RASÛLULAH’A SALÂVATLAR
--------------------------------------------------------------------------------
Okunuşu:
İnnallahe ve melĂ‚iketehu yusallûne Ă‚lennebîy ya eyyuhelleziyne Ă‚menû, sallu aleyhi ve sellimu tesliyma.
Anlamı:
Muhakkak ki Allah ve melekleri, nebîsine cok salat ederler… Ey imĂ‚n edenler, siz de O’na salat edip layıkiyle selam verin…
Bilgi:
Efendimiz, Rasûlumuz, basiretimizin nûru, Allah’ın habibine salĂ‚vat getirmemiz yukarıdaki Âyet-î Kerîme ile bize emrolunuyor…
Nicin bu boyle?..
Buyuruyor ki RasûlullĂ‚h SallallĂ‚hu Aleyhi ve Sellem:
“İNSANLARA ŞUKRETMEYEN HAK’KA ŞUKRETMİŞ OLMAZ”
İşte bu acıklama, tasavvufun en derinliklerine ait bir gerceği bizim basiretimiz onune sermekte; şĂ‚yet biraz olsun kalp gozumuzu orten perdelerden kurtulmuş isek!..
“ALLAH MUHSİNLERE İHSÂN EDİCİDİR”
Âyetinin inceliğine vĂ‚kıf olursak, anlarız ki, herhangi bir ihsĂ‚n ediciden o şeyi bize ihsĂ‚n eden Allah’tır!..Ve bize o şeyi ihsĂ‚n Allah’a şukur de; ancak, ihsĂ‚n ettiği mahalle şukretmekle mumkundur!..Aksi halde biz, gercek verene değil; hayĂ‚limizde yarattığımız TANRI’ya şukretmiş oluruz!..
Allah, mutlak gerceği bize gostermek ve idrĂ‚k ettirmek icin RasûlullĂ‚h Salla’llĂ‚hu Aleyhi ve Sellem ile bize ihsanda bulunduğuna gore; Rasûl-u Ekrem’e şukur Allah’a şukur olacaktır!..
Bu kitap, bu işin derinliklerini gostermek icin yazılmadığından; gorevi sadece gercek ve tek kapı olan DUA ve ZİKİR kapısını tanıtmak olduğundan; biz donelim mevzûumuza…
İşte bu yuzdendir ki, biz, RasûlullĂ‚h Aleyhi’s-SelĂ‚m’a şukurle emrolunduk Kur’Ă‚n-I Kerîm Âyeti ile; yĂ‚ni Rabbimiz olan Ă‚lemlerin Rabbı Allah emri ile..Ve işte, RasûlullĂ‚h dahi, bu emir dolayısıyla, şukredilenin kim olduğunun bilgisiyle, kendisine cokca salĂ‚vat getirilmesi yolundaki aşağıda nakledeceğimiz konuşmaları yaptı ceşitli zamanlarda;
* * *
“Burnu yere surtulsun o kişinin ki,yanında benim ismim anılır da, uzerime salĂ‚t etmez!..”
* * *
“Her cimriden daha cimri olan adam yanında anıldığım zaman, bana salat etmeyendir…
* * *
“Her DUA semĂ‚ya yukselmekte gucsuzdur; bana salat edince gucune kavuşur, yukselir (icabet makamına)”
* * *
“Kim bana bir kere salĂ‚t ederse, Allah ona on kere salĂ‚t eder; onun on gunahını siler; onu on derece yukseltir…”
* * *
“İnsanlardan bana en yakın olanı bana encok salĂ‚t getirendir…”
* * *
“Kim bana salĂ‚t getirmeyi unutursa ona cennetin yolu unutturulur.”
* * *
“Kim kabrimin yanında bana salĂ‚t ederse,ben onun sesini işitirim. Kim uzaktayken benim uzerime salĂ‚t getirirse,o bana ulaştırılır…”
* * *
“DUA eden kimse, Nebilere ve Rasûllere salat etmedikce,duĂ‚sı perdelidir.”
