Allah’ın dunyada da ahirette iyilik vermesi icin:
"Onlardan oylesi de vardır ki: "Rabbimiz, bize dunyada da iyilik ver, ahirette de iyilik, ve bizi ateşin azabından koru" der. " (Bakara Suresi, 201)
Maruf Ne Demektir?

İyilik, ihsan. Guzel gelenek. İslam ahlakında uygun gorulen, yonlendirilen ve istenilen bicim.

Musluman Nasıl Konuşmalıdır?

Hikmetli Konuşmak

Hikmetli konuşmak, bir insanın olabilecek en doğru, en faydalı ve en yerinde konuşmayı yapabilmesidir. Ancak hikmetli konuşmanın herhangi bir kuralı yoktur ve kişinin zeka seviyesiyle, kultur duzeyiyle, tahsil durumuyla ya da teknik bilgisiyle herhangi bir bağlantısı yoktur.

Hikmet sahibi bir kimse konuşmalarında kendisini karşı tarafa beğendirme amacı taşımaz. Kendisine nutku verip konuşturacak olanın Allah olduğunu bilerek Allah'a sığınır ve sadece O'nun rızasını kazanmayı hedefleyerek konuşur. Her an olduğu gibi konuşurken de insanların değil Allah'ın huzurunda bulunduğunu ve konuşmasının ancak O'nun dilemesiyle etkili olacağının şuurundadır. Sozlerinin etkili ve hikmetli olması icin Allah'a dua eder. Bu samimiyete karşılık, vicdanı insana soylenmesi gereken en guzel sozleri ilham eder. Bir ayette hikmetli konuşmanın onemi şoyle bildirilmiştir:
"Kime dilerse hikmet ona verir; şuphesiz kendisine hikmet verilene buyuk bir hayır da verilmiştir… " (Bakara Suresi, 269)
İbadette Kararlı Olmak
"Goklerin, yerin ve her ikisi arasındakilerin Rabbidir; şu halde O'na ibadet et ve O'na ibadette kararlı ol. Hic O'nun adaşı olan birini biliyor musun? " (Meryem Suresi, 65)
"Kararlılık", bir konuda sebat gostermek, sonuca ulaşmada hicbir engel tanımamak ve azimle gayret ederek her ne olursa olsun yapılması gerekenleri yerine getirmek anlamına gelir. Allah Muslumanlardan sadece ibadet etmelerini değil, aynı zamanda ibadette kararlı olmalarını istemektedir.
İbadet, kulluk anlamına gelir. Yani insanların kul olarak Allah icin yaptıkları her eylem, konuşma, hal ve tavır birer ibadettir. 5 Vakit namaz bir insan icin nasıl onemli ve farz olan bir ibadetse, aynı şekilde ofkeyi yenmek, guzel soz soylemek, insanları uyarıp korkutmak, zanda bulunmamak ya da tartışmacı olmamak da bir ibadettir. Bu nedenle Allah'ın "ibadette kararlı ol" emri hem fiili ibadetler hem de guzel ahlak icin gecerlidir.

Ancak ayetlerde Muslumanlara kararlı olmaları emri verilirken, haber verilen onemli bir nokta daha olmuştur. Bu da Muslumanların kararlılığının deneneceğine dair bildirilen acıklamalardır. Yuce Allah Muslumanların din ahlakına uygun şekilde yaşamak konusunda gosterdikleri kararlılığı hem o an icin olumsuz gibi gorunen olaylarla hem de bolluk, sağlık, zenginlik veya iktidar gibi verdiği nimetlerle sınayabilir. Kısacası Muslumanlar hem zorluk hem de kolaylıkla denenirler. Ancak her iki durum da samimi iman sahibi muminlerin tavırlarında olumsuz bir değişiklik yaşanmaz ve her ortam ve şartta aynı kararlılıkla İslam ahlakını yaşarlar.

İnkarcılara Karşı Onurlu Olmak Kavramı Ne Demektir?
"Ey iman edenler, icinizden kim dininden geri doner (irtidat eder)se, Allah (yerine) kendisinin onları sevdiği, onların da kendisini sevdiği mu'minlere karşı alcak gonullu, kafirlere karşı ise 'guclu ve onurlu,' Allah yolunda cihad eden ve kınayıcının kınamasından korkmayan bir topluluk getirir… " (Maide Suresi, 54)
Allah Kuran'da muminlere guzel ahlaklı olmayı ve her ne olursa olsun, nasıl bir tavırla karşılaşırlarsa karşılaşsınlar bu ozelliklerinden taviz vermemeyi emretmiştir. İnkar edenlerin yaşadığı hayat ise, muminlerin sahip olduğu guzel ahlak ozelliklerine tamamen zıt tavırlar icerir. Muminler inkar edenlerin bu tavırlarıyla karşılaştıklarında onların seviyesine inmez ve onurlu bir tavır ile karşılık verirler. Onların bu ahlakı karşısında Kuran ahlakından asla taviz vermezler ve bu konuda guclu bir kararlılık gosterirler. Kotu soze guzel sozle, kibire tevazuyla, haksızlığa adaletle, merhametsizliğe merhametle cevap verirler.
__________________