Islam’da evlilik
Dini Bilgiler0 Mesaj
●25 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Islam’da evlilik
-
11-09-2019, 02:20:36
AYET : NUR SURESİ – 32.AYET
وَأَنكِحُوا الْأَيَامَى مِنكُمْ وَالصَّالِحِينَ مِنْ عِبَادِكُمْ وَإِمَائِكُمْ إِن يَكُونُوا فُقَرَاء يُغْنِهِمُ اللَّهُ مِن فَضْلِهِ وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ:
MEALİ :
“İcinizden bekÂrları ve kolelerinizden, cariyelerinizden iyileri evlendirin. Eğer yoksul iseler, Allah lutfuyle onları zengin eder. Allah geniş ve lutuf sahibidir, her şeyi bilendir.” (NUR SURESİ – 32. AYET)
Evlilik tabirinin karşılığı Kur’an dili Arapca’da zevciyettir. Zevciyet cift olmak demektir. Bu, Cenab-ı Allah’ın koyduğu bir kanundur.
Evlilik, doğmak ve coğalmak icin, hayatın devam edebilmesi icin Cenabı Allah’ın secmiş olduğu bir usluptur. Bu gayenin tahakkuku icin Cenab-ı Allah, her iki tarafa (erkeğe ve dişiye) aktif roller vermiştir. Bu hususta şoyle buyurmuştur:
يَا أَيُّهَا النَّاسُ اتَّقُواْ رَبَّكُمُ الَّذِي خَلَقَكُم مِّن نَّفْسٍ وَاحِدَةٍ وَخَلَقَ مِنْهَا زَوْجَهَا وَبَثَّ مِنْهُمَا رِجَالاً كَثِيراً وَنِسَاء وَاتَّقُواْ اللّهَ الَّذِي تَسَاءلُونَ بِهِ وَالأَرْحَامَ إِنَّ اللّهَ كَانَ عَلَيْكُمْ رَقِيباً:
“Ey insanlar! Sizi bir tek kişiden yaratan ve ondan eşini yaratıp ikisinden bircok erkekler ve kadınlar ureten Rabbinizden korkun.” (NİSA SURESİ – 1. AYET)
Cenab-ı Hak, insanları diğer yaratıklar gibi kılmak istememiş, bu yuzden de onu başıboş bırakmamıştır. Erkeğin dişi ile birleşmesini belirli bir kurala bağlamıştır. Boylece insanın namus ve şerefini korumuştur. Bu kurala riayet edildiği takdirde erkekle kadının birleşmesi kutsal bir huviyet kazanır. Bu kural da birleşmenin, her iki tarafın rızasına dayalı olarak icap ve kabulden, bunu şahitlerin huzurunda yapmaktan ibarettir. Bu şartlar yerine getirildiği takdirde taraflar artık birbirlerinin olurlar.
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) bircok hadis-i şeriflerinde evlenmeye teşvik etmiştir:
“Ey gencler, icinizden evlenmeye gucu yetenler evlensinler. Zira evlilik gozu haramdan, namusu pÂyimal olmaktan kurtarır.”
Evliliğin, ruhi ve bedeni yararları yanı sıra maddi yararları da vardır. İlk bakışta gecen ayette gorulduğu gibi, Allah Teala evlenenlere zenginlik vereceğini mujdeliyor.
Enes b. Malik (RA)’ın rivayet ettiği bir hadiste ise Peygamberimiz (SAV) şoyle buyuruyor:
“Bir kimse evlenince imanının yarısını elde etmiş olur. Artık diğer yarısı icin Allah’tan korksun.”
İnsan bir duşunecek olursa gorulur ki, birbirlerini tanımadıkları halde kaderin cilvesi olarak evlenip yuva kuruyorlar. Birbirlerinin huylarını, davranışlarını bilmeyen iki insan bir catı altında toplanıyor. Ve her şeylerini paylaşıyorlar. Dertlerini ve zevklerini paylaşarak bir aile oluşturuyorlar. Aralarında sevgi meydana geliyor.
Bu nasıl oluyor? Birbiri icin canlarını verecek kadar yakınlık, mallarını, yiyeceklerini taksim edecek kadar muhabbet nasıl peyda oluyor? Birbirlerini tanımayan bu insanlar cabucak nasıl bir CAN oluyorlar? Nasıl gonulleri, kalpleri bir carpıyor?
Yuce Rabbimiz buyuruyorlar:
وَمِنْ آيَاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَكُم مِّنْ أَنفُسِكُمْ أَزْوَاجاً لِّتَسْكُنُوا إِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُم مَّوَدَّةً وَرَحْمَةً إِنَّ فِي ذَلِكَ لَآيَاتٍ لِّقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ:
“Kaynaşmanız icin size kendi (cinsi) nizden eşler yaratıp aranızda sevgi ve merhamet peyda etmesi de O’nun (varlığının) delillerindendir. Doğrusu bunda, iyi duşunen bir kavim icin ibretler vardır.” (RUM SURESİ – 21. AYET)
Demek ki eşler arasında sevgi ve merhamet, Allah’ın bir lutfudur. Bu muhabbeti yuce Mevla yaratıyor:
İki gonlu kavuşturan ve kaynaştıran Allah’tır.
Aralarındaki sevgiyi hicbir menfaat gozetmeden yaşatan insanların, Allah’ın lutfu ile birbirlerine bağlandıklarını gormekteyiz.
Aile, kutsal bir catıdır. Allah’ın tesis ettiği ve devamını istediği bir yuva. Dağılmasından arşın titrediği bir birlik…
Evlilik, yani aile hayatı insan omrunde yeni bir cağın başlaması demektir. Yeni bir cağ! Olur olmaz istekler, bencillikler, boburlenmeler, şahsi rahatlıklar, sorumsuzluklar, aşırılıklar eski cağ kabul edilip bir kenara bırakılacak; tevazu, hoşgoru, nezÂket, zarafet, efendilik, merhamet, şefkat, vicdan, idrak, iz’an ve de en onemlisi sabır donemi başlayacaktır. İşte evlilik kısaca budur.
Evlilik, insanın kendine denk bir hayat arkadaşı bularak maddi ve manevi huzur mucadelesine girişmesi, fakat bu mucadelede her şeye rağmen mutluluğu yakalayabilmesidir.
Peygamber Efendimiz (SAV) şoyle buyuruyor:
“Evlenmek benim sunnetimdir. Sunnetimi tutmayan benden değildir. Evleniniz. Ben sizin cokluğunuzla iftihar ederim.”
Evlilik onemli ve kutsal bir yuvadır. Bu kutsal yuvanın herhangi bir arızadan fena şekilde etkilenmemesi icin daha başından sağlam temellere dayanması lazımdır. Evlenmeye karar veren bir erkek, bu gayenin tahakkuku icin evleneceği kadında bazı nitelikler aramalıdır.
ALINTIDIR
__________________