* * *
“Allahın yeryuzunde seyĂ‚hat eden melekleri vardır ki,onlar bana ummetimden selĂ‚m tebliğ ederler…”
* * *
“Bana salĂ‚t edenlere CenĂ‚b-ı Hak sırat uzerinde bir nur halk eder…Ehli nûr ise ehli nĂ‚rdan olmaz!..”
* * *
“Hangi topluluk bir yerde oturur da, Allah’ı zikretmeden, bana salĂ‚t getirmeden oradan kalkıp giderlerse, ustlerine Allah’tan hasret siner!..”
* * *
“Her biriniz Allah’tan bir dilekte bulunmak istediği zaman, evvelĂ‚ O’na şanına yakışır şekilde hamd etsin, sonra Rasûlune salĂ‚t etsin, ondan sonra duĂ‚sını yapsın. Bu amacına ulaşmak icin daha elverişlidir…”
* * *
“Cuma gunleri benim uzerime salĂ‚tınızı coğaltın… ZirĂ‚, sizin salĂ‚tınız bana o gun arz olunur.”
* * *
“Her kim Cennet’te bana yakın olmak istiyorsa, o nisbette bana salĂ‚t etsin!..”
* * *
“CebrĂ‚il’le buluştum… Bana şoyle dedi: Sana mujdelerim ki, Allah; kim sana salĂ‚t ederse, ben ona salĂ‚t ederim; kim sana selĂ‚m verirse ben ona selĂ‚m ederim; buyurdu…”
* * *
“Sahabeden bir zĂ‚t, RasûlullĂ‚h Salla’llĂ‚hu Aleyhi ve Sellem ile şoyle konuştu:
YĂ‚ RasûlallĂ‚h, ben senin uzerine cokca salĂ‚vat getiriyorum… Buna zamanımın ne kadarını ayırayım?..
Dilediğin kadarını!..
Dortte biri nasıl?..
Dilediğin kadarını yap…Artırırsan senin icin daha hayırlıdır!..
Ucte biri nasıl?..
Dilediğin kadar yap…Artırrırsan senin icin daha hayırlı olur!..
Yarısını ayırsam zamanımın?..
Dilediğin kadar yap…Artırırsan senin icin daha hayırlı olur…
Ya zamanımın hepsini ayırırsam salĂ‚vata?..
Bu takdirde yeter, gunĂ‚hların bağışlanır!..”
* * *
SalĂ‚vat okumanın ne kadar değerli olduğu hakkında, bu naklettiğimiz Hadîs-i Şerîfler umarım bir fikir vermiştir!.. Konunun onemi hakkında biraz duşunelim isterseniz…
Artık herkes, kendi anlayışına gore elbette bu husûsu değerlendirecektir… Şimdi biz gelelim, size tavsiye edeceğimiz bazı salĂ‚vatı şerîfelere…
Okunuşu:
CezallÂhu anna seyyiden Muhammeden ma huve ehluh
Anlamı:
Allah’ım Efendimiz Muhammed’e lĂ‚yık olduğu şekilde ihsanda bulun bizim tarafımızdan, biz onu değerlendirmekten Ă‚ciziz…
Bilgi:
Bu salĂ‚vatı bize oğreten BizĂ‚tihi Hazret-i Rasûl Aleyhi’s-selĂ‚m… Hadîs-î şerîfte buyuruyor ki:
“Her kim bu şekilde derse, yetmiş melek,bin sabah ona ecir yazar”
* * *
Okunuşu:
Allahumme salli alĂ‚ men ruhuhu mihrabul ervahi vel melĂ‚iketi vel kevni; Allahumme salli alĂ‚ men huve imamul enbiyĂ‚i vel murseliyn; Allahumme salli alĂ‚ men huve imamu ehlil Cenneti ibĂ‚dillahil mu’miniyn.
