Bir gun İbrahim b. Edhem, Dicle kenarında oturmuş yırtılan eski hırkasını dikmekle meşguldu. Onun bu hÂlini goren bir zat yanına yaklaştı:
"Ey İbrahim! Belh'in hukumdarlığından vazgectin, şu hÂline bak, sorarım sana ne kazandın, ne kaybettin?" Adam bu soruyu sorduğu sırada İbrahim b. Edhem'in elindeki iğne Dicle nehrine duşmuştu. Balıklara seslendi:
"İğnemi veriniz!" Seslenmesi henuz bitmişti ki, Dicle nehrinden binlerce balık ağızlarında birer altın iğne ile başlarını uzaktılar. İbrahim b. Edhem balıklara seslendi:
"Onları istemiyorum, ben kendi iğnemi istiyorum." Butun balıklar suya girdi, bir tek balık ağzında İbrahim b. Edhem'in iğnesi olan suyun ustunde kaldı. Bu manzarayı seyreden adama İbrahim b. Edhem donerek dedi ki:
"Belh hukumdarlığını terk etmekle kazandığım şeylerin en kucuğu budur, gerisini var sen duşun."
Allah icin yapılan terkler hic zayi olur mu? Sen kucuk bir hazineden Allah icin vazgecersen, o HÂkimler HÂkimi, kudret elinde bulunan sonsuz hazinelerinden sana vermez mi? Onun verdiklerinin hesabı yapılabilir mi?

İbrahim b. Edhem Hazretleri buyurdular ki:
"Her kim uc yerde, icinde huzur bulmazsa, bu onun yuzune kapıyı kapatmış olduklarının işaretidir. İlki Kur'an okuma vaktinde, ikincisi zikir yaparken, ucuncusu namaz kılarken.