HelÂl Rızık !.
Gencin birisi KÂbe'de hep, "Ey doğruların yardımcısı olan Allahım, ey haramdan sakınanların yardımcısı olan Allahım, sana hamdu sena ederim" diye dua eder.
Bu durum herkesin dikkatini ceker.
Birisi, (Neden hep aynı duayı yapıyorsun, başka bir şey bilmiyor musun?) der.
O da anlatır:
- 7-8 sene once yine KÂbe'de iken ici altın dolu bir torba buldum. Tam 1000 altın vardı. İcimden bir ses (Bu altınlarla, şunları şunları yaparsın) diyordu.
- Hayır dedim kendi kendime, bu benim değil, başkasının malı, kullanmam haram olur dedim.
Bu sırada birisi, "şoyle bir torba bulan var mı?" diye bağırıyordu.
Cağırdım onu, nasıl bir torbaydı, icinde ne vardı diye sordum. Torbayı tarif etti ve icinde 1000 altın vardı dedi. Al oyleyse torbanı diyerek verdim. Adam torbayı acip icinden bana 30 altın verdi.
Pazara gittim. Temiz yuzlu genc bir esiri overek satıyorlardı. Gencin temizliği dikkatimi cekti.
Yanlarına gittim, bu kole icin ne istiyorsunuz dedim. 30 altın dediler. Adamdan aldığım 30 altını verip genci satın aldım.Bir iki yıl gecti. Genc cok calışkan, cok edepli idi. Onu aldığıma cok memnun olmuştum.
Bir gun onunla giderken karşıdan iki uc kişi geliyordu.
Genc bana dedi ki;
- Efendim, ben Fas emirinin oğluyum. Bu gelenler babamın adamları. Beni buldular. Senden beni satın almak isterler. Sen iyi bir insansın, onlara 30 bin altından aşağıya satma dedi.
O kişiler yanıma geldi, bu esiri bize satar mısın dediler. Satarım dedim. 60 altın verelim dediler. Olmaz dedim. Iyi ama sen bunu 30 altına almadın mı? Biz sana iki mislini veriyoruz dediler. Oyleyse gidin pazardan alın dedim. Artıra artıra 20 bin altına kadar cıktılar. 30 binden aşağı olmaz dedim.
Caresiz kabul ettiler. Altınları verip, genci alıp gittiler. Ben o 30 bin altınla işyerleri actım, ticaret yaptım, daha cok zengin oldum.
Bir gun bana arkadaşlar, "cok zengin bir ailenin iyi bir kızı var. Babası yeni vefat etti. Onunla seni evlendirelim" dediler. Ben de "olur" dedim.
Nikah kıyıldı. Deve yukleri ceyizini getirdiler. Ceyiz arasında bir torba dikkatimi cekti. Kıza, "bu nedir" dedim.
"İcinde 970 altın var, babam KÂbe'de bunu kaybetmis, bulan gence 30 unu vermis. Kalanını da bana hediye etti, ceyizine koyarsın dedi".
Demekki bulduğum altınlar benim rızkım imiş, vermese idim haram yoldan gelecekti, şimdi helÂl yoldan yine bana geldi. Bana yardım edip haramlardan koruyan, nice nimetler ihsan eden yuce Rabbime hamd ederim.
Acı da olsa, doğruları soyleyiniz. (hadis)
Takdirden otesi yok... Nasipten otesi yok...
ALINTIDIR.
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- rızkınız haramdan mı gelsin? helalden mi?