-- Kuran-ı Kerim Turkce Meali --
ARkadaşlar Kuranın Mealini Bilmeyenler İcin Koydum İnş. Yardımcı Olur Allahın Selamı Uzerinize Olsun...

Surelerin İndex'i Rahat Bulmanız İcin Hazırladım

-ABESE , ADİYAT , AHKAF , AHZAB
-ALA , ALAK , ALİ İMRAN
-ANKEBUT , ARAF
-ASR , BAKARA(devamı)
-Bakara(Sonu) , BELED , BEYYİNE , BURUC , CASİYE
-CİN , CUMUA , DUHA , DUHAN
-ENAM
-ENBİYA , ENFAL
-TEVBE
-FATİHA , FATİR , FECR , FELAK , FETİH , FİL , FURKAN
-Furkan(Devamı) , FUSSİLET
-GASİYE , HACC
-HADİD , HAKKA , HASR , HİCR
-HUCURAT , HUD
-HUMEZE , İBRAHİM , İHLAS , İNFİTAR , İNSAN , İNSİKAK
-İNSİRAH , İSRA
-KADİR , KAF , KAFİRUN , KALEM , KAMER , KARİA
-KASAS , KEHF , KEVSER
-KIYAMET , KUREYS , MAİDE-MAUN , MEARİC , MERYEM
-MUCADELE , MUDESSİR , MUHAMMED , MULK
-MUMİN , MUMİNUN
-MUMİNUN(devamı) , MUMTEHİNE , MUNAFİKUN , MURSELAT , MUTAFFİFİN , MUZZEMMİL
-NAHL
-NAS , NASR , NAZİAT , NEBE , NECM-
-NEML , NİSANisa(devamı) , NUH , NUR
-RAD , RAHMAN
-RUM
-YASİN
-YUNUS
-YUSUF
-ZARİYAT , ZİLZAL , ZUHRUF ,
-ZUMER

ABESE

Bismillahirrahmanirrahim

1- (Peygamber) Yuzunu eksitti ve dondu.

2- Kendisine Âm geldi, diye.

3- Ne bilirsin, belki o temizlenecek?

4- Veya ogut belleyecek de ogut ona fayda verecek.

5- Ama buna ihtiyac hissetmeyene gelince,

6- Sen ona yoneliyorsun.

7- Onun temizlenmemesinden sana ne?

8- Ama sana can atarak gelen,

9- Allah'tan korkarak gelmisken,

10- Sen onunla ilgilenmiyorsun.

11- Hayir hayir, sakin. Cunku o Kur'Ân bir oguttur.

12- Artik dileyen onu dusunur.

13- O, degerli sahifelerdedir.

14- Yuksek tutulan tertemiz sahifelerde.

15- Yazicilarin ellerindedir,

16- Degerli, iyi yazicilarin.

17- O kahrolasi insan, ne nankor sey.

18- O yaratan onu hangi seyden yaratti?

19- Bir damla sudan, onu yaratti da bicime koydu.

20- Sonra ona yolunu kolaylastirdi.

21-Sonra onu oldurdu de kabre koydurdu.

22- Sonra diledigi vakit onu tekrar diriltir.

23- Hayir hayir, dogrusu o, hic Allah'in emrini tam yerine getirmedi,

24- Bir de o insan yiyecegine baksin.

25- Biz o suyu bol bol doktuk.

26- Sonra topragi nasil da yardik.

27- Bu suretle orada ekinler bitirdik.

28- Uzumler, yoncalar,

29- Zeytinlikler, hurmaliklar,

30- Iri ve sik agacli bahceler,

31- Meyveler, cayirlar bitirdik.

32- Siz ve hayvanlariniz faydalansin diye.

33- Kulaklari sagir eden o gurultu geldiginde,

34- O gun kisi kacar, kardesinden...

35- Anasindan , babasindan..

36- Esinden ve ogullarindan.

37- Onlardan her birinin o gun basindan asan isi vardir.

38- Yuzler var ki, o gun paril paril,

39- Guler, sevinir.

