Cehennemin Evsafı
--------------------------------------------------------------------------------
Hz. Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalÂtu vesselÂm: "Yaktığınız ateş var ya, bu, cehennem ateşinin yetmiş cuzunden bir cuzdur!" buyurmuştu. (Yanındakiler):
"Zaten bu ateş, vallahi (Âsileri cezalandırmaya ahirette) yeterliydi" dediler. AleyhissalÂtu vesselÂm:
"Cehennem ateşi oburune altmışdokuz kat ustun kılındı. Her bir kat'ın harareti, bunun mislindedir."(KUTUB-İ SİTTE /5078)
Yine Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalÂtu vesselÂm buyurdular ki:
"Cehennem ateşi bin yıl yakıldı. Oyle ki kıpkırmızı oldu. Sonra bin yıl daha yakıldı, oyle ki beyazlaştı. Sonra bin yıl daha yakıldı. Şimdi o siyah ve karanlıktır."(KUTUB-İ SİTTE /5079)
Ebu Saidi'l-Hudri radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalÂtu vesselÂm buyurdular ki:
"Cehennemi kuşatan surun dort (ayrı) duvarı vardır. Her duvarın kalınlığı kırk yıllık yurume mesafesi kadardır."(KUTUB-İ SİTTE /5080)
Hasan Basri rahimehullah anlatıyor: "Utbe İbnu GazvÂn radıyallahu anh, Basra'da minberde (hutbe esnasında) dedi ki:
"Resûlullah aleyhissalÂtu vesselÂm bize şoyle buyurmuşlardı: "Cehennemin kıyısından buyuk bir taş bırakıldı. Bu taş yetmiş yıl aşağı doğru duştu de henuz dibe ulaşmadı."
(Utbe İbnu GazvÂn, devamla) der ki: "Hz. Omer radıyallahu anh: "Ateşi cok zikredip hatırlayın. Zira onun harareti pek şiddetlidir; derinliği cok fazladır, cengelleri demirdendir" buyurdu."(KUTUB-İ SİTTE 5081)
Ebu Said el-Hudri radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalÂtu vesselÂm buyurdular ki:
"Veyl, cehennemde bir vadidir. KÂfir orada, kırk yıl batar da dibine ulaşamaz." (KUTUB-İ SİTTE /5082)
İbnu Abbas radıyallahu anhuma anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalÂtu vesselÂm buyurdular ki:
"Eğer zakkûmdan, dunyaya tek damla damlatılacak olsa, bu dunya ehlinin yiyeceklerini ifsad ederdi. Oyleyse, yiyecek ve iceceği zakkum olan cehennemliğin hali ne olur (anlayın)!"(KUTUB-İ SİTTE /5083)
Hz. Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalÂtu vesselÂm buyurdular ki:
"Cehennem, Rabbine şikayet ederek: "Ey Rabbim! Bir parcam diğer bir parcamı yemektedir" dedi. bunun uzerine, Allah TeÂla Hazretleri, ona iki nefes almaya izin verdi: Bir nefes kışta, bir nefes de yazda. (Yazdaki nefesi) sizin rastladığınız en şiddetli sıcaktır. (Kıştaki nefesi de) sizin rastladığınız en şiddetli (soğuk olan) zemherirdir."(KUTUB-İ SİTTE /5084)
Yine Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalÂtu vesselÂm buyurdular ki:
"Kıyamet gunu, ateşten bir parca, boyun şeklinde uzanır. Bunun, goren iki gozu, işiten iki kulağı, konuşan bir dili vardır. Der ki: "Ben uc takım (insanı cezalandırmak) icin vazifelendirildim: Allah'la birlikte bir başka ilaha dua eden kimse, bile bile zulmeden cebbÂr, tasvirciler."(KUTUB-İ SİTTE/ 5085)
İbnu Mes'ud radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalÂtu vesselÂm buyurdular ki:
"Kıyamet gunu cehennem, yetmiş bin yuları olduğu halde getirilir. Her yularında, onu ceken yetmiş bin melek vardır."(KUTUB-İ SİTTE/ 5086)
Mucahid anlatıyor: "İbnu AbbÂs radıyallahu anhuma bana: "Cehennemin genişliği ne kadardır, biliyor musun?" diye sordu. Ben: "Hayır!" deyince: "Doğru, Allah'a yemin olsun, bilemezsin!" dedi ve ilave etti: "Bana Hz. Aişe radıyallahu anha dedi ki: "Resûlullah aleyhissalÂtu vesselÂm 'a:
"Kıyamet gunu Arz toptan O'nun bir kabzasıdır (tam tasarrufundadır). Gokler de O'nun sağ eliyle durulmuşlerdir" (Zumer 67) Âyetinden sormuş ve:
"Bu sırada insanlar nerede olurlar (ey Allah'ın Resûlu)" demiştim. Aleyhissalatu vesselam: "Cehennem koprusunde!" cevabını verdi."(KUTUB-İ SİTTE/ 5087)
alıntıdır
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Cehennemin Evsafı ( ozellikleri )