Musallinin Sutre Edinmesinin Gerekliliği

(39) Abdullah ibni Omer (Radiyallahu Anhuma) şoyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Sadece kıbleye doğru namaz kıl! Onunden hic kimsenin gecmesi icin bırakma! Eğer imtina eder gecmek isterse onunla savaş! O ancak bir şeytandır!’ buyurdu.”
İbni Hibban 2369, İbni Huzeyme 800
(40) Talha bin Ubeydullah (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Biriniz namazda onune rahlin deve semerinin arkasında ki yaslanılacak ağac gerisi kadar bir şey edinsin sonra ona doğru namaz kılsın!’ buyurdu.”
Muslim 499/241, Ebu Davud 685, Tirmizi 334, İbni Mace 40, Ahmed 1388, 1398
(2) Bir Kimse Sutreye Doğru Namaz Kıldığında Hic Kimsenin Onunden Gecmesine İzin Vermez!

(41) Ebu Said el-Hudri (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Biriniz insanlara surte olacak bir şeye doğru namaz kıldığında ve bir kimse de onunden gecmek isterse onu gecmekten men etsin! Eğer ısrar ederse onunla savaşsın! O ancak bir şeytandır!’ buyurdu.”
Buhari 585, Muslim 505/528, Ebu Davud 697, Ebu Avane 2/43, Nesei 756, İbni Mace 954, İbni Huzeyme 816, Beyhaki 2/267, Ahmed 3/344, 344
(42) Amr bin Şuayb babası o da dedesinden naklederek şoyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ile beraber Seniyyeden Azahir mevkiine indiğimizde namaz vakti geldi. Biz arkasında olduğumuz halde bir duvarı sutre edinerek namaza durdu. Bir kuzu geldi Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in onunden geciyordu. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) kuzuya engel olmak icin caba sarf etti hatta karnı duvara yapıştı. Kuzu arkasından gecmeye mecbur kaldı.”
Ebu Davud 708
(3) Namaz Kılanın Sutreye Yakın Olması Vaciptir!

(43) Sehl bin Ebi Hasme (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Her hangi biriniz sutreye doğru namaz kıldığı vakit, ona yaklaşsın, şeytan namazını aleyhine kesmesin!’ buyurdu.”
Ahmed 16090, Ebu Davud 695, Nesei 747, Tayalisi 1342, Humeydi 401, İbni Hibban 2373
(4) Musalli İle Sutresi Arasındaki Mesafe

(44) Sehl bin Sa’d (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in namaz kıldığı yer ile kıble cihetindeki duvar arasında bir davar gececek kadar mesafe olurdu.”
Buhari 578, Muslim 508/262, Ebu Davud 696, İbni Huzeyme 804, İbni Hibban 2374, Tabarani Mucemu’l-Kebir 5896
(5) Musallada Sutreye Doğru Namaz Kılmak!

(45) Abdullah ibni Omer (Radiyallahu Anhuma) şoyle dedi:
“Ramazan ve Kurban bayramı gunleri musallada Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in onune sutre icin bir harbe dikilir, sonra ona doğru namaz kılardı.”
Buhari 930, Muslim 501/245, Ebu Avane 2/48, Ebu Davud 687, Nesei 746, İbni Mace 1305, İbni Hibban 2377, İbni Huzeyme 798, 799, 801, İbni Hazm Muhalla 4/9, Beyhaki 2/269, Begavi 2/449, 450, Ahmed 2/131, 142
(46) Abdullah ibni Omer (Radiyallahu Anhuma) şoyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bayram gunu namaz kılmak icin namazgÂha cıktığı vakit, emreder, bir harbe onune konur, kendisi ona doğru namaz kılardı. İnsanlar da onun arkasında namaza dururlardı. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bunu seferlerde de boyle yapardı. Emirlerin bayram namazlarında o harbeyi taşımaları bundan ileri gelmiştir.”
Buhari 576, Muslim 501/245, Ebu Avane 2/49, Ebu Davud 687, Nesei 746, Darimi 1/328, İbni Mace 941, Ahmed 4614
(6) Gerektiğinde Namazda Sutreye Doğru Yurumek!

(47) Amr bin Şuayb babası ve dedesi tarikiyle şoyle dedi:
“Bizler, Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ile beraber Seniyye’den Azahir’e indik. Namaz vakti hazır oldu. Yani, bir duvara doğru onu sutre edinip namaza durdu, biz de onun arkasında idik. Bir kuzu gelip Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in onunden gecmeye calıştı. Rasulullah onu uzaklaştırmak icin mucadele etmeye devam etti de nihayet karnı duvara kadar dayandı da hayvan onun arkasından gecti.”
Ebu Davud 708
(48) Abdullah ibni Abbas (Radiyallahu Anhuma) şoyle dedi:
“Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) namaz kılıyordu. Bir ara bir koyun onunden gecmek istedi. Bunun uzerine Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) onun gecmesine engel olmak icin onun la kıbleye kadar say etti. Nihayet karnını kıbleye yapıştırdı ve onun onunden gecmesine izin vermedi. Koyun da onun arkasından gecti.”
İbni Huzeyme 827, Tabarani Mucemu’l-Kebir 11937, Hakim 934
(7) İmamın Sutresi Cemaat İcin Sutredir

(49) Abdullah ibni Abbas (Radiyallahu Anhuma) şoyle dedi:
“Ben dişi bir merkebe binili olduğum halde geldim. O gun ben yeni buluğ cağına girmiştim. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Mina’da insanlara namaz kıldırıyordu. Safların bazısının onunden gecerek merkepten indim. Yayılması icin onu saldım ve safa girdim, bunu hic kimse bana reddetmedi.”
Malik 1/155/38, Buhari 236, Muslim 504/254, Ebu Avane 2/5455, Ebu Davud 715, Nesei 751, Tirmizi 337, İbni Mace 947, Abdurrezzak 2359, İbni Huzeyme 833, Beyhaki 2/273, Ahmed 1/219, 264
(8) Uyuyan Kişiyi Sutre Edinmek!

(50) Abdullah ibni Abbas (Radiyallahu Anhuma) şoyle dedi:
“Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Uyuyan kimsenin arkasında ve konuşan kimsenin arkasında namaz kılmayınız!’ buyurdu.”
Ebu Davud 694
(51) Aişe (Radiyallahu Anha) şoyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) gece namazını, ben yatağın uzerinde kıblesiyle kendisi arasında uzanmış olduğum halde kılardı. Vitir kılmak istediği vakit beni uyandırırdı. Ben de kalkar vitir kılardım.”
Buhari 588, Muslim 512/268, Ebu Avane 2/52, Ebu Davud 711, Nesei 758, İbni Huzeyme 524, İbni Hibban 2347, Beyhaki 2/275, Ahmed 6/50