(34) Uzerine Allah’ın Adının Anılmadığı Şeyleri Yemek Haramdır!

(53) Allah-u TeÂl şoyle buyuruyor:
“Boğazlanırken uzerine Allah’ın isminin zikredilmediği hayvanlardan yemeyin! Cunku bu (yeme) yoldan cıkmadır! Şeytanlar, dostlarına sizinle mucadele etmeleri icin vahiy eder. Eğer onlara uyarsanız, şuphesiz siz de muşriklerden olursunuz!”
En’am 121
(35) Dikili Taşlar İcin Kurban Edilen Şeyleri Yemek Haramdır!

(54) Allah-u TeÂl şoyle buyuruyor:
“Leş, kan, domuz eti, Allah’tan gayrı adına boğazlanan, boğulmuş, vurularak oldurulmuş, yukarıdan duşmuş, boynuzlanmış ve canavar parcalamış olmuş olan hayvanlar canları cıkmadan kesmeniz haric, putlar uzerine boğazlanan hayvanlar ve fal oklarıyla şans aramanız size haram kılındı. Bunlar fısktır. Bu gun artık kafirler, sizin dininizi yok etmekten umudunu kesmişlerdir. Onlardan korkmayın, benden korkun! Bu gun sizin icin dininizi olgunlaştırdım, size nimetimi tamamladım ve size din olarak İslam’a razı oldum. Kim aclıktan daralır, gunaha istekle yonelmeden bunlardan yemek zorunda kalırsa ona gunah yoktur. Cunku Allah bağışlayan merhamet edendir.”
Maide 3
(36) Leş, Kan ve Domuz Gibi Şeyleri Yemek Haramdır!

(55) Allah-u TeÂl şoyle buyuruyor:
“Allah size leş, kan, domuz eti ve Allah’tan gayrı adına boğazlanan hayvanları(n yenmesini) haram kıldı! Fakat kim mecbur kalırsa, saldırmadan ve sınırı aşmadan ondan yemesinde bir gunah yoktur. Muhakkak ki Allah cok bağışlayandır, cok esirgeyendir.”
Bakara 173
(56) Allah-u TeÂl şoyle buyuruyor:
“De ki: Bana vahiy olunanda (haram dediğinizi) yiyen kimse icin haram edilmiş bir şey bulamıyorum. Ancak leş, yahut donmuş kan, yahut domuz eti ki o pisliktir veya Allah’dan gayrı adına kesilmiş bir fısk olursa başka (bunlar haram)dır! Fakat kim mecbur kalırsa, saldırmamak ve zaruret sınırını aşmamak uzere bunlardan yiyebilir. Kuşkusuz ki Rabbin, Gafurdur Rahimdir.”
En’am 145
(37) Boğularak Oldurulen Hayvanın Yenmesi Haramdır!

(57) Allah-u TeÂl şoyle buyuruyor:
“...Boğulmuş olan hayvan size haram kılındı!..”
Maide 3
(38) Bir Şey Vurularak Oldurulen Hayvanın Yenmesi Haramdır!

(58) Allah-u TeÂl şoyle buyuruyor:
“...Vurularak oldurulmuş olan hayvanlar size haram kılındı!..”
Maide 3
(39) Yuksekten Duşerek Olen Hayvanın Yenmesi Haramdır!

(59) Allah-u TeÂl şoyle buyuruyor:
“...Yukarıdan duşmuş olan hayvanlar size haram kılındı!”
Maide 3
(40) Boynuzlanmış veya Vahşi Hayvanlar Tarafından Parcalanmış Hayvanın Yenmesi Haramdır!

(60) Allah-u TeÂl şoyle buyuruyor:
“...Boynuzlanmış ve canavar parcalamış olmuş olan hayvanlar size haram kılındı!..”
Maide
(41) Kopek Dişi Olan Hayvanları Yemek Haramdır!

(61) Ebu Salebe (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) her kopek dişi bulunan siba’nın yenmesini yasakladı.”
Siba’: Aslan, kaplan, panter, kurt, kopek vb. kopek dişine sahip olan et obur hayvanlara verilen genel isimdir.
Buhari 5600, Muslim 1932/12
(62) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Kopek dişi olan her siba’nın yenmesi haramdır!’ buyurdu.”
Muslim 1933/15
(63) Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anhuma) şoyle dedi:
“Hayber gununde Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) kopek dişi olan her siba’nın yenmesini haram etti!”
Ahmed 3/323
(42) Pence Sahibi Yırtıcı Kuşların Yenmesi Haramdır!