40- Yuzler de var ki, o gun tozlanmis,

41- Onlari karanlik burumus,

42-Iste onlardir kÂfirler, haktan sapanlar.

ADiYAT

Bismillahirrahmanirrahim

1- O haril haril (savasa) kosanlara,

2- (Tirnaklariyla yerden) ates cikaranlara,

3- Sabahleyin akin edenlere,

4- Tozu dumana karistiranlara,

5- Derken bir toplulugun ortasina dalanlara yemin ederim ki,

6- Suphesiz insan, Rabbine karsi cok nankordur.

7- Ve kendisi de buna sahittir.

8- Gercekten o dunya malini cok sevdigi icin katidir.

9- Bilmiyor mu ki, kabirlerin icindekiler firlatilacak.

10- Ve sinelerin icindekiler derlenecek.

11-O gun Rableri onlarin butun yaptiklarindan haberdardir

AHKAF

Bismillahirrahmanirrahim

1- HÂ mîm.

2- Bu kitabin indirilisi, cok guclu, hukum ve hikmet sahibi olan Allah tarafindandir.

3- Biz gokleri, yeri ve ikisi arasindakileri ancak hak ile ve belirli bir sure icin yarattik. InkÂr edenler uyarildiklari seyden yuz ceviriyorlar.

4- Ey Muhammed! De ki: "Allah'tan baska yalvardiklarinizi gordunuz mu? Onlar yerden ne yaratmislar bana gosterin. Yoksa onlarin goklerin yaradilisinda bir ortakliklari mi var? Eger siz dogru soyleyen kimseler iseniz bana bu Kur'an'dan once indirilmis bir kitap veya ilimden bir eser getirin."

5- Allah'i birakip da kiyamet gunune kadar kendisine hic bir cevap veremeyecek olan putlara dua eden kimseden daha sapik kim olabilir? Oysa taptiklari seylerin, onlarin yalvarislarindan haberleri bile yoktur.

6- Kiyamet gunu insanlar biraraya toplandigi zaman taptiklari seyler kendilerine dusman kesilirler. Ve onlarin kendilerine tapmalarini inkÂr ederler.

7- Bizim Âyetlerimiz kendilerine apacik okundugu zaman inkÂr edenler kendilerine gelen hak kitap icin: "Bu apacik bir buyudur." dediler.

8- Yoksa, "Onu (Muhammed) uydurdu." mu diyorlar? Sen de ki: "Eger onu ben uydurmussam Allah'tan bana gelecek cezayi savmaya sizin gucunuz yetmez. O sizin yaptiginiz taskinliklari daha iyi bilir. Sizinle benim aramda sahit olarak Allah yeter. O cok bagislayicidir, cok merhamet edicidir.

9- Ey Muhammed! De ki: "Ben Peygamberlerin ilki degilim. Bana ve size ne yapilacagini da bilmem. Ben ancak bana vahyedilene tabi oluyorum. Ben ancak apacik bir uyariciyim.

10- De ki: "Ne dersiniz, eger bu Kur'an Allah tarafindan ise ve siz de onu inkÂr etmisseniz, bununla birlikte Israilogullari'ndan bir sahit de onun bir benzerini (Tevrat'ta gorup) inanmisken siz hala buyukluk taslarsaniz (haksizlik etmis olmaz misiniz)? Suphesiz ki, Allah zalim bir toplulugu dogru yola iletmez."

11- InkÂr edenler, iman ednler icin: "Eger IslÂm'da bir hayir olsaydi onlar, onu kabulde bizi gecemezlerdi." derler. Bununla muvaffak olamayinca da: "Bu eski bir yalandir." diyeceklerdir.

12- Kur'Ân'dan once de bir rehber ve rahmet olarak Musa'nin kitabi Tevrat vardi. Bu Kur'Ân ise zulmedenleri uyarmak, iyilik yapanlari mujdelemek icin Arap lisani ile indirilen ve kendinden oncekileri tasdik eden bir kitaptir.

13- "Gercekten Rabbimiz Allah'tir." deyip, sonra da dosdogru olanlara gelince onlar icin hicbir korku yoktur ve onlar uzulmeyeceklerdir.

