Muslumanların gorduğu baskı ve zulum dayanılmaz bir hÂl almıştı. Ambargolar, işkenceler birbirini takip ediyordu. Herkes canından, malından, ırz ve namusundan endişe ediyordu. Bu şartlarda, Allah Resulu'nun (sallallÂhu aleyhi ve sellem) "O, ulkesinde kimseye zulmedilmeyen kraldır." diyerek ovduğu Necaşi Eshame'nin ulkesine, Habeşistan'a hicret izni cıktı. Farklı tarihlerde iki ayrı kafile halinde yola cıkan sahabeler, Kızıldeniz'i aşarak Afrika topraklarına gecti. Burada, Hz. Peygamber'in (sallallÂhu aleyhi ve sellem) haber verdiği gibi hurmetle karşılandılar, aziz birer misafir gibi ağırlandılar.

Bu ilgi ve alaka Mekke muşriklerini ziyadesiyle rahatsız etmişti. Sonradan buyuk sahabeler arasında yer alacak olan Amr b. As (r.a.) başkanlığında bir heyeti, bu ulkeye gondermeye karar verdiler. Maksat, Kral Necaşi'yi Muslumanlar aleyhine kışkırtmak, onların kendilerine teslim edilmesini sağlamaktı.

Necaşi, heyetin iftiralarını, yalanlarını dinledikten sonra, kendisine sığınan insanları dinlemeden bir karar vermeyeceğini beyan etti. Muslumanlardan bir grubun saraya cağrılmasını istedi. Allah Resulu'nun (sallallÂhu aleyhi ve sellem) amcasının oğlu, Hz. Ali'nin de buyuk kardeşi olan Cafer b. Ebu Talip (r.a.) başkanlığındaki heyet, Necaşi'nin huzuruna cıktı. O gunun protokol kuralları uyarınca hukumdarın huzuruna cıkanlar secde ederlerdi. Fakat onlar inanclarının gereği olarak bunu yapmadılar. Muşrikler buna cok sevinmişler, huzurdan kovulacakları hevesine kapılmışlardı. Ama Necaşi tepki gostermedi, onları saygıyla dinleyip sorular sordu.

Cafer b. Ebu Talip (r.a.) ozetle şunları soylemişti: "Biz, cahil bir kavimdik. İcki icer, kumar oynar, zina eder, insan oldururduk. Butun kotulukleri irtikÂp eder; fakat tek faziletli iş işlemezdik. Allah (c.c.), icimizden bir peygamber gonderdi. O bize doğru yolu gosterdi. Bizi her turlu kotulukten cekip cıkardı ve her turlu faziletle donattı."

Hıristiyan olan Necaşi Eshame, Hz. İsa (a.s.) ve Hz. Meryem'i sordu. Cafer (r.a.), hicretlerinden hemen once inen Meryem sûresini okudu. O okudukca Necaşi'nin gozlerinden yaşlar akıyordu. Sonunda eğilip yerden ince bir cop aldı ve tarihe gecen şu sozleri soyledi: "Allah'a yemin ederim ki, sizin peygamberinize nazil olanlarla, Hz. İsa'ya inenler arasında şu cop kadar dahi fark yoktur!.."

HZ. PEYGAMBER'İN (SAV) NECAŞİ'YE GONDERDİĞİ MEKTUP

"Rahman ve Rahîm olan Allah'ın adıyla!

Allah'ın Resûlu Muhammed'den Habeşistan kralı Necaşi AshÂm'a!

SelÂm senin uzerine olsun. YegÂne guc ve kudret sahibi Kuddûs, Mu'min ve Muheymin olan Allah'a hamd ediyorum. ŞehÂdet ederim ki İsa, Allah'ın ruhu ve kelimesidir. Onu bakire, saf, temiz ve namuslu Meryem'in rahmine ilk etmiştir ve boylece Meryem, İsa'ya gebe kalmıştır. Âdem'i de eliyle ve yine nefhasından yaratmıştır. Seni bir ve ortaksız olan Allah'a inanmaya davet ediyorum. Onun taati uzerinde yardımlaşmaya, O'na tÂbi olmaya, O'na ve benim getirdiğime iman etmeye davet ediyorum.

Ben Allah'ın Resuluyum. Sana amcamın oğlu Cafer ile beraberindeki Muslumanları gonderdim. Onlar sana geldiklerinde kendilerini misafir et. Kibirden sakın. Seni ve askerlerini Allah'a inanmaya davet ediyorum. Ben vazifemi tebliğ ettim, nasihatte bulundum. Benim nasihatimi kabul ediniz.

SelÂm hidayete tÂbi olanların uzerine olsun"

NECAŞİ'DEN HZ. PEYGAMBER’E (SAV) CEVABÎ MEKTUP

"Rahman ve Rahîm olan Allah'ın adıyla!

Necaşi Asham b. Ebcer'den Allah'ın Resûlu Muhammed'e. Ey Allah'ın Peygamber'i! Allah'ın selamı, rahmet ve bereketi senin uzerine olsun. Allah'tan başka ilÂh yoktur. O Allah ki beni İslÂm'a hidayet etmiştir. Ey Allah'ın Resûlu! İsa ile ilgili sozlerini iceren mektubun bana erişti. Goklerin ve yerin rabbine and icerim ki İsa senin soylediğin gibidir, fazlası değildir. Biz senin bize gonderdiğini tanıdık. Onları, amcanın oğlunu ve arkadaşlarını misafir ettik.

ŞehÂdet ederim ki sen Allah'ın resûlusun, doğrusun ve Allah tarafından da tasdik edilmişsindir. Sana ve amcanın oğluna biat ettim ve onun eliyle Âlemlerin rabbine teslim oldum.

Ey Allah'ın Rasûlu! Sana Erîha b. AshÂm b. Ebcer'i (yani oğlumu) gonderiyorum. Sana gelmemi istersen, gelirim. ŞehÂdet ederim ki senin soylediklerin haktır"