(64) Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anhuma) şoyle dedi:
“Hayber gununde Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) mihleb sahibi her kuşun etinin yenmesini haram etti!”
Mihleb: Kuşlarda mahmuz veya pence manasına gelir.
Ahmed 3/323
(65) Abdullah ibni Abbas (Radiyallahu Anhuma) şoyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) her kopek dişi bulunan siba’nın ve mihleb sahibi her yırtıcı kuşun yenmesini yasakladı!”
Muslim 1934/16
(43) Evcil Eşek Etinin Yenmesi Haramdır!

(66) Ali bin Ebi Talib (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Hayber gunu kadınlara muta nikÂhı yapılmasını ve evcil eşek eti yenmesini yasakladı!”
Buhari 3936, Muslim 1407
(67) Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anhuma) şoyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Hayber gunu evcil eşek eti yenmesini yasakladı, at etlerini yemek icin ruhsat verdi!”
Buhari 3937, Muslim 1941
(68) Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anhuma) şoyle dedi:
“Hayber gununde insanlara aclık isabet etti de insanlar, evcil eşekleri tutup kestiler ve tencereleri onların etleriyle doldurdular. Bu, Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e ulaştı.
Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anhuma) dedi ki:
−Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bize emretti, biz de tencereleri tersine cevirdik ve icindekileri yere doktuk.
Bunun uzerine Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
−‘Muhakkak ki Allah size bir rızk getirecektir. O sizin icin bundan daha helal ve bundan daha temiz ve hoş olacaktır’ buyurdu.
Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anhuma) dedi ki:
−Biz o gun tencerelerin icinde etler kaynarken onları ters cevirip yere doktuk.
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) işte o gun evcil eşeklerin etinin yenmesini haram etti!”
Ahmed 3/323
(44) Katır Etinin Yenmesi Haramdır!

(69) Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anhuma) şoyle dedi:
“Hayber gununde Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) katır etinin yenmesini haram etti!”
Ahmed 3/323
(45) Okla Oldurulen Hayvanın Yenmesinin Nehyi!

(70) Ebu’d-Derda (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) el-Mucessemenin yenmesini yasakladı! O, okla oldurulmek icin hedef yapılan, eti yenen hayvanlardır.”
El-Mucesseme: Eti yenen evcil hayvanlardan birini hedef olarak bağlayıp ok vb. bir şeyle atış yapıp oldurmektir. Bu gibi hayvanların etinin yenmesini Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) yasaklamıştır!
Tirmizi 1500, Ahmed 27582
(71) Abdullah ibni Abbas (Radiyallahu Anhuma) şoyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) el-CellÂlenin sutunu el-Mucessemenin yenmesini su kırbalarının ağzından su icmeyi yasakladı!”
CellÂle: Necaset yiyen hayvan icin kullanılır.
Beyhaki 19486, Ebu Davud 3719, Tirmizi 1885, Ahmed 1/126
(72) Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anhuma) şoyle dedi:
“Hayber gununde Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) el-Mucessemeyi haram etti!”
Ahmed 3/323
(73) Hişam bin Zeyd (Rahmetullahi Aleyh) şoyle dedi:
“Ben, dedem Enes bin Malik (Radiyallahu Anh) ile beraber Hakem bin Eyyûb’un yanına girdim. Enes (Radiyallahu Anh) bir grup cocuk veya genc gordu. Onlar bir tavuğu hedef olarak dikmiş ona doğru atış yapıyorlardı.
Enes (Radiyallahu Anh):
−Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) hayvanların atış hedefi icin bağlanmalarını yasakladı! dedi.”
Buhari 5592, Muslim 1956/58, Beyhaki 9/334
(74) Saîd bin Amr, Abdullah ibni Omer (Radiyallahu Anhuma)’dan şunları işittiğini tahdis etti:
“Abdullah ibni Omer (Radiyallahu Anuma) Yahya bin Saîd’in yanına girdi. Yahya’nın oğullarından bir cocuk tavuğu bağlamış ona doğru atış yapıyordu. Abdullah ibni Omer (Radiyallahu Anhuma) tavuğa doğru yurudu onu bağından cozdu. Tavuğu ve onu bağlayan cocuğu yanına alarak geldi. Cocuğunuzu bu kuşu oldurmekten men edin! Cunku ben Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’i her hangi bir hayvanın veya başkasının oldurulmek icin bağlanıp hapsedilmesini yasaklarken işittim! dedi.”
Buhari 5593, Beyhaki 9/334, Ahmed 4/194
(46) Pislik Yiyen Hayvanların Yenmesinin Nehyi!