14- Iste onlar cennetlikdirler, yaptiklarina karsilik orada ebedi olarak kalacaklardir.

15- Biz insana ana ve babasina iyilik yapmayi tavsiye ettik. Anasi onu zahmetle karninda tasidi ve zahmetle dogurdu. Onun ana karninda tasinmasi ile sutten kesilme suresi otuz aydir. Nihayet insan olgunluk cagina ulasip, kirk yasina geldiginde der ki: "Ey Rabbim! Bana ve ana babama ihsan ettigin nimetlerine sukretmemi ve senin hosnut olacagin salih amel islememi ilham et. Benim neslimden gelenleri de salih kimseler kil. Dogrusu ben tevbe edip sana yoneldim. Ve ben gercekten muslumanlardanim."

16- Iste yaptiklarinin en guzelini kendilerinden kabul edecegimiz ve gunahlarini bagislayacagimiz bu kimseler cennetlikler arasindadirlar. Bu onlara vaad edilmis olan dosdogru bir sozdur.

17- Ana ve babasina: "Of size! siz bana oldukten sonra tekrar dirilip kabrimden cikarilacagimi mi vaad ediyorsunuz? Oysa benden once nice nesiller gelip gecmistir." diyen kimseye ana ve babasi Allah'a siginarak "Yaziklar olsun sana! Gel iman et, suphesiz ki, Allah'in vaadi gercektir." dediklerinde o: "Bu Kur'Ân oncekilerin masallarindan baska bir sey degildir" diyordu.

18- Iste onlar kendilerinden once gelip gecmis olan cin ve insan topluluklari icerisinde haklarinda azab vaadi hak olmus kimselerdir. Onlar gercekten husrana ugramislardir.

19- Herkesin yaptiklarina gore dereceleri vardir. Allah onlara yaptiklarinin karsiligini tam olarak verir. Onlara haksizlik edilmez.

20- InkÂr edenler atese arzedilecekleri gun onlara: "Siz dunya hayatinizda butun guzel seylerinizi harcadiniz, onlarin zevkini surdunuz, artik bugun yeryuzunde haksiz yere buyukluk taslamaniz ve yoldan cikmis olmanizdan dolayi asagilayici bir azabla cezalandirilacaksiniz." (denir).

21- Ey Muhammed! Âd kavminin kardesi Hud'u hatirla. Hani O, AhkÂf denilen yerde kavmini uyarmisti. O'ndan once ve sonra da nice peygamberler gelip gecmistir. Hud, kavmine: "Allah'tan baskasina kulluk etmeyin. Cunku ben sizin icin buyuk bir gunun azabindan korkuyorum." demisti.

22- Onlar: "Sen bizi ilÂhlarimizdan cevirmek icin mi geldin? Eger dogru soyleyenlerden isen o bize vaad edip durdugun azabi haydi getir." dediler.

23- Hud: "O azabin ne zaman gelecegine dair ilim Allah katindadir. Ben size benimle gonderileni teblig ediyorum. Fakat ben sizi cahillik eden bir kavim olarak goruyorum." dedi.

24- O azabi, vadilerine dogru yayilan bir bulut halinde gordukleri zaman: "Bu bize yagmur yagdiracak yaygin bir buluttur." dediler. Hud ise: "O sizin acele gelmesini istediginiz seydir. O bir ruzgÂrdir ki, icerisinde aci bir azab vardir.

25- O ruzgÂr, Rabbinin emri ile herseyi yikar mahveder." dedi. Nihayet helÂk oldular ve evlerinden baska hicbir sey gorunmez oldu. Iste biz gunahkÂr kavmi boyle cezalandiririz.

26- And olsun ki, biz onlara size vermedigimiz imkanlar vermistik. Onlara kulaklar, gozler ve kalpler vermistik. Fakat kulaklari, gozleri ve kalpleri onlara hicbir fayda saglamadi. Cunku onlar Allah'in Âyetlerini bile bile inkÂr ediyorlardi. Alay etmekte olduklari sey de onlari sarip kusatti.

