B i s m i l l  h i r r a h m a n i r r a h i m
EsselÂmu aleykum.
Konu : Namaz ve Tadili Erkan..
“Ailene (ve ailende sorumlu olduğun kişilere) namazı emret, uzerinde sabır ile dur (uygulanmasını sağla). Biz senden rızık istemiyoruz. Biz seni rızıklandırırız. Guzel sonuc takv ile olur.” (TÂh sûresi 132.Âyet)
“İnsanlardan en kotu hırsız namazından calan hırsızdır. Namazın rukûsunu, secdesini huşu icinde tamamlamayandır.” ( Faydul kadir hadis no 1040 )
Yukarıdaki 1040 nolu Peygamber s.a.v.’in sahih hadisi şerifinde buyurduğu gibi, namazın rukunlarına riayet edilmez ise namazımızdan calmış oluruz. Şoyle ki;Namazda iken rukû da, uc kez(subhana rabbiyel azim)secde de iseuc kez(subhane rabbiyel alÂ)tesbihatı yaparken zaten biraz beklemiş oluyoruz.
Rukudan kalkınca dik durmadan secdeye varılmaz, iki secde arasında da oyledir. Yani rukûdan ve secdeden kalkınca dik durarak biraz beklemek, belini dik tutmak gerekir. Buna tadil-i erkÂn denir. Peki tadil Arapca da ne demektir? Arapca da idil’den gelir yani dimdik duz duran anlamına gelir. Dolayısıyla Yuce Allah Kuran’ı Kerim’de İnsan oğluna hitaben şoyle buyuruyor:
“Biz seni duzgun dik duran olarak yaratmadık mı? ” (İnfitar sûresi 7. Âyet)
Bu mubarek Âyeti kerime bize hemen şu gerceği hatırlatmaktadır, Dunyada Yuce Allah’ın yarattıkları arasında iki ayak uzerinde ve dimdik duran, belini bukmeden yuruyebilen sadece insanoğludur.
Goril, maymun, şebek gibi hayvanlar iki ayak ustunde yuruseler bile mutlaka belleri bukuktur. Bundan dolayıdır ki yukarıdaki hadisi şerif’e mazhar olmamak icin, namazda Fatiha ve zammı sureleri ozenle okumalıyız, rahatsız olanlar haric, rukû ve secdede tadil’i erkÂna uymalıyız.
“ Kişi abdestini duzgunce alır da namaz icin camiye yururse, her sol ayak bir gunah siler. Her sağ ayak bir sevap yazar. Eğer sabah ve yatsı namazının karşılığını bilselerdi dizleri uzerinde surunerek camiye giderlerdi.” ( Faydul kadir hadis no 535 )
“Biriniz bir kavmi ziyarete giderse onlara namaz kıldırmasın (İmam olmasın).Onlardan birisi kıldırsın.” ( Faydul kadir hadis no 657 )
Yukarıdaki 657 nolu Peygamber s.a.v. in sahih hadisi şerifinde buyurduğu gibi: Namazın ana kuralları dışında her Musluman ulkenin kendine mahsus namaz kılma ve kıldırma teamulleri vardır. Orneğin; Bazı ulkelerde gamet etmek icin imamın mihraba gecmesi beklenir, cunku imam sunneti mihrapta değil başka yerlerde de kılabilir.
Farz namazını hoca kıldırıp selÂm verdikten sonra bazen cemaate yuzunu doner vaaz vermeye başlar veya mihrabı terk eder geriye cekilir sunnet namazını kılar. Cemaat isterse sunneti camide kılar isterse selÂmdan sonra hemen camiden cıkar sunnet namazını evinde kılar.
Bazı ulkelerde de Cemaatle tespih cekilmez, duası yapılmaz, aşır okunmaz, arzu eden kendi yapar. Bunlardan dolayı kişi imamete ehil bile olsa gittiği ulkede ben bu işin ehliyim diyerek kendini on plÂna atıp mihraba gecmemesi gerekir.
“Allah’ın rızasını al. Giysin yere yakın (yerde surunmesin) olmasın, temiz kalsın.” (Faydul kadir hadis no 947 )
Yukarıdaki hadisi şerifte buyurduğu gibi bazen hicte hoş olmayan goruntulerle karlaşıyoruz. Oyle ki kişinin pacaları yerde surunmekten iplikleri cıkmış, rengi değişmiş, pis ve kirli pacalar ile evine veya camiye girebiliyor.
“Hayır onu dinleme (namaza karşı olana) secde et ve yalnızca Allah’a yaklaş.” (Alak sûresi 19. Âyet)
“ Kulun Allah’a en yakın olduğu an secdedir. Secdede iken cokca dua edin.” ( Faydul kadir hadis no 1348 )
Yukarıdaki Âyeti kerimede ve 1348 nolu Peygamber s.a.v.’in sahih hadisi şerifinde buyurduğu gibi secdede de dua edilir. Secde aynı zamanda bir ibadettir, kişinin yuce Allah’a bağlılığını eylemle ifade etmesinin başka bir şeklidir. El acarak dua edildiği gibi bazı muminler secdeye kapanarak da dua ederler, cunku secde muminin yuce Allah’a en yakın olduğu andır.
“Namazlara ve orta namaza (ikindi namazı) devam edin; gonulden boyun eğerek Allah (c.c.) icin namaza durun.” (Bakara suresi 238. ayet)
“Siz (Kıyamet gunu)Allah’ı goreceksiniz. Şu ayı gorduğunuz gibi. Siz sakın uykuyu ve işi bahane ederek guneş doğmadan onceki namazı (sabah), batmadan onceki namazı (ikindi orta namaz) kılmamazlık yapmayın.” ( Faydul kadir hadis no 2537 )
“En hayırlı amel vaktinde kılınan namazdır.” (Faydul kadir hadis no 4001)
“İki rekÂt sabah namazı, dunya ve icindekilerden daha hayırlıdır.” (Faydul kadir hadis no 4465)
“Kim bilerek namaz kılmaz ise inanmayanlara benzemiş olur.” ( Faydul kadir hadis no 8587 )
Namazın farz olduğunu bildiği halde kılmaz ise gunahkÂr olur. Allah’tan af dilerde namazlarını kılmaya başlarsa Allah affedebilir. Fakat namaza veya Allah emirlerinden her hangi birine inanmıyor ise şirke girer. Şirk ise affedilmeyen gunahların arasında yer alır.
Yuce Rabbim hepimizi Kuran ve peygamber yolundan ayırmasın. Hepimize dunya ve ahiret guzellikleri nasip etsin. Hepimizi peygamberimiz s.a.v. me Cennette komşu eylesin.
Sevgiler ve saygılar. Hoşca kalın. Mekkavi…
__________________
Namaz ve Tadili Erkan..
Dini Bilgiler0 Mesaj
●15 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Namaz ve Tadili Erkan..