Anlamı:
Butun rûhların, melĂ‚ikenin ve varolanların mihrabı olan o yuce rûha salat eyle Allah’ım; butun Nebilerin ve Rasûllerin imamı olan o zĂ‚ta salĂ‚t eyle Allah’ım; Allahın kulu butun Cennet ehlinin onderi olan zĂ‚ta salĂ‚t eyle Allah’ım…
Bilgi:
Bundan uc yuz sene evvel zamanın “GAVS”ı olan Seyyid Abdulaziz Ed Debbağ, bu manevi gorevi dolayısıyla ,butun “DİVAN” toplantılarına da katılırdı.
İşte bu toplantılardan birinde , Rasûlullah Salla’llĂ‚hu aleyhi ve Sellem’in kızı olan Hazret-i FĂ‚tıma Radı’yallĂ‚hu Anha ile arasında cereyĂ‚n eden olayı şoyle anlatıyor:
“DİVAN” toplantılarından birindeydik…Ben,RasûlullĂ‚h Efendimiz’in sağında oturuyordum diğer arkadaşlarla beraber… Karşı tarafta da bazı kadın evliyĂ‚lar ile diğer mĂ‚nĂ‚ buyukleri oturuyordu…
Derken Hazret-i FĂ‚tıma geldi ve onların onune oturarak , cennet lisanı ile şu salĂ‚vatı şerîfeyi okudu… Cennet lisanından her bir kelime veya cumle bir harf ile ifade edeilir…Kur’Ă‚n-i Kerîm’in bazı sûre başlarında yer alan Elif, lĂ‚m, mim, nun, ra, ta, ha, gibi harfler dahi bu cennet lisĂ‚nındandır. Bu şekilde okunan bu salĂ‚vatı dinledikten sonra,yanına gidip sordum Hazret-i FĂ‚tıma’ya…
- Nedir bu salĂ‚vatın ecri ya FĂ‚tıma?.. Cevap verdi:
Herkim bu salĂ‚vata devam ederse, onun hakkını odemeye yeryuzundeki butun ağaclar, yapraklar, taşlar ve molozlar mucevher olsa,genede yetmez!..
Bu kadar buyuk ecri olacağına inanamadım!.. Hemen RasûlullĂ‚h Salla’llahu Aleyhi ve sellem’in yanına gittim ve sordum , buyurdu ki:
FĂ‚tıma soylemiş ya, daha ne istiyorsun!.. Aynen O’nun dediği gibi!..
Bunun uzerine ilk işim, bu salĂ‚vatı şerifeyi Arapcaya cevirmek oldu.
İşte size yukarıda nakletmiş olduğum salĂ‚vat, boyle bir toplulukta, boyle bir zevat arasında tesbit olmuştur… artık siz bu salĂ‚vatı nasıl arzu ederseniz oyle değerlendirin… Hic olmazsa gunde yuz defa okumaya calışalım.
Okunuşu:
Allahumme salli alĂ‚ seyyidina Muhamedin ve alĂ‚ Ă‚li seyyidina Muhammed kad dĂ‚kat hiyletiy edrikniy YĂ‚ RasûlĂ‚llah.
Anlamı:
Allah’ım Efendim Muhammed’e ve O’nun ehline salĂ‚t eyle… Cok sıkıntım var, bana yardım et yĂ‚ RasûlallĂ‚h…
Bilgi:
Bircok sıkıntıları olan nice insan beş vakit namazdan sonra yuz yirmi beş defa bu salĂ‚vatı şerîfeye devam etmek sûretiyle sıkıntılarından azĂ‚d olmuşlar… Muhakkak ki RasûlullĂ‚h’tan O’nun ruhĂ‚niyetinden yardım istemek cok guzel bir şey… O’na yuzumuz olmasa bile , dunyada ve Ă‚hirette O’ndan başka kime sığınıp, şefĂ‚at talep edeceğiz ki!..