27- Andolsun ki, biz sizin etrafinizda bulunan bir cok memleketleri helak ettik. Belki tevhide donerler diye ayetlerimizi cesitli sekillerde acikladik.

28- Allah'i birakip da kendilerine yakinlik saglamak icin edindikleri ilÂhlari onlara yardim etselerdi ya! Ama hayir, aksine onlardan kaybolup gittiler. Iste bu onlarin yalanlari ve uydurup durduklari iftiralaridir.

29- Ey Muhammed! Hani biz cinlerden bir grubu Kur'Ân'i dinlemeleri icin sana yoneltmistik. Onlar Kur'Ân'i dinlemek icin hazir bulunduklari zaman birbirlerine "susun" dediler. Kur'Ân'in okunmasi bitince de birer uyarici olarak kavimlerine donduler.

30- Onlar kavimlerine soyle dediler: "Ey kavmimiz! Gercekten biz Musa'dan sonra indirilen ve kendisinden oncekileri tasdik eden bir kitap dinledik. O kitap gercegi ve dogru yolu gosteriyor.

31- Ey kavmimiz! Allah'in davetcisine uyun ve O'na iman edin ki, Allah da sizin gunahlarinizi bagislasin ve sizi aci bir azabdan korusun."

32- Her kim Allah'in davetcisine uymazsa bilsin ki, yeryuzunde Allah'i aciz birakacak degildir. Onun Allah'tan baska dostlari da yoktur. Iste onlar apacik bir sapiklik icerisindedirler.

33- Onlar gokleri ve yeri yaratan ve onlari yaratmakla yorulmayan Allah'in oluleri diriltmeye de kadir oldugunu gormuyorlar mi? Evet suphesiz ki, O'nun herseye gucu yeter.

34- InkÂr edenler atese arz olunacaklari gun onlara: "Bu gercek degil miymis?" denir. Onlar da: "Rabbimiz Hakk'i icin gercekmis!" derler. Allah onlara: "O halde inkÂr ettiginizden dolayi simdi tadin azabi!" der.

35-Ey Muhammed! Azim sahibi peygamberlerin sabrettikleri gibi sen de sabret! Onlar icin (azab hususunda) acele etme. Sanki onlar kendilerine vaad edilen azabi gordukleri gun dunyada sadece gunduzun bir saati kadar kaldiklarini sanirlar. Bu bir tebligdir. Hic yoldan cikan fasiklar toplulugundan baskasi helak edilir mi?

AHZAB

Bismillahirrahmanirrahim

1- Ey peygamber! Allah'tan kork, kÂfirlere ve munafiklara itaat etme. Muhakkak ki Allah her seyi bilir, hukum ve hikmet sahibidir.

2- Rabbinden sana ne vahyediliyorsa onun ardinca git. Muhakkak ki Allah ne yaparsaniz haberdardir.

3- Allah'a guven, vekil olarak Allah yeter.

4- Allah bir adam icin icinde iki kalb yapmamistir. Kendilerinden zihar yaptiginiz eslerinizi analariniz kilmamistir. Evlatliklarinizi da ogullariniz kilmamistir. O sizin agzinizdaki lafinizdir. Allah ise hakki soyluyor ve dogru yolu gosteriyor.

5- Onlari (evlatliklari) babalari adina cagirin. Allah yaninda o daha dogrudur. Eger babalarini bilmiyorsaniz, onlar sizin dinde kardesleriniz ve dostlarinizdir. Bununla beraber hata ettiklerinizde uzerinize bir gunah yoktur. Fakat kalblerinizin kasdettiginde vardir. Allah, cok bagislayici ve cok merhamet edicidir.

6- Peygamber, muminlere kendi nefislerinden once gelir. O'nun hanimlari da onlarin analaridir. Akraba da Allah'in kitabinda birbirlerine, diger muminlerden ve muhacirlerden daha yakindirlar. Ancak dostlariniza

bir maruf (uygun bir vasiyet) yapmaniz mustesnÂdir. Bu, kitapta yazilidir.

