Yuce Allah'ın nimetlerine karşı şukur etmenin, O'nun yolunda fedakÂrlıkta bulunmanın bir nişanedir kurban kesmek
Kurban, sozluk anlamıyla "yaklaşmak, Allah'a yakınlık vesilesi" demektir. Dinî terim olarak, "ibadet maksadıyla belirli vakitte, belirli şartları taşıyan hayvanın, usulunce boğazlanması" demektir. Kurbanın dinî bir hukum oluşu, Kitab, Sunnet ve İcmÂ-i ummet ile sÂbittir. Hanefîlerin tercihli goruşune gore vacib olan Kurban, Şafiî, Malikî ve Hanbelîlere gore muekked (kuvvetli) sunnettir.
Kurban ibadetinin tarihi nereye dayanır?
Kurban ibadetinin tarihi Hz. İbrahim'e dayanır. Hz. İbrahim bir ara oğlu İsmail'i kurban ettiğini ruyasında gorur ki, bu ilahî vahydir. Hz. İbrahim, durumu oğluna acıklar, oğlu İsmail de buna hazır olduğunu bildirir. Bunun uzerine Hz. İbrahim oğlu İsmail'i kurban etmeye hazırlanırken Cenab-ı Hak onların bu samimiyet ve teslimeyetlerinden dolayı İsmail'e bedel olarak bir koc gonderir, Hz. İbrahim de İsmail'in yerine onu kurban eder.
Konu ile ilgili olarak Kur'an-ı Kerim'de meÂlen şoyle buyurulur; (Hz. İsmail) babası (İbrahim a.s.) ile beraber yuruyup gezecek cağa gelince:
-Yavrucuğum, ruyada seni boğazladığımı goruyorum; bir duşun ne dersin? dedi. (Hz. İsmail de):
-Babacığım, emrolunduğun şeyi yap, inşaallah beni sabredenlerden bulursun, dedi.
Her ikisi de teslim olup (babası oğlunu) şakağı uzerine yatırınca:
-Ey İbrahim! ruyayı doğruladın. Biz muhsinleri boyle mukafatlandırırız. Cunku bu, gercekten cok acık bir imtihandır, dedik.
Biz, oğlunun yerine ona buyuk bir kurbanlık fidye de verdik. Geride gelecekler arasında ona (iyi bir un) bıraktık. "İbrahim'e selÂm" dedik. Biz, muhsinleri boyle mukafatlandırırız. Cunku o, bizim mu'min kullarımızdandır.
Kaynak: Bu bilgiler "Semerkand dergisi" ve Hasip Asutay'ın kaleme aldığı "Kurban Risalesi" kitabından alınmıştır.
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Kurban nedir ve Kurban ibadetinin tarihi nereye dayanır?