Namazlarımda bana bir şey peyda oldu, oyle ki ne kıldığımı bilemiyorum! dedim.
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
–‘Anlattığın şey, şeytanadır! Onu bana yaklaştır!’ buyurdu.
Bunun uzerine ben, Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in yanına vardım ve (diz cokerek) ayaklarım uzerine oturdum. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) elini goğsume vurdu, ağzımın icine tukurdu ve:
–‘Cık! Ey Allah’ın! Duşmanı’ dedi.
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bu işi uc defa tekrarladı. Sonra (bana):
–‘(Git) işinle meşgul ol!’ buyurdu.
Ravi demiştir ki:
Sonra Osman bin Ebi’l-As (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
–And olsun ki, ondan sonra şeytanın bana sokulduğunu sanmam!”
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Cin İnsan Bedenine Girebilir mi?!