Hazret-i Ali RA namaz kılmağa Kûfe mescidine gelmiş, atı var yanında... Hizmetcisi de var... İkisi beraber namaz kılacaklar. Orda birisini gormuşler, "MubÂrek şunu tutuver!" demişler. Hayvanın yularını eline tutuşturmuş Hazret-i Ali Efendimiz... İceri girmişler. Namazı kılmışlar. Cıkarken kesesini cıkarmış, beş dirhem bahşiş ayırmış. Tutuverdi ya adam; eh onu taltif etmek icin beş dirhem avucuna ayırmış. Verecek cıkınca...
Ama dışarda bakmış, adam yok... Hayvan da yok... Allah Allah... Biraz bakınmışlar, hayvanı bulmuşlar; obur tarafta duruyor ama, yular takımının dizginini calmış adam, almış goturmuş. Hayvanı calamamış ama, yularını calmış. Bu sefer elindeki parayı hizmetcisine vermiş, "Git carşıdan bir yular al!" demiş.
Biraz sonra hizmetcisi bir yularla gelmiş. Aaa, bakmışlar, kendi malları olan yular... "Ne oldu?" demiş. "Yularcıya gittim almak icin... Ondan aldım." demiş.
Az once birisi getirmiş bunu, ona satmış. Kaca satmış? Beş dirheme satmış. "YÂhu bu bizim malımız!" deyince de, "Hadi kÂrımı almayayım, bari hırsıza verdiğimi ver!" demiş. Beş dirhemi dukkÂncıya vermiş. DukkÂncı da calıntı malı kÂr etmeden sahibine iade etmiş.
Beş dirhem meselesi boyle denk duşunce, Hazret-i Ali Efendimiz demiş ki: Toplanmış herkes, meraklı taifesi her zaman boyle toplanır. "Ey cemaat, bakın burda buyuk bir ibret var!.. Şimdi ben bu hırsıza cebimden beş dirhemi cıkartıp bahşiş olarak, helÂlinden, gonlum rÂzı olarak verecektim. Sabretseydi beş dirhemi alacaktı. Ama sabretmedi, ne aldı?.. Gene beş dirhem aldı. HelÂlinden almadı, haramından aldı. Caldı, goturdu sattı, beş dirhemi aldı, kactı. Neticede beş dirhem alacaktı, beş dirhem aldı. Allah beş dirhem almasını yazmış, beş dirhem aldı.
Yalnız, iki yol gostermiş Allah: Bir helÂl yol, bir haram yol... Sabretseydi helÂlinden beş dirhem alacaktı. Sabretmedi, hırsızlık yaptı, gene beş dirhem aldı. Rızkı, nasibi beş dirhem... O gunki rızkı geldi ama, helÂlden gelmedi haramdan geldi. Yol iki tane ama, sonuc aynı, sonuc değişmiyor." demiş.
Hazret-i Ali Efendimiz'in kesesine bakacak olursak, Hazret-i Ali Efendimiz'in kesesinde de değişen bir şey yok: O beş dirhemi cıkarttı, zÂten bahşiş olarak verecekti. Ama niyetine gore sevap aldı. Beş dirhem onun kesesinden cıktı, dukkÂncının eline verilmiş oldu. DukkÂncıda da değişen bir şey yok: Otekisine beş dirhemi verdi, satın aldı; berikisine beş dirheme sattı. Ama ne oluyor; insanlar yaptıkları işlerle ya sevap kazanıyorlar, ya gunah kazanıyorlar. Kader değişmiyor ama, kazancın cinsine gore gunah veya sevap alıyor; cennet veya cehennem oluyor, aziz ve muhterem kardeşlerim!..
Yusuf AS sabretti, harama tevessul etmedi, yanaşmadı, hapsi tercih etti; Allah da o nikÂhı nasib etti. O kadınla evliliği bu sefer normal yoldan, anlı şanlı, duğunlu dernekli nasib etti. Şimdi biz bu misÂli nicin anlattık?.. İnsanın kendisini harama karşı tutmasına misÂl olarak anlattık. YÂni, insanoğlunun karşısına fırsatlar gelir. Canı da ister, nefsi de ister. Uzansa alacak, kopartacak elmayı ama, "Koparmamam lÂzım, bu elma haram!" diye o elmayı koparmaz, başka yerden birisi bir tabak elma getirir. Onun nasibinde varsa elma yemek, değişmez ama, insanın harama karşı kendisini tutması lÂzım!.. Boyle yaparsa, Allah o kulu sever.
Şimdi Allah'ın sevdiği şeyler soru şeklinde karşımıza geliyor. Bunları bilin diye soyluyorum. Kendimize tutacağız, harama goz cevirmeyeceğiz. Kendimizi tutacağız, harama kulak vermeyeceğiz. Kendimizi tutacağız, harama destek vermeyeceğiz. Kendimizi tutacağız, haram olan yere adımımızı atmayacağız.
Takv dediğimiz şey nedir?.. Ne diyor Allah-u TeÂl Hazretleri Kur'an-ı Hakim'inde, bismillÂhir rahmÂnir rahîm:
(Y eyyuhellezîne Âmenû kutibe aleykumus sıyÂm, kem kutibe alellezîne min kablikum leallekum tettekn) "Ey iman edenler! Daha onceki ummetlere farz kılındığı gibi, oruc size farz kılındı, boynunuza vazife olarak yazıldı; t ki, takv sahibi olmayı oğrenesiniz, takvÂyı oğrenesiniz." İşte takvÂ... Bir gunahı yapacakken yapmamak, sakınmak...
Burda da onu soruyor Allah-u TeÂl Hazretleri: "Hic boyle beni hatırlayıp, benim gazabımı duşunup de bir gunahtan kendini cektin mi?.." Cekmeyi oğreneceğiz. İrademizi, terbiyemizi alacağız, ramazanda aldığımız bu terbiyeyi hayatımızda tatbik edeceğiz. Harama el uzatmayacağız, harama bakmayacağız, haramı soylemeyeceğiz, haramı yemeyeceğiz, harama doğru adım bile atmayacağız.
DUSUNEN İNSANLAR İCİN!!!!
__________________
Gunahtan Vazgecmek!!!!
Dini Bilgiler0 Mesaj
●26 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Gunahtan Vazgecmek!!!!