NAMAZLA İLGİLİ ONEMLİ HUSUSLAR


Bir ayette Rabbimiz namazla ilgili olarak şoyle buyurmaktadır:
Sana kitaptan vahyedileni oku ve namazı dosdoğru kıl. Gercekten namaz, cirkin utanmazlıklardan ve kotuluklerden alıkoyar. Allah'ı zikretmek muhakkak en buyuktur. (Ankebut Suresi, 45)
Peygamberimiz (sav), ahirette muhasebesi yapılacak ilk amelin namaz olduğu ve kulun namazları tamamsa kurtulacağını aksi takdirde husrana uğrayacağını buyurmuştur. (Tirmizi)
Hz. Omer'den rivayet edilen bir hadiste, "Resulullah'a Allah'ın en cok sevdiği salih amel nedir"diye soruluyor. Hz. Muhammed (sav): "Vaktinde kılınan namazdır. Kim namazını terkederse onun dini yoktur. Namaz İslam dininin direğidir diye buyuruyor." (Beyhaki)
Peygamberimiz (sav) muminlerin uzerine farz olan beş vakit namaz icerisinde en cok sabah ve ikindi namazları uzerinde durmuştur. Bu namazlarda titizlik gosterenleri cennetle mujdelemiştir. (Buhari)
Kendisi namaz konusunda en ufak bir gevşeklik gostermemiş, aksine ayakta duracak hali kalmayıncaya kadar namaz kılmaya devam etmiştir. Bir sahabe cennetle mujdelendiği halde nicin kendisini bu kadar yorduğunu sorduğunda Resulullah şoyle cevap veriyor:
"Ziyadesiyle şukreden bir kul olmayayım mı?" (Ahmed)
Resulullah Efendimiz (sav)'in namaz ile ilgili bazı hadisleri şunlardır:
"Beş vakit namaz, kapısının onunde akıp giden ve insanın her gun icinde beş defa yıkandığı suyu gur nehir gibidir." (Muslim)


"Namaz, insan ile kufur arasında bir perdedir. Namazı terketmek bu perdeyi kaldırmaktır." (Muslim)
"Onlarla bizim aramızda alamet-i farika namazdır. Binaenaleyh, namazı terkeden kafirlere benzemiştir." (Tirmizi)
"Cemaatle kılınan namazın sevabı yalnız başına kılınan namazdan yirmi derece efdaldir." (Buhari)
"Muminler yatsı namazı ile sabah namazındaki sevabı bilselerdi emekleyerek de olsa bu namazları cemaatle kılmaya gelirdi." (Buhari-Muslim)
"Bir kimse evinde guzelce temizlenir ve Allah'ın farzlarından birini ifa etmek maksadıyla mescitlerden birine giderse, attığı adımlardan biri gunahlarını siler diğeri de onun derecesini yukseltir." (Muslim)
"Namazda insanların en buyuk sevap alanı, camiye en uzak olanıdır." (Buhari)
"Camiye devam edenin imanına şehadet ediniz." (Tirmizi)
Peygamber Efendimiz (sav), namazda sakalı ile oynayan bir kişi gordu ve 'eğer bunun kalbinde huşu olsaydı diğer azalarında da olur ve sakalı ile oynamazdı' buyurmuştur. (Tirmizi)
"Kırk sene beklemek namaz kılanın onunden gecmekten daha hayırlıdır." (Bezzar)
"Bir zaman gelecek mescitlerde dunya işleri konuşacaklar, Allah Katında onların bir değeri yoktur. Sakın onlarla duşup kalkmayın." (Beyhaki)
Resulullah her farz namazın arkasından şu duayı okurdu: "Yegane olan Allah'tan başka İlah yoktur. O'nun hicbir ortağı yoktur. Mulk O'nundur. Hamd O'na mahsustur. O'nun herşeye gucu yeter. Allah'ım senin verdiğine hic engel yoktur. Senin vermediğini verebilecek yoktur. Hic kimseye sahip olduğu makam ve serveti, sana karşı koyup fayda vermez." (Buhari-Muslim-Nesei)
Her namazın arkasından otuz uc kere "Subhanallah", otuz uc kere "Elhamdulillah" ve otuz uc kere "Allahu Ekber" deyip yuze tamamlamak icin şu duayı okumaya teşvik etmiştir: "Yegane Allah'tan başka İlah yoktur. O'nun ortağı yoktur. Hamd O'na mahsustur. O'nun herşeye gucu yeter." (Muslim)
Namazdan en onemli unsur huşu icinde kılınmasıdır. Resulullah Efendimiz namazdaki huşuyu yakalamamız icin bize şoyle bir tavsiyede bulunmuştur: "Namaz kıldığın vakit, nefsine, hevasına ve omrune veda eden, mevlasına teveccuh eden gibi namaz kıl." (İbn-i Mace)
Hz. Ayşe, Resulullah Efendimiz (sav)'in namaz konusunda ne kadar titizlikle durduğunu şoyle anlatmaktadır: "Peygamber Efendimiz bizimle, biz de onunla konuşur guler ve sohbet ederdik. Fakat namaz vakti gelince, azamet-i İlahi'den olacak, sanki O bizi bilmez ve bizde O'nu bilmez ve birbirimizi tanımaz gibi olurduk."

MESUT BEKİR KOPDAĞI

__________________