7- Unutma o peygamberlerden mîsaklarini (kesin sozlerini) aldigimiz vakti! Hele senden, Nuh, Ibrahim, Musa ve Meryemoglu Isa'dan ki onlardan agir bir mîsak (saglam bir soz) aldik.

8- (Bunu Allah), sadiklara sadakatlerinden sormak icin yapti. KÂfirler icin ise aci verecek bir azab hazirladi.

9- Ey iman edenler! Allah'in uzerinizdeki nimetini anin. Hani size ordular gelmisti de uzerlerine bir ruzgÂr ve sizin gormediginiz ordular salivermistik. Allah ne yaptiginizi goruyordu.

10- O zaman onlar, hem ustunuzden gelmislerdi, hem asagi tarafinizdan, ve o vakit gozler kaymis, yurekler girtlaklara dayanmisti. Siz Allah'a turlu turlu zanlarda bulunuyordunuz.

11- Iste burada muminler imtihan edilmis ve siddetli bir sarsinti ile sarsilmislardi.

12- O vakit munÂfiklar ve kalblerinde bir hastalik bulunanlar: "Allah ve Resulu bize bir aldanistan baska bir vaad yapmamis." diyorlardi.

13- O vakit bunlardan bir grup: "Ey Medine halki! Sizin icin duracak yer yok, hemen donun." diyorlardi. Yine onlardan bir kismi da Peygamberden izin istiyor, evlerimiz gercekten (dusmana) aciktir." diyorlardi, halbuki acik degildi, sadece kacmak istiyorlardi.

14- Eger onlarin her tarafindan uzerlerine girilse de sonra fitne cikarmalari istenilse derhal onu yapacaklardi. Ama onunla da pek az duracaklardi.

15- Halbuki bundan once Allah'a ahid vermislerdi. Arkalarini donmeyeceklerdi. Allah'a verilen ahid ise mesuliyetlidir, mutlaka sorulur.

16- De ki: "Eger olumden veya oldurulmekten kaciyorsaniz, kacmak size asla fayda vermez. Verecegini var saydiginiz takdirde de ancak pek az faydalandirilirsiniz."

17- De ki: "Eger Allah size bir felÂket diler veya bir rahmet murad

ederse, sizi Allah'tan saklamak kimin haddine?" Hem onlar kendilerine Allah'tan baska bir veli de bulamazlar, bir yardimci da.

18- Suphesiz Allah, icinizden o savsaklayanlari ve kardeslerine: "Bize gelin" diyenleri biliyor. Onlar harbe pek az geliyorlardi.

19- Size karsi kiskanclik ediyorlardi. Derken o korku hali gelince, gordun onlari ki, olumden bayginlik sarmis kimse gibi gozleri donerek sana bakiyorlardi. O korku gidince, size keskin keskin diller siyirdilar. Onlar hayra karsi kiskanclik ediyorlardi. Iste bunlar iman etmediler de Allah amellerini bosa cikardi. Bu Allah'a gore onemsizdir.

20- Onlar ahzabi (dusman birliklerini) gitmedi saniyorlardi. Eger o birlikler bir daha gelecek olursa, colde bedevi Araplar icinde yer alip, sizin haberlerinizden (basiniza geleceklerden) sormayi isterler. Onlar icinizde kalacak olsalar da pek az harb ederler.

21- Sanim hakki icin muhakkak ki size Resullulah'da pek guzel bir ornek vardir. Allah'a ve son gune umit besler olup da Allah'i cok zikreden kimseler icin.

22- Muminler, ahzabi (dusman birliklerini) gordukleri zaman: "Iste bu, Allah'in ve Resulu'nun bize vaad ettigi seydir. Allah ve Resulu dogru soyledi." dediler. Bu onlarin imanini ve teslimiyetini artirmaktan baska bir sey yapmadi.

23- Muminlerdendir o erler ki Allah'a verdikleri ahde sadakat gosterdiler. Kimi adagini odedi (canini verdi), kimi de beklemektedir. Onlar, ahidlerini hic degistirmediler.

