Guzel Ahlak

Bir muminde bulunması gereken guzel huylar konusunda, Ebu Hureyre (ra) Sevgili Peygamberimiz (sav)’den şu hadisi rivayet etmişlerdir:
"
Şu kelimeleri, onlar ile amel etmek veya onlar ile amel edecek olana ogretmek icin benden kim almak ister?" Bunun uzerine, "Ben, ya Rasulallah" dedim. Rasul–i Ekrem (s.a.v.) elimden tutarak beş şey saydı ve buyurdu ki:
"Haramdan sakın. İnsanların en cok ibadet olanı, olursun. Allahu Teala’nın sana ayırdğına razı ol. İnsanların en zengini olursun. Komşuna iyilik et, mumin olursun. Kendin icin sevdigini, insanlar icin de sev musluman olursun. Cok gulme. Cunku fazla gulmek kalbi oldurur" (Tirmizi, Ahmed b. Hambel).

Yine Hz. Peygamber (sav) "Sizden asağı olana bakınız. Sizden yuksek olana bakmayınız. Zira size layık olan, sizin uzerinizdeki Allah’ın nimetini hor gormemenizdir"(Buhari, Muslim–Tirmizi).

"Kardeşinin yuzune gulumsemen senin icin sadakadır. İyilikler ile emretmen sadakadır. Bir kimseye yolunu kaybettiği yerde yol gostermen sadakadır. ÂmÂ’ya kılavuzluk yapman senin icin sadakadır. Yoldan taşı, dikeni ve kemiği gidermen senin icin sadakadır, kendi kovandan kardeşine boşaltman sadakadır" (Buhari, Muslim, Tirmizi)

Abdullah b. Amr (ra)’dan, Rasul–i Ekrem (s.a.v) şoyle buyurdu:
"Allah’ın rızası ana ve babanın rızasındadır. Allah’ın gazabı da ana ve babanın gazabındadır" (Tirmizi).

"... Anne ve babanıza iyilik edin ve ihsanda bulunun ki, cocuklarınız da size karşı itaatli ve hurmetkar olsunlar. Bir kimseye, kardeşi, haklı olsun haksız olsun, ozur dileyerek gelirse, onu kabul etmezse (ahirette) Havz–ı Kevsere yanaşamaz" (Hakim, Et–Tergib, ve’tTerhib).

"Annene, babana, kızkardeşine erkek kardeşine ve bunlardan sonra gelen yakınlarına ve (sende) hakkı bulunan ve ziyareti şart olanlara ihsanda bulun" (Ebu Davud).

"İyiliklerin en iyisi, evladın, baba dostlarının aile efradına ilgi gostermesidir" (Muslim, Ebu Davud Tirmizi)

Enes b. Malik (ra)’dan Rasul–i Ekrem (s.a.v.) soyle buyurmuştur:
"Rızkının coğalmasını ve omrunun uzamasını isteyen, anne ve babasına ihsan ve ikramda bulunsun ve akrabalarını ziyaret etsin" (Ahmet b. Hanbel).

Bir kişi Resul–i Ekrem’e (s.a.v.) gelerek:
"Ya Rasulallah, Allah’tan başka ibadete layık kimse olmadığına, Allah’u Teala’nın birliğine, Senin de Allah’ın Resulu olduğuna şehadet ettim, malımın zekatını verdim ve Ramazan–ı Şerif orucunu da tuttum" dedi. Rasul–i Ekrem (s.a.v): "Anne ve babana asi olmamak şartıyla, bu durumda olenler, kıyamet gununde, peygamberler, sıddıklar ve şehidler ile yanyana –iki parmağını kaldırıp gostererek– beraber bulunurlar" buyurdu. (Ahmet b. Hambel, Tebarani ve Ibn–i Mace).

Konuyla ilgili bir başka hadis ile yazımızı tamamlayalım. Resulullah (sav): "Kişinin Cennette derecesi yukselir" buyurdu. Sahabeler, "Bu nereden geldi" diye soruncu; "Cocuğunun senin icin istiğfar etmesindendir" dediler (Ibn–i Mace).
__________________