
2. Yemekten once elleri yıkamak.
3. Yemeğe besmele ile başlamak, Allah'ın sonsuz ikram ve nimetlerini tefekkur ederek Yemek, sonunda da hamd etmek.
4. Yemekte tabağın kendi onumuze gelen tarafından Yemek.
5. Yerde Sofra bezinin ustunde Yemek. İhtiyac oldugu takdirde Masada da yenilebilir.
6. Yemeğe sofradakiler ile beraber başlamak.
7. Acıkmadıkca yememek, tam doymadan yemeği bırakmak.
8. Tabağa az yemek koydurtup artik bırakmamak.
9. Sofrada Sağ dizi dikip, sol dizi makyajını yatırmak.
10. Saf ipek ve saf Altın Ummet-i Muhammed'in erkeklerine haram kılınmıştır.
11. Selamı yaymak. Selam, kelamdan once gelir.
12. Eve girince ilk soz selam vermek olmalıdır ev halkına.
13. Selamla Birlikte samimiyetle, tebessum ederek musafahada bulunmak.
14. Musafaha ile Birlikte, hurmet, Samimiyet ve şefkate vesile olan kucaklaşmalar yapılabilir. Nefsí hisleri uyandıracak sarılmalar caiz değildir.
15. Musafahada ilk once eli uzatan cekmemelidir. Biz cekersek buluşmadan memnuniyetsizlik manası cıkabilir.
16. İlmiyle amil din adamları ile Adil "" devlet başkanlarının eli opulur, beşeri hisleri fade Olmuş yaşlı hanımlara Selam verilebilir, gerekirse eli de opulebilir. Yeter ki fitneye sebep olmasın.
17. Hediyeleşmek ve gelen hediyeye aynıyla daha guzeliyle karşılık vermek.
18. Az gulmek, gulunce kahkaha ile değil, tebessum ederek gulmek. Mutebessim Olmak.
19. Cogu Zaman susmak, tefekkur etmek, ihtiyac olunca konuşmak.
20. Tane tane, Orta bir ses tonuyla konuşmak. Cok muhim şeyleri Uc defa Tekrar etmek.
21. Konuşmaya Allah'ın adıyla başlamak ve Allah'ın adıyla bitiriceksin.
22. Nefsi ve dunyalık bir konu icin ofkelenmemek. once hak zayi olduğunda ve uhrevi meselelerde, Allah ve din Hakkı icin ofkelenmek.
23. Doğru sozle şaka ve Mizah yapmak.
24. Boş İşler (malayani) ile iştigal etmemek.
25. Yatağa yatınca Sağ tarafına yatmak, Sağ yanağını Sağ avucunun icine koymak ve o gunun muhasebesini yapmak.
26. Yuzukoyun yatmamak.
27. Yatağa girdiğinde avucları acık olarak birleştirerek İhlas, Felak ve Nas surelerini okuyup avucunun icine ufleyip butun vucudunu sıvazlamak, bunu uc defa tekrarlamak.
28. Beyaz giymek.
29. Mest giymek.
30. Ayakkabı giyerken sağdan başlamak, cıkarırken de soldan cıkarmak.
31. Takke ve sarıkla başı kapatıp namazı oyle kılmak.
32. Soğan ve sarımsak kokusuyla ve meclislere yaklaşmamak
33. Uzerinde Kudsi kelimeler ve ayetler Yazılı Eşya ile tuvalet ve pis yerlere girmemek.
34. Misafire elinde bulunandan ikramda bulunmak. Misafir ve ziyaretcileri Temiz bir kılık kıyafetle karşılamalı.
35. Aksırınca Sesi az yukseltip, "Elhamdulillah" demek. de Boyle diyene "Yerhamukellah" demek. Bize dediklerinde "Yehdina ve yehdikumullah" diye Cevap vermek. Uc defadan fazla aksıran olursa, nezleden aksırmıştır ve mukabele gerekmez.
36. Esnemeyi mumkun oldugu kadar gizlemek. Ağzı elle kapayarak gidermeye Gayret etmek. Namazda * Ne zaman esneme gelirse, ayakta iken Sağ elin, diğer hallerde iken sol elin tersi ile ağzı kapatmak munasip Olur.
37. Davete icabet ve hediyeyi Kabil etmek.
38. Kapıyı Uc defa vurmak, Cevap verilmezse Geri donup Gitmek. "Kim o?" Diye sorulduğunda, "Benim." Dememek, kendimizi Acık bir şekilde tanıtmak, maksadımızı belirtmek. Kapının tam karşısında durup iceriyi gozleme durumunda bulunmamak. Biraz kenarda durarak, ailedeki mahremiyeti gormekten ictinap etmek.
39. Ayakta bevletmemek. Tuvalette idrar sacıntısından, korunmak. Hadiste Kabir azabının coğunun idrar sacıntısından İleri geldiği bildirilmiştir. Tuvalete ihtiyac icin oturduğu Vakit on ve arkanın kıbleye Karşı donuk olmaması gerekir.
40. Banyo yapılan yere bevletmemek. Cunku vesvesenin coğu bundandır.
41. İnsanların istifade ettiği golgeliklere, Yol ve Yol kenarlarına, Ceşme ve pınarlara bevletmemek, pisletmemek ve de tukurmemek. Hadiste, bunu yapanların lanetlenmesinden korkulacağı bildirilmiştir.