Okunuşu:
Allahumme salli ve sellim ve bĂ‚rik alĂ‚ seyyidina Muhammedin adede halkıke ve rıdĂ‚e nefsike ve zinete arşıke ve midade kelimatik…
Anlamı:
Allah’ım, Efendimiz Muhammed’e halkettiklerinin adedince, sen rĂ‚zı olana kadar ve arşının ağırlığınca ve kelimelerin adedince selĂ‚m ve bereket ihsan eyle!..
Bilgi:
Bu şekilde tesbihĂ‚t yapılmasını Hazret-i Rasûl Aleyhi’s-SelĂ‚m,eşine oğretmişti… Aynı kelimeler ile RasûllulĂ‚h’a salavat yapılırsa bunun ne kadar buyuk kazanclar getireceğini hic kimse tahmin edemez… Hic değilse gunde yuz defa cekebilsek!..
Okunuşu:
Allahumme salli alĂ‚ seyyidina ve mevlĂ‚na Muhammed’in şeceretil aslin nuraniyyeti ve lem’Ă‚til kabzatir rahmaniyyeti ve efdalil haliykatil insaniyyeti ve eşrefis suveril cismaniyyeti ve menbĂ‚il esrĂ‚ril ilĂ‚hiyeti ve hazainil ulûmil ıstıfaiyyeti, sahibil kabdatil asliyyeti ver rutbetil Ă‚liyyeti, vel behcetis seniyyeti men in derecat; en nebiyyûne tahte livĂ‚ihi fehum minhu ve ileyhi ve salli ve sellim aleyhi ve alĂ‚ Ă‚lihi vesahbihi adede mĂ‚ halakte ve razakte ve emette ve ahyeyte ilĂ‚ yevmin teb’asu men efneyte ve salli ve sellim aleyhi ve aleyhim tesliymen kesiyra.
Bilgi:
Zamanının en onde gelen EvliyĂ‚ullahından olan Seyyid Ahmed Bedevî Hazretlerinin tertiplemiş olduğu bu SalĂ‚vatı Şerîfenin şoyle bir olayı vardır…
Bir zĂ‚tı muhterem, Efendimiz’e salĂ‚vatları ihtivĂ‚ eden “DelĂ‚ili HayrĂ‚t” nam kitabı tam ondort kere okumuş, bir gun icinde… Ve o huzûr veren yorgunluk ile uykuya dalmış!..
Ruyasında Efendimiz Aleyhi’s-SelĂ‚m’ı gormuş ve kendisine şoyle denilmiş:
“- Ondort kere DelĂ‚ili okuyacağına bir kere bu salĂ‚vatı okusaydın,sana kĂ‚fi gelirdi!..”
Duşunun DelĂ‚ili Hayrat kitabı yuzlerce salĂ‚vatı şerifeyi ihtiva eden bir salĂ‚vat kolleksiyonudur!.. Ve cok değerli bir eserdir… Boyle bir kolleksiyonu on dort kere okumaktan daha değerli olarak anlaşılıyor bu salĂ‚vat… Hic olmazsa gunde bir kere okusak!
Okunuşu:
Allahumme salli alĂ‚ seyyidina Muhammedin bahri envarike ve ma’deni esrĂ‚rike, ve lisĂ‚ni huccetike ve arûsi memleketike ve imamı hazretike ve tırazi mulkike ve hazĂ‚ini rahmetike ve tariyki şeriĂ‚tikel mutelezzizi bitevhidike insani aynil vucûdi ves sebebi fiy kulli mevcûdin ayni Ă‚’yĂ‚ni halkıkel mutekaddimi min nuri zıyĂ‚ike; salĂ‚ten tedûmu bidevamike ve tebkĂ‚ bibekĂ‚ike, lĂ‚ munteha lehĂ‚ dûne ilmike, salĂ‚ten turdıyke ve turdiyhi ve terda biha anna yĂ‚ Rabbel Ă‚lemiyn.
