REGAİB KANDİLİ NE ZAMAN?
Bu sene Regaib Kandili, 7 Nisan Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece idrak edilecek. 8 Nisan Cuma gunu ise Uc Aylar başlıyor. Uc Aylar ve Regaib Kandili hakkında Peygamber Efendimiz’den aktarılan hadis-i şerifler ile onemi şu şekilde anlatılmıştır; Regaib Kandili Regaib; rahmeti, bereketi ve mağfireti bol uc ayların manevi iklimine girildiğinin habercisidir. Recep ayının da ilk cuma gecesi…Allah’ın mağfiretinin, engin lutuf ve kereminin uzerimize sağanak sağanak yağdığı bir rağbet gecesi… İstek, arzu ve beğenmedir rağbet…İnsan rağbet ettiği değerlere gore rağbet gorur. Regaib Kandili ise her turlu arzu ve isteklerimizi, emel ve tutkularımızı, rağbetlerimizi iyiye, doğruya, guzele, faydalı olana, hakka ve hakikate; regaibimizi Rabbimize yoneltme, butun işlerimizi O’nun rızasına uygun hÂle getirme cabasıdır. Rağbetimiz başkaca hic bir şeye değil, sadece O’na olsun ki, her gecemiz Regaip olsun.
REGAİB KANDİLİ VE UC AYLAR HAKKINDA HADİSLER
Sevgili Peygamberimiz, mubarek uc aylar icin, “Recep Allah’ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan ise umetimin ayıdır” (BuhÂrî

buyurmuşlardır.Rasulullah, Ramazan ayı dışında en fazla Recep ve ŞÃ‚ban aylarında oruc tutmuşlardır. Recep ayı girdiğinde de, “Allah’ım, bize Recep ve Şaban’ı mubarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır” (Keşfu’l Hafa) diye dua etmiştir. Bu uc ayda ayrıca Regaip, Berat, Mirac ve Kadir geceleri bulunmaktadır. Ramazan ayındaki farz orucun yanısıra Rasululah, Recep ve Şaban aylarında da Muslumanları oruc tutmaya teşvik etmiştir. Konuyla ilgili Abbad ibn Hanif şoyle bir rivayette bulunmuştur: “Said İbnu Cubeyr (ra)’a Recep ayındaki oructan sordum. Bana şu cevabi verdi. İbni Abbas (ra)’ı dinledim, şoyle demişti: Rasulullah Recep ayında bazı yıllarda oyle oruc tutardı ki biz Galiba hic yemeyecek (ayın her gununde oruc tutacak) derdik, (bazı yıllarda da oyle) yerdi ki biz, galiba hic tutmayacak derdik.”(Muslim) Hz. Aişe başka bir rivayetinde bu konuda şunları soyler: “Rasulullah senenin hicbir ayında Şaban ayındakinden fazla oruc tutmaz ve şoyle buyururdu: Amellerden gucunuzun yettiğini yapın. Cunku siz bıkmadıkca, Allah da size asla bıkmış muamelesi yapmaz. Allah yanında amelin en makbulu, kişinin az da olsa devam uzere işlediği ameldir.” (Muslim)
__________________