Hamd, yalnızca Allah'adır.

KıyÂmet gununun alÂmetleri, kıyÂmetin kopmasından once vuku bulan ve kıyÂmetin yakın olduğunu gosteren işÃ‚retlerdir. Âlimler, kıyÂmetin, kucuk ve buyuk olmak uzere iki turlu alÂmetleri olduğunda ittifak etmişlerdir.Kucuk alÂmetleri, -genellikle- kıyÂmetten uzun bir sure once vuku bulur.Bu alÂmetlerin kimisi vuku bulmuş ve bitmiş, kimisi tekrar edip durmakta, kimisi ortaya cıkmamış, ama ortaya cıkmaya ve devam etmeye başlamış, kimisi de şimdiye kadar henuz ortaya cıkmamıştır. Fakat bunlar, her soz ve fiilinde doğru olan ve Allah TeÂl tarafından da tasdik olunan Muhammed -sallallahu aleyhi ve sellem-'in haber verdiği gibi mutlaka vuku bulacaktır.

KıyÂmet gununun buyuk alÂmetlerine gelince, bunlar, kıyÂmetin yaklaştığını ve o buyuk gunun vuku bulmasına az bir zamanın kaldığını gosteren onemli olaylardır.

KıyÂmet gununun kucuk alÂmetleri coktur.Nitekim Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-'den gelen bircok sahih hadiste bu alÂmetler belirtilmiştir.Şimdi bu alÂmetleri, hadislerini zikretmeksizin aynı bağlamda zikredeceğiz.Cunku hepsini burada zikretmeye imkÂn yoktur.Bu konuda daha geniş bilgi edinmek ve delilleriyle birlikte bu alÂmetleri oğrenmek isteyeni guvenilir kitaplara yonlendirebiliriz. Omer b. Suleyman el-Aşkar'ın:"el-KıyÂmetu's-SuğrÂ/Kucuk KıyÂmet" kitabı ile Yusuf el-VÂbil'in: "EşrÂtu's-SÂa/KıyÂmet AlÂmetleri" adlı kitabı bunlardandır.

KıyÂmetin kucuk alÂmetlerinden bazıları şunlardır:

1. Muhammed -sallallahu aleyhi ve sellem-'in peygamber olarak gonderilmesi.

2. Muhammed -sallallahu aleyhi ve sellem-'in vefÂt etmesi.

3. Beytu'l-Makdis'in (Kudus'un) fethedilmesi.

4. TÂun (vebÂ) hastalığının yaygınlaşması.

5. Malın coğalıp artması ve zekÂtın verilmemesi.

6. Fitnelerin ortaya cıkması.İslÂm'ın ilk yıllarında ortaya cıkan fitnelerden bazıları şunlardır:Osman b. Affan'ın -Allah ondan rÂzı olsun- oldurulmesi, Cemel ve Sıffîn savaşları, HÂricîlerin ortaya cıkması, Harra savaşı ve Kur'an'ın mahluk olduğunu soyleme fitnesidir.

7. Peygamberlik iddiÂsında bulunanların ortaya cıkması. Peygamberlik iddiÂsında bulunanlardan bazıları şunlardır: Yalancı Museyleme ve el-Esvedu'l-Ansî'dir.

8. Hicaz bolgesinde ateşin ortaya cıkması. Nitekim bu ateş, hicrî yedinci yuzyılın ortalarında 654 yılında ortaya cıktı.Ortaya cıktığında, gercekten cok buyuk bir ateş idi. Bu ateşin ortaya cıktığı asırda yaşayan Âlimler ile onlardan sonra gelen Âlimler, bu ateşi anlatmaya devam etmişlerdir.

Nitekim İmam Nevevî -Allah ona rahmet etsin- bu konuda şoyle demiştir:

"Bizim zamanımızda hicrî 654 yılında Medine'de bir ateş ortaya cıktı. Bu ateş, gercekten cok buyuk bir ateş idi ve Medine'nin doğu tarafında Harra denilen yerin arka taraflarında ortaya cıktı.Bu ateşin cıktığına dÂir bilgi, Şam ve diğer İslÂm beldelerinin her tarafında yayıldı. Bunu da bana, Medine halkından ateşi goren kimseler haber verdi."

9. EmÂnete riÂyetin ortadan kalkması. EmÂnete riÂyetsizliğin şekillerinden birisi de, insanların işlerini, onları yurutecek ve idÂre edecek guce sahip olmayan, ehliyetsiz (ehil olmayan) kimselere tevdi edilmesidir (verilmesidir).

10. İlmin insanlar arasından alınması ve cehÂletin ortaya cıkması. İlmin insanlar arasından alınması, Âlimlerin olmesiyle olur. Nitekim BuhÂrî ve Muslim'de gelen hadiste Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- boyle buyurmuştur.

11. ZinÂnın yaygınlaşması.

12. FÂizin yaygınlaşması.

13. Calgılı Âletlerin yaygınlaşması.

14. İckinin cokca icilmesi.

15. Koyun cobanlarının binaları yukseltmekte birbirleriyle yarışmaları.

16. CÂriyenin efendisini doğurması.Nitekim BuhÂrî ve Muslim'de gelen hadiste Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- boyle buyurmuştur.Bu hadisin anlamı hakkında ilim ehli farklı goruş belirtmişlerdir.Fakat İbn-i Hacer -Allah ona rahmet etsin- şu goruşu secip tercih etmiştir:

"EvlÂtlar arasında anne-babaya itaatsizlik coğalacak, efendi cÂriyesini nasıl hakir gormuş ve ona sovmuş ise, cocuk da annesine o şekilde davranacaktır."

17. Oldurme olaylarının coğalması.

18. Depremlerin coğalması.

19. İnsanların yerin dibine gecirilmesi, sûretlerinin değiştirilmesi ve yukarıdan başlarına taş yağdırılması gibi olayların ortaya cıkması.:

20. Giyinmiş oldukları halde cıplak sayılan kadınların ortaya cıkması.

21. Mu'minin ruyÂsının doğru/gercek cıkması.

22. Yalancı şÃ‚hitliğin coğalması ve hak/gercek şÃ‚hitliğin gizlenmesi.

23. Kadınların erkeklerden daha cok olması.

24. Arap yarımadasına yeşil otlakların ve ırmakların geri donmesi.

25. Fırat nehrinde, altından bir dağın ortaya cıkması.

26. Yırtıcı vahşî hayvanların ve cansızların insanlarla konuşması.

27. Rumların (Bizanslıların) coğalıp muslumanlarla savaşmaları.

28. İstanbul'un fethedilmesi.

KıyÂmetin buyuk alÂmetlerine gelince, Huzeyfe b. Esîd'in, Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-'den rivÂyet ettiği hadiste bunları belirtmiştir ki bu alÂmetler on tanedir:

DeccÂl'ın ortaya cıkması, Meryem oğlu İsÂ'nın yeryuzune inmesi, Ye'cuc ve Me'cuc kavminin ortaya cıkması, doğuda, batıda ve Arap yarımasında olmak uzere uc yerde yerin dibine gecirilme olayının vuku bulması, buyuk bir dumanın cıkması, guneşin batıdan doğması, DÂbbetu'l-Arz'ın ortaya cıkması ve (Yemen'de) insanları onune katıp onları mahşer yerine surecek buyuk bir ateşin ortaya cıkması.

Bu alÂmetlerin ortaya cıkması, birbiri ardınca olacaktır. Bu alÂmetlerin ilki ortaya cıktığı zaman, ardından başka bir alÂmet ortaya cıkacaktır.

Huzeyfe b. Esîd el-ĞıfÂrî'den -Allah ondan rÂzı olsun- rivÂyet olunduğuna gore, o şoyle demiştir:

(( اِطَّلَعَ النَّبِيُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَلَيْنَا وَنَحْنُ نَتَذَاكَرُ، فَقَالَ: مَا تَذَاكَرُونَ؟ قَالُوا: نَذْكُرُ السَّاعَةَ. قَالَ: إِنَّهَا لَنْ تَقُومَ حَتَّى تَرَوْنَ قَبْلَهَا عَشْرَ آيَاتٍ، فَذَكَرَ الدُّخَانَ وَالدَّجَّالَ وَالدَّابَّةَ وَطُلُوعَ الشَّمْسِ مِنْ مَغْرِبِهَا وَنُزُولَ عِيسَى ابْنِ مَرْيَمَ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَيَأَجُوجَ وَمَأْجُوجَ وَثَلَاثَةَ خُسُوفٍ: خَسْفٌ بِالْـمَشْرِقِ وَخَسْفٌ بِالْـمَغْرِبِ وَخَسْفٌ بِجَزِيرَةِ الْعَرَبِ، وَآخِرُ ذَلِكَ نَارٌ تَخْرُجُ مِنْ الْيَمَنِ تَطْرُدُ النَّاسَ إِلَى مَحْشَرِهِمْ. )) [ رواه مسلم ]

"(Medine’de bir duvarın golgesinde oturmuş) kendi aramızda muzÂkere ederken Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- bize baktı ve:

- Neyi muzÂkere ediyorsunuz? diye sordu. SahÂbe:

- KıyÂmeti muzÂkere ediyorduk (kıyÂmetten bahsediyorduk), dediler.

Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-:

- Siz, kıyÂmetten once on alÂmet gormeden kıyÂmet kopmayacaktır, buyurdu. Ardından şunları zikretti:

1. Duman.

2. DeccÂl.

3. DÂbbetu'l-Arz.

4. Guneşin batıdan doğması.

5. Meryem oğlu İsa -sallallahu aleyhi ve sellem-'in yeryuzune inmesi.

6. Ye’cuc ve Me'cuc'un ortaya cıkması.

7. Doğuda bir yerde insanların yerin dibine batırılması.

8. Batıda bir yerde insanların yerine dibine batırılması.

9. Arap Yarımadasında bir yerde insanların yerine dibine batırılması.

10. Bunların sonuncusu olarak da Yemen’den bir ateş cıkması ve insanları (Şam diyarındaki) mahşere doğru surmesidir." (Muslim).

KıyÂmetin bu alÂmetlerinin (hadisteki) bu sıraya gore olacağına dÂir sahih ve acık bir delil yoktur.Bunlardan bazıları, bu konuda rivÂyet olunan diğer bazı sahih hadisler gozununde bulundurularak bu sıraya gore yapılmıştır

Nitekim değerli Âlim Muhammed b. Salih el-Useymîn'e -Allah ona rahmet etsin-:

"KıyÂmetin buyuk alÂmetleri sırayla mı gelecektir? diye sorulduğunda, o şoyle cevap vermiştir:

"KıyÂmetin buyuk alÂmetlerinin bazısı sıralanmış olup bunlar bilinmektedir. Bazısı ise sıralanmamış, sırası da bilinmemektedir.Sıraya gore gelecek olanlar, Meryem oğlu İsa'nın yeryuzune inmesi, Ye’cuc ve Me'cuc'un ortaya cıkması ve DeccÂl'dir. Cunku once DeccÂl gonderilecek, sonra Meryem oğlu İsa yeryuzune inecek ve onu oldurecektir. Sonra da Ye’cuc ve Me'cuc ortaya cıkacaktır.es-SeffÂrînî -Allah ona ona rahmet etsin- akîdesinde kıyÂmetin bu alÂmetlerini bir sıraya gore sıralamış, fakat bu sıralamanın kimisi insanın gonlune yatan bir şekilde olmuş, kimisi ise boyle olmamıştır.Aslında sıralama bizi ilgilendirmemektedir, bizi ilgilendiren, kıyÂmetin buyuk alÂmetleri olduğu ve vuku bulduğu zaman kıyÂmetin kopmasının yakın olduğudur.Nitekim Allah TeÂl kıyÂmet icin alÂmetler yaratmıştır. Cunku kıyÂmet, cok onemli bir olaydır. İnsanlar, kıyÂmetin kopmasının yakın olduğuna dÂir uyarılmaya ve ikaz edilmeye muhtactırlar."

Bkz: Muhammed b. Salih el-Useymîn; "Mecmûu'l-FetÂvÂ"; c: 2, soru no: 137)

Yine de en iyisini Allah TeÂl bilir.
__________________