Bilgi:
RuhĂ‚niyet kazanmak isteyenlere bu salĂ‚vat ehemniyetle tavsiye ederiz. ZirĂ‚, bu salĂ‚vatı şerîfeye Batın Ă‚leminin sultanı Hazret-i Âli efendimiz devam ediyordu ve değerinin yetmiş bin salĂ‚vata denk olduğunu kendileri soylemişlerdi… İlim, hikmet şehrinin kapısı olarak tavsif edilen ZĂ‚tın devam etmekte olduğu salĂ‚vatın değerini ne kadar idrak edebiliriz, bilmiyorum…
Okunuşu:
Allahumme salli salĂ‚ten kĂ‚mileten ve sellim selĂ‚men tĂ‚mmen alĂ‚ seyyidina Muhammedinilleziy tenhalu bihil ukadu ve tenfericu bihil kurebu ve tukda bihil havĂ‚icu ve tunalu bihir reğaibu ve husnul havĂ‚timi ve yusteskĂ‚l ğamamu bivechihil keriym ve alĂ‚ Ă‚lihi ve sahbihi fiy kulli lemhatin ve nefesin biadedi kulli ma’lumin lek.
Bilgi:
Halkımız arasında cok bilinen bu salĂ‚vĂ‚tı şerîfeyi yeni oğrenmek isteyenler icin buraya dahil ettim. Zor işleri, dertleri olanlar toplanıp aralarında okunma sayısını taksim etmek sûretiyle toplam 4444 kere bu salĂ‚tı okuyarak care niyĂ‚z ederler. Cok tecrube edilmiş ve mûrada nail olunmuştur.
Okunuşu:
Allahumme rabbe hazihid da’vetit tĂ‚mmeti, ves salĂ‚til kĂ‚imeti, Ă‚ti Muhammedanil vesiylete vel faziylete ved derecater refiy’ate veb’ashu makamen mahmuda, elleziy veattehu inneke lĂ‚ tuhliful miy’ad…
Bilgi:
ResûlullĂ‚h Salla’llĂ‚hu Aleyhi ve Sellem buyuruyor ki:
“Her kim konuşmadan ezanı dinler ve
kelimelerini tekrarlar, sonra da ardından bu duĂ‚yı okursa, Ă‚hirette o kişiye şefĂ‚atim farz olur”
Muhakkak ki her mu’min, hele hele buyuk gunĂ‚h sahipleri şefĂ‚ati Rasûlullah’a cok ihtiyac duyacaklar…Oğrenip de devam etsek ezan okundukca!..
Okunuşu:
Allahumme salli alĂ‚ Muhammedin ve Ademe ve Nuhin ve İbrahiyme ve Musa ve İsa ve ma beynehum minen nebiyyiyne vel murseliyn, salĂ‚vĂ‚tullĂ‚hi ve selĂ‚muhu Ă‚leyhim ecmaıyn.
Bilgi:
RasûlullĂ‚h Salla’llĂ‚hu Aleyhi ve Sellem’in oğrettiği bu salĂ‚vatı Hazret-i ÂişeRadı’yallĂ‚hu Anha naklediyor:“Her kim gece uyumadan evvel bu salĂ‚vatı okursa, yeryuzune gelmiş gecmiş ne kadar Nebi ve Rasûl varsa,
hepsi de ona şefĂ‚atci olurlar Ă‚hırette.”
Kim gelmiş gecmiş butun Nebi ve Rasûllerin şefĂ‚atini istemez ki…Oyle ise, geceleri yatmadanonce bir kerecik okuyuverelim…
Not :Ahmed Hulûsi Eserlerinden Alıntıdrı....
- ReadBull.net
- Eđitim Forumlarý
- Ýslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- RasÛlulah’a SalÂvatlar