42. Kasık ve Koltuk alti temizliğine titizlik gostermek. buraları tıraş etmelidir Buralardan ayrılan parcalar temizken ayrılmasına da dikkat etmeli ve cunup iken bu Tur temizlik caiz olmayıp sunnete Uygun değildir.
43. Buyuk ve Umumi banyolarda tesetturle yıkanmalı, peştamal kullanılmalı.
44. Mumkunse her abdest alışta misvak (fırca) kullanmak. Diyanet İşleri Başkanlığının neşrettiği misvak hadisi tercumesinde şoyle BİR hukum mevcuttur: "Misvaktan kasıt dişlerin temizlenmesi, ağız icindeki kotu kokunun giderilmesi ve mikropların. Bunu Temin eden Erek ağacından Baska fırcalar da varsa, o da misvak yerini tutar.
45. Emin ve Muttaki insanlarla istişare etmek, neticedeki karara tevekkulle uymak.
46. Comertlik. "Comert Allah'a yakın, cimri Allah'a uzaktır. Comertlik kokusu cennette olan bir ağacın dunyaya sarkmış dalıdır. Kim o dala tutunursa o dal onu cennete ceker."
47. Cok tefekkur etmek. "Tefekkur gafleti izale Eder. Olumu tefekkur etmek fani lezzetleri acılaştırır. Eşyanın uzerindeki fena damgasını gosterir."
48. Borclanmalarda Durumu yazıyla bir şahitle tevsik etmek. Boyle bir tedbir bilmek istiyorum Ve bilmek itimatsızlık sayılmaz. Anlaşmalarda değişik tevil ve tefsirlere Yol acacak boşluklar bırakılmamalıdır. Durumu net olarak tespit etmek lazımdır.
49. BİR yakını vefat eden Musluman kardeşini teselli ederek taziyede bulunmak. "Allah merhuma rahmet etsin." Şeklinde dua yapılır. Taziye ziyareti uc gun icinde yapılır. Uc gunden sonraki ziyaretlerde vefatı hatırlatıp huznu deşmek Uygun Olmaz. Evinden cenaze cıkan kimseler uzuntuden dolayı Yemek hazırlayıp Sofra kuramazlar. Bunun icin vefalı komşular BİR muddet arifesinde Yemek getirirler bir araya gelirler. Boylece huzunlerine Ortak olduklarını fiilen gostermiş olurlar. Cenaze Sahibi Uc Gun kendisine kolayca erişilebilecek bir Ortam hazırlar ve boylece kardeşlerinin taziyede bulunabilmelerine imkan tanınmış olur.
50. olmuş kimseleri hayırla Yad etmek.
51. Mevtanın ardından Yuksek sesle ve cırpınarak, sac baş yolarak ağlamamak. Boyle yapmak kadere itiraz ve Cenabı Hakkın takdirini itham etmek olur.
52. Sekerat halindeki hastalara "La ilahe illallah, Muhammedun Resulullah." Şeklinde telkinde bulunmak. Hastanın dudaklarını Temiz ve Islak bir bezle sulandırıp kurumamasını sağlamak. Olum vaki olup son nefes verilince, okumalar durdurulur ve cenazenin uzağında devam edilebilir. Cenesinin Acık kalmaması icin Mendil ve benzeri şeylerle Başa bağlanır. Gozleri acık ise kapatılır.
53. Kabirleri Ziyaret etmek. Gafleti dağıtır ve uhrevi tefekkure vesile Olur. Kabristanın kapısına yaklaşınca, Kabir halkına gizlice Selam verilir. "Ey Kabir sakinleri, esselamu aleykum. Sizler Bizden bir defa geldiniz, bizler de sizleri takip edeceğiz. Allah'tan af ve mağfiret dileriz." Şeklinde Selam ifade edilebilir. Ziyaret edilecek merhumun ayakucu tarafından yaklaşılır. Yuzune muteveccihen kıbleye Karşı durulur. Kur'an ve dualar okunabilir. Ziyaret esnasında mezarları ciğnemek mekruhtur. Şayet gecip Gitmek icin Baska musait Yol yoksa, merhuma sevap hediye edilerek, gecilebilir. Mezar uzerindeki yeşillikler yolunmaz, cicekler ekilir bilakis. Kurumuş otlar ayıklanır.
54. Hasta akraba, dost ve arkadaşları Ziyaret etmek. Onlara teselli ve umit vermek. Ziyareti Uzun tutmamak. Hastanın hoşa gitmeyecek hallerini Baska Yerde anlatmamak.
55. Sıla-i rahimde bulunmak. "Akrabayla alakayı Kesen bir kimsenin bulunduğu meclise Allah'ın rahmeti inmez."
56. Zemzem suyunu hurmeten ayakta ve kıbleye Karşı donerek icmek.
57. Anne-babaya itaat etmek, onlara ihsanda bulunmak, kalplerini kırmamak ve Hayır dualarını almak.
Fi Emanillah!
mustafaozsimseklerhoca sitesinden alıntıdır.
__________________