24- Cunku Allah sadiklara sadakatleriyle mukafat verecek, dilerse munafiklara da azab edecek veya tevbe nasib edecektir. Suphe yok ki Allah cok bagislayicidir. Cok merhamet edicidir.

25- Hem Allah kÂfirleri herhangi bir hayra ulasmadan hinclariyle defetti. Bu sekilde Allah, muminlere savasta kÂfi geldi. Allah cok gucludur, cok ustundur.

26- Hem de kitap ehlinden onlara yardim edenleri kalplerine korku dusurerek kalelerinden indirdi, siz onlarin bir kismini katlediyordunuz, bir kismini da esir aliyordunuz.

27- (Allah) onlarin arazilerini, yurtlarini ve mallarini size miras kildi. Bir de henuz ayak basmadiginiz bir yeri (size miras kildi). Allah, her seye kÂdirdir.

28- Ey peygamber! Hanimlarina soyle soyle: "Eger dunya hayatini ve zinetini istiyorsaniz, haydi gelin, sizi donatayim ve guzellikle birakip salivereyim.

29- Yok eger Allah ve Resulunu ve ahiret yurdunu istiyorsaniz, haberiniz olsun ki,

Allah icinizden guzellik edenlere pek buyuk bir ecir hazirlamistir.

30- Ey peygamberin hanimlari! sizden her kim bir terbiyesizlik ederse ona azab iki kat katlanir. Bu Allah'a gore cok kolaydir.

31- Yine sizden her kim Allah'a ve Resulu'ne boyun eger, salih bir amel islerse, ona da mukÂfatini iki kat veririz. Hem onun icin bol bir rizik hazirlamisizdir.

32- Ey peygamberin hanimlari! Siz kadinlardan herhangi biri gibi degilsiniz. Eger takva ile korunacaksaniz, konusurken kiritmayin da kalbinde bir hastalik bulunan kimse tamaha dusmesin. Guzel ve dosdogru soz soyleyin.

33- Hem vakarinizla evlerinizde durun da onceki cahiliyet devrinde oldugu gibi suslenip cikmayin. Namazi kilin, zekati verin. Allah ve Resulu'ne itaat edin. Ey ehli beyt! Allah sizden kiri gidermek ve sizi tertemiz, pampak yapmak istiyor.

34- Oturun da evlerinizde okunan Allah'in Âyetlerini ve hikmeti anin. Suphe yok ki Allah lutuf sahibidir ve her seyden haberdardir.

35- Suphe yok ki musluman erkeklerle musluman kadinlar, mumin erkeklerle mumin kadinlar, itaat eden erkeklerle itaat eden kadinlar, sadik erkeklerle sadik kadinlar, sabreden erkeklerle sabreden kadinlar, mutevazi erkeklerle mutevazi kadinlar, sadaka veren erkeklerle sadaka veren kadinlar, oruc tutan erkeklerle oruc tutan kadinlar, irzlarini koruyan erkeklerle irzlarini koruyan kadinlar, Allah'i cok zikreden erkeklerle Allah-'i cok zikreden kadinlar var ya, iste onlar icin Allah bir magfiret ve buyuk bir mukÂfat hazirlamistir.

36- Bununla beraber Allah ve Resulu bir ise hukmettigi zaman, gerek mumin bir erkek ve gerekse mumin bir kadin icin, o islerinde baska bir tercih hakki yoktur. Her kim de Allah ve Resulune Âsi olursa acik bir sapiklik etmis olur.

37- Hem hatirla o vakti ki, o kendisine Allah'in nimet verdigi ve senin de ikramda bulundugun kimseye: "Hanimini kendine siki tut ve Allah'tan kork" diyordun da nefsinde Allah'in acacagi seyi gizliyordun. Insanlardan cekiniyordun. Halbuki Allah kendisini saymana daha lÂyikti. Sonra Zeyd o kadindan ilisigini kestigi zaman, biz onu sana es yaptik ki, ogulluklarinin iliskilerini kestikleri hanimlarini nikÂhlamada muminlere bir darlik olmasin. Allah'in emri de yerine getirilmistir.

38- Peygambere Allah'in takdir ettigi, mubah kildigi seyde bir darlik yoktur. Bundan once gecen butun peygamberler hakkinda Allah'in sunneti boyledir. Allah'in emri ise bicilmis bir kaderdir.

39- Onlar, Allah'in gonderdiklerini teblig ederler ve O'ndan korkarlar, Allah'tan baska kimseden korkmazlardi. Hesap gorucu olarak da Allah yeter.

40- Muhammed, sizin adamlarinizdan hicbirinin babasi degildir. Ama Allah'in Resulu ve peygamberlerin sonuncusudur. Allah her seyi hakkiyle bilendir.

41- Ey iman edenler! Allah'i cokca anin.

42- Ve O'nu sabah aksam tesbih edin.

43- Sizleri karanliklardan aydinliga cikarmak icin melekleri ile birlikte uzerinize rahmet ve bereket indiren O'dur ve O, muminlere cok merhametlidir.

44- O'na kavusacaklari gun muminlere esenlik dilegi selÂmdir. (Allah) onlar icin comertce bir mukafat hazirlamistir.

45- Ey peygamber! Biz seni hem bir sahit, hem bir mujdeci, hem bir uyarici olarak gonderdik.

46- Ve hem de izniyle Allah'a bir davetci ve nurlar sacan bir kandil (olarak gonderdik).

47- Muminlere mujdele! Onlara Allah'tan bir mukafat vardir...

48- KÂfirlere ve munafiklara itaat etme, onlarin ezalarini birak (aldirma) da Allah'a tevekkul et. Allah vekil olarak hepsine yeter.

49- Ey iman edenler! Mumin kadinlari nikÂh edip de sonra onlara dokunmadan bosadiginiz zaman, sizin icin uzerlerinde sayacaginiz bir iddet hakkiniz yoktur. Derhal mut'alarini (mehirleri belirlenmedigi takdirde yararlanacaklari bir mal) verip onlari guzel bir sekilde saliverin.

50- Ey peygamber! Biz bilhassa sana sunlari helÂl kildik: Mehirlerini vermis oldugun eslerini, Allah'in sana ganimet olarak ihsan buyurduklarindan sahip oldugun cariyeleri, amcalarinin kizlarindan, halalarinin kizlarindan, dayilarinin kizlarindan, teyzelerinin kizlarindan seninle beraber hicret etmis olanlari, bir de mumin bir kadin kendini peygambere hibe ederse, peygamber nikÂh etmek istedigi takdirde, onu baska muminlere degil de sadece sana mahsus olmak uzere helÂl kildik. Onlara esleri ve cariyeleri hakkinda neyi farz kildigimizi biliyoruz. Bunlar sana hicbir darlik olmamasi icindir. Allah, cok bagislayicidir, cok merhamet edicidir.

51- Onlardan diledigini geri birakir, diledigini yanina alirsin. Sirasini geri biraktigin kadinlardan diledigini yanina almanda da sana bir gunah yoktur. Onlarin gozleri aydin olup uzulmemelerine ve kendilerine verdigin ile hepsinin hosnut olmalarina en elverisli olan budur. Allah kalblerinizdekini bilir. Allah her seyi bilir ve yumusak davranir.

52- Bundan baska kadinlar sana helÂl olmaz. Bunlari baska eslerle degistirmek de olmaz. Isterse guzellikleri hosuna gitsin. Ancak sahip oldugun cariyen baska. Allah her seye gozcu bulunuyor.

53- Ey iman edenler! Peygamberin evlerine vaktine bakmaksizin ve yemege izin verilmedikce girmeyin. Fakat cagirildiginiz vakit girin. Yemegi yediginizde de hemen dagilin. Sohbet etmek icin de izinsiz girmeyin. Cunku bu haliniz peygambere eziyet veriyor, ama o sizden utaniyor. Fakat Allah gercegi soylemekten utanmaz. Hem O'nun hanimlarina bir ihtiyac soracaginiz vakit de perde arkasindan sorun. Boyle yapmaniz hem sizin kalbleriniz ve hem de onlarin kalbleri icin daha temizdir. Hem sizin Resulullah'a eziyet etmeye hakkiniz yoktur. Ondan sonra hanimlarini da ebediyyen nikÂh edemezsiniz. Cunku bu Allah katinda cok buyuk bir gunahtir.

54- Siz bir seyi aciklasaniz da gizleseniz de suphe yok ki Allah her seyi bilmektedir.

55- Onlar (peygamberin esleri) icin babalari, ogullari, kardesleri, erkek kardeslerinin ogullari, kiz kardeslerinin ogullari, kendi kadinlari (kadin dostlari) ve sahip olduklari koleleri hakkinda bir gunah yoktur. Bununla beraber (ey Peygamberin hanimlari) Allah'tan korkun. Cunku Allah her seye sahit bulunuyor.

56- Gercekten Allah ve melekleri Peygambere salÂt ederler. Ey iman edenler! siz de ona teslimiyetle salÂt ve selÂm edin.

57- Suphesiz ki Allah'a ve Resulu'ne eziyet verenlere Allah hem dunyada, hem ahirette lÂnet etmistir. Onlara asagilayici bir azab hazirlamistir.

58- Mumin erkeklere ve mumin kadinlara yapmadiklari bir seyden dolayi eziyet edenler de bir iftira ve acik bir gunah yuklenmislerdir.

59- Ey peygamber! Hanimlarina, kizlarina ve muminlerin kadinlarina hep soyle de cilbablarindan (dis elbiselerinden) uzerlerini simsiki ortsunler. Bu onlarin taninmalarina, taninip da eziyet edilmemelerine en elverisli olandir. Bununla beraber Allah cok bagislayicidir, cok merhamet edicidir.

60- Andolsun ki, eger munafiklar ve kalblerinde bir hastalik olanlar ve Medine'de dedikodu yapanlar, bu yaptiklarindan vaz gecmezlerse, mutlaka seni onlara musallat ederiz. Sonra seninle orada az bir zamandan fazla komsu kalamazlar.

61- Melun olarak nerede bulunurlarsa yakalanirlar ve oldurulurler.

62- Allah'in bundan once gecenler hakkindaki kanunu budur. Ve sen Allah'in kanununu degistirmeye asla care bulamazsin.

63- Insanlar sana kiyamet saaatini soruyorlar. De ki: "Onun ilmi ancak Allah'in nezdindedir. Ne bilirsin belki kiyamet yakinda olur."

64- Su muhakkak ki, Allah kÂfirleri lÂnetlemis ve onlara cilgin bir ates

hazirlamistir.

65- (Onlar) orada ebedî kalirlar ve ne bir dost bulabilirler, ne de bir yardimci.

66- O gun yuzleri ates icinde cevirilirken: "Ah keske Allah'a itaat etseydik, peygambere itaat etseydik!" derler.

67- Yine derler ki: "Ey Rabbimiz! Biz beylerimize ve buyuklerimize itaat ettik de bizi yanlis yola goturduler."

68- Ey Rabbimiz! Onlara azabin iki katini ver ve kendilerini buyuk bir lÂnet ile lÂnetle."

69- Ey iman edenler: Sizler Musa'ya eziyet edenler gibi olmayin. Eziyet ettiler de Allah onu, onlarin soylediklerinden temize cikardi. O, Allah yaninda mevki sahibi idi.

70- Ey iman edenler! Allah'tan korkun ve saglam soz soyleyin,

71- Ki (Allah) islerinizi yoluna koysun ve gunahlarinizi bagislasin. Her kim Allah'a ve Resulu'ne itaat ederse, o gercekten buyuk murada ermistir.

72- Biz o emaneti goklere, yere ve daglara arz ettik, onlar, onu yuklenmeye yanasmadilar, ondan korktular da onu insan yuklendi. O gercekten cok zalim ve cok cahildir.

73- Cunku Allah munafik erkeklerle munafik kadinlara, musrik erkeklerle musrik kadinlara azab edecek, mumin erkeklerle mumin kadinlarin da tevbelerini kabul edecektir. Allah cok bagislayicidir, cok merhamet edicidir.