(75) Abdullah ibni Omer (Radiyallahu Anhuma) şoyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) el-CellÂlenin yenmesini ve sutunun icilmesini yasakladı!”
CellÂle: Necaset yiyen hayvan icin kullanılır.
Ebu Davud 3785, Tirmizi 1884, İbni Mace 3189
(76) Abdullah ibni Omer (Radiyallahu Anhuma) şoyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) develer icinde CellÂlenin uzerlerine binilmesini ve sutlerinden icilmesini yasakladı!”
Ebu Davud 3787, Albani İrva 8/150
(47) Av Hayvanlarının Avladıklarından Yenmesi Caiz Olmayanlar

(77) Adiyy bin Hatim (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Ben, Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e sorup:
−Biz şu kopeklerle av yapan bir kavimiz dedim.
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
−‘Talimli kopeğini ava saldığın ve Allah’ın ismini onun uzerine andığın zaman, avı oldurseler bile onların sizin icin tuttuklarını ye. Fakat onun avdan yemesi mustesnadır! Cunku ben kopeğin avı kendisi icin tutmasından korkarım! Eğer senin kopeklerine onların gayrı kopekler karışırsa onların tuttuğunu yeme!’ buyurdu.”
Buhari 5564, Muslim 1929/2
(78) Adiyy bin Hatim (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Ben:
−Ya Rasulallah! Ben kopeğimi ‘Bismillah’ diyor gonderiyorum ne dersin? dedim.
Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
−‘Kopeğini ava saldığın ve Allah’ın ismini onun uzerine andığın zaman, eğer kopeğin avı yakalar, onu oldurur ve yerse, artık ondan yeme! Cunku kopek onu kendisi icin tutmuştur’ buyurdu.
Ben:
−Kopeğimi gonderiyorum, sonra onunla beraber başka bir kopek daha buluyorum, avı iki kopekten hangisinin yakaladığını bilmiyorum dedim.
−‘O halde sen o avı yeme! Cunku sen kendi kopeğine Bismillah dedin onun gayrına demedin’ buyurdu.
Ben:
−Mi’rÂdla yapılan avın hukmunu sordum.
−‘Sen ava onun keskin tarafını isabet ettirdin ise onu ye. Onun enli tarafını isabet ettirdin de, av oldu ise o murdardır onu yeme!’ buyurdu.”
Buhari 5566, Muslim 1929/1
(79) Adiyy bin Hatim (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bana:
−‘Kopeğini ava saldığın ve Allah’ın ismini onun uzerine andığın zaman avı tutar ve oldururse onu ye. Eğer kopek tuttuğundan yerse sen ondan yeme! Cunku onu kendisi icin tutmuştur. Senin kopeğine, uzerine Allah’ın ismi anılmamış bazı kopekler karıştığı zaman, onların tuttuğu ve oldurduğu avı yeme! Cunku sen o avı hangi kopeğin oldurduğunu bilemezsin. Sen ava atış yapıp da avı bir veya iki gun sonra bulduğunda avın uzerindeki kendi okunun vurma izinden başka bir yaralama izi bulunmazsa, o avı ye. Eğer av vurulduktan sonra suya duşerse onu yeme!’ buyurdu.”
Şa’bi’den diğer rivayette Adiyy bin Hatim (Radiyallahu Anh) Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e:
−Ava okunu atar da avın izini iki veya uc gun takip eder, sonra avı olmuş olarak ve oku da hayvanda saplamış vaziyette bulursa diye sormuş.
Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’de:
−‘Eğer isterse avı yer’ buyurmuştur.”
Buhari 5565, Muslim 1929/6
(80) Ebu Salebe (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Sen okunu attığında, av senden kaybolur, bilahare uc gun sonra da onu idrak edersen kokmamış olduğu muddetce onu ye’ buyurdu.”
Muslim 1931/9
(48) Soğan Sarımsak Yenip Mescide Cıkmanın Nehyi!

(81) Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anhuma) şoyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Kim sarımsak veya soğan yerse, bizden yahut mescidimize uzak dursun ve evinde otursun!’ buyurdu.”
Muslim 564/73
(82) Cabir (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) soğan ve pırasa yemeyi yasakladı! Bize yokluktan ihtiyac erişti bu sebeple onlardan yedik.
Bunun uzerine Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
−‘Kim koku veren bu ağactan yerse, mescidimize yaklaşmasın! Cunku insanların eziyet cektiği şeylerden melekler de eziyet ceker!’ buyurdu.”
